سوپرلیگ بسکتبال؛
لیگی که با چند اتفاق زیر سوال رفت
سوپرلیگ بسکتبال با ضعف داوران و مسئولان مسابقات در کنار برخورد همراه با قهر برخی تیم های حرفه ای زیر سوال رفته است.
به گزارش
خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ مسابقات این فصل سوپرلیگ بسکتبال که از ابتدای سال با تعریف و تمجید همراه بود، در آستانه تعیین قهرمان زیر سوال رفته است. تیم پالایش نفت آبادان در حالی فدراسیون را به انصراف از ادامه فینال تهدید می کند که پیش از این هم بارها تیم های مختلف از ضعف داوران شکایت کرده بودند و در این فاصله سه تیم هم به دلایل مختلف تا پیش از مرحله نهایی از ادامه مسابقات انصراف داده بودند.
تیم آینده سازان میهن به علت مشکلات مالی، تیم دانشگاه آزاد در اعتراض به فدراسیون و تیم شهرداری تبریز به علت جدی نگرفتن رده بندی پنجمی و مشکلات مالی از مراحل مختلف لیگ کنار رفتند و لیگ امسال را به یکی از بی ثبات ترین دوره های مسابقات تبدیل کردند.
در فینال پرماجرای لیگ هم چند نکته قابل تامل وجود دارد.
برخورد نامناسب رئیس کمیته مسابقات
عباس مقدس زاده رئیس کمیته مسابقات فدراسیون بسکتبال یکی از نفراتی بود که مشحون رئیس فدراسیون را در دوره جدید با انتقاداتی روبرو کرد. مقدس زاده را می توان یکی از مقصران تصمیم یک باره مدیران نفت برای مطرح کردن انصراف از فینال معرفی کرد. رئیس کمیته مسابقات در برخورد با مختاری مدیرعامل عصبانی باشگاه نفت به جای مدیریت بحران با جواب هایی سربالا باعث شد که این مدیر به یک باره حرف از کناره گیری بزند.
در شرایطی که حتی رئیس کمیته داوران هم نمی تواند به طور کامل از عملکرد داوران خود دفاع کند، مقدس زاده در پاسخ به گلایه های مدیرعامل باشگاه نفت بر بی ایراد بودنِ کار داوران تاکید کرده است. وی می توانست با آرام کردن مدیر عصبانی تنها به وی اطمینان دهد که قضاوت داوران در فدراسیون بررسی می شود.
کمبود داور و اعزام داوران به قطر
یکی از مشکلات کمیته داوران در دو فصل اخیر، کناره گیری داوران با تجربه و ایجاد خلائی در بین داوران بود که باعث خالی شدن دست کمیته داوران در انتخاب برای مسابقات حساس شد. به طوری که پیشنهاد سرپرست نفت برای آوردن داوران خارجی تا زمان با تجربه شدن داوران فعلی، یکی از منطقی ترین راه ها برای چند فصل آینده به نظر می رسد.
با این وجود در حالی که کمیته داوران برای مسابقات فینال و رده بندی، قدرت انتخاب بالایی میان داوران موجود ندارد، صادق قنبری و ژوبین جلیلی دو داور سوپرلیگی امسال برای قضاوت به لیگ قطر رفتند.جلیلی که جزء داوران جدید لیگ در سال های اخیر به شمار می رود، احتمالا گزینه کمیته داوران برای فینال نبود؛ اما امکان استفاده از صادق قتبری برای قضاوت مسابقات فینال و رده بندی وجود داشت و مشخص نیست چرا در این زمان کمیته داوران به او اجازه سفر به قطر داده است؟ البته انگیزه های شخصی داوران با توجه به شرایط مالی بهتر در کشورهای حوزه خلیج فارس، قابل درک است.
قهر سریع تیم ها
تیم هایی که وارد سوپرلیگ بسکتبال ایران می شوند، بدون شک از شرایط موجود در لیگ خبر دارند. بررسی روند لیگ نشان می دهد، این تیم ها از ضعف داوری به نفع تیم خود ابایی ندارند؛ اما زمانی که عملکرد ضعیف خود آنها هم در کنار ضعف داوران باعث باخت می شود، به سرعت دم از کناره گیری می زنند. تیم دانشگاه آزاد که سال ها در سوپرلیگ حضوری فعال داشت، با مدیریتی ضعیف در لیگ امسال حاضر شد و با سیستم چند سال اخیر برخی تیم ها قصد داشت با اضافه کردن بازیکنان خارجی و کاپیتان تیم ملی بسکتبال، ضعف مرحله مقدماتی خود را جبران کند.
طرح دانشگاه آزاد در پلی آف مقابل اراک ناکام ماند و مسئولان باشگاه در اعتراض به یک تخلف از ادامه لیگ انصراف دادند. در حالی که اشتباه محرز دیگری هم در سری پلی آف اراک و دانشگاه به ضرر تیم اراک صورت گرفته بود و مجموعه دانشگاه، واکنشی مقابل آن نداشت.
تیم نفت آبادان هم در مرحله نیمه نهایی مقابل شیمیدر برنده شد و در حالی که اعضا تیم شیمیدر به عملکرد داوران در مسابقه هفتم اعتراضات زیادی داشتند، نفتی ها پس از صعود واکنشی نشان ندادند؛ اما بعد از دو باخت در فینال حرف از انصراف زدند تا نشان دهند رسم جدیدی در میان تیم های سوپرلیگی در حال شکلگیری است که با کوچکترین نارضایتی دست به تهدید و کناره گیری می زنند.
در لیگی که داوری های آن از ابتدا تا به حال در یک سطح بوده است، به نظر می رسد اقدام آبادانی ها هم توجیهی برای باخت احتمالی در چهار مسابقه و ناتوانی در میزبانی فینال در سالن کوچک خانگی این تیم است.
تقصیرات فدراسیون
کناره گیری از لیگ به بهانه مشکلات داوری از سوی هیچ تیمی پذیرفته نیست؛ اما فدراسیون بسکتبال به عنوان نهاد بالاتر در نحوه برخورد با تیم ها، موضوعات مربوط به داوری و برگزاری مسابقات مسئول است و در صورت کناره گیری چهارمین تیم از سوپرلیگ، انتظار پاسخگویی از این فدراسیون هم وجود دارد که چطور لیگی با 10 تیم آغاز شده و در نهایت تنها 6 تیم بدون انصراف باقی می مانند؟
فرشته سیفی ناجی