حمید کارگر:
30 درصد از سهم کل تجارت جهانی فرش مختص فرش ایرانی
رئیس مرکز ملی فرش ایران از صادرات سالانه 500 میلیون دلار فرش خبر داد و گفت: فرش دستباف ایران بیش از 30 درصد از سهم کل تجارت جهانی فرش را به خود اختصاص می دهد.
حمید کارگر در حاشیه مراسم رونمایی از مستند "نقش جان"در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما در خصوص جایگاه فرش دستباف ایرانی افزود: فرش دستباف ایران هنر دیرین مملکت است که فقط هنر نیست بلکه به عنوان یکی از آثار صادرات غیر نفتی و اشتغالزایی مطرح است چون با حداقل سرمایه برای عشایر روستاها و حتی شهرهای ما اشتغال ایجاد کرده است و ابعاد بسیار پررنگ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تاریخی آن هم بر هیچ کس پوشیده نیست.
وی با تاکید بر اینکه فرش ایرانی مایه فخر جهانیان است گفت: بنابراین بخاطر تک بعدی نبودن فرش ایرانی و این همه وسعت کارکردهای آن ما نیازمند تبلیغات، کار رسانه ای و اطلاع رسانی در این زمینه هستیم.
کارگر پرداختن به فرش دستباف ایرانی و توجه رسانه ای به این میراث کهن را توجه به هنرمندان این سرزمین دانست و گفت: توجه به هنر فرش، توجه به زنان و مردان هنرمند طراح، رنگرز، قالیباف، رفوگر و دیگر حوزه های مختلف تجاری و صادرات فرش است، حوزه هایی که مرکز ملی فرش ایران نمی تواند به این ابعاد بی توجه باشد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران به اهمیت قدرت رسانه و لزوم ساخت مستندها و فیلم های سینمایی برای فرش دستباف ایرانی به منظور معرفی به داخل و خارج از کشور اشاره کرد و افزود: البته فرش ایران همواره در جایگاه نخست جهان قرار داشته است و معرفی بیشتر آن به معنی تثبیت جایگاه آن در جای جای دنیا است و البته فرش دستباف ایران در سالهای اخیر مورد دست اندازی و تعرض رقبا قرارگرفته است و ما باید بیش از بیش تلاش کنیم تا رتبه اول جایگاه بلند فرش ایرانی را در جهان حفظ کنیم.
کارگر با اشاره به اینکه سالانه به طور متوسط 500 میلیون دلار فرش ایران صادر می شود گفت: فرش دستباف ایران بیش از 30 درصد از سهم کل تجارت جهانی فرش را به خود اختصاص می دهد و در واقع هنوز در این زمینه رهبر دنیاست و باوجود افول نسبی صادرات در سالهای اخیر باز هم به عنوان یک هنر در بازار جهانی است.
وی درپاسخ به این سوال که چرا بیشتر جنبه صادراتی فرش دستباف مطرح است و فرش ماشینی جای آن را در خانه های ایرانی پر کرده است گفت: اینکه فرش دستباف مانند فرش ماشینی یک کالای مصرفی نیست بلکه سرمایه است و اتفاقی که برای ارزش فرش دستباف بعد از استفاده و خرید می افتد غیرقابل مقایسه با اتفاقی است که برای فرش ماشینی می افتد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران خاطرنشان کرد: شما وقتی فرش دستباف را به عنوان اثری هنری به خانه می برید اثر متفاوت را خریداری کرده اید یعنی اثری متنوع و چند بعدی است.
وی با اشاره به انواع فرش های ایرانی گفت: آنچه در افکار عمومی و شاید تصور بسیاری از مردم درباره فرش دستباف ایرانی است، این است که خیلی از افراد فرش دستباف ایران را تنها فرشی با رج شمار بالا و ریزباف ابریشم می دانند که اشتباه است بلکه بسیاری از فرش های درشت بافت ما هم آثار شایسته ای است که گاه در برخی گنجینه های دنیا نگهداری و حفظ می شود.
کارگر با بیان اینکه باید تنوع دستبافت های ایرانی و تنوع موجود در طرح، نقش، رنگ بندی و اندازه فرش را به هموطنان معرفی کنیم افزود: هیچکس در دنیا شایسته تر از ایرانیان برای قدم گذاشتن روی فرش های ایرانی نیستند.
**********