امکان خودکفایی در برخی محصولات اساسی وجود دارد
وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به افزایش ضریب خوداتکایی در محصولات اساسی می توانیم در برخی از این محصولات مثل گندم خودکفا باشیم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ محمود حجتی در همایش تبیین برنامه های دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی افزود: ظرفیت و توانمندی کشور خیلی بیشتر از چیزی است که ما در این بخش استفاده می کنیم.
وی با تاکید بر اینکه باید پایداری تولید و حفظ منابع پایه ( آب و خاک) را در دستور کار خود قرار دهیم افزود: از مشکلات ما در منابع آب، نبود تعادل در سفره های زیرزمینی است و تعادل بخشی به منابع آب زیرزمینی را در دستور کار خود داریم.
وی گفت: در کنار تعادل بخشی به منابع آب حفظ خاک را از طریق آب خیزداری، پوشش خاک و کنترل آب خوانها مورد توجه قرار داده ایم.
حجتی گفت: در دو سال اخیر با حمایت و پشتیبانی که از طرف دولت داشتیم هیچ مشکلی از ناحیه ذخایر راهبردی مورد نیاز کشور به وجود نیامد و ما در بخش گندم که به عنوان محوریترین محصول مورد نیاز کشور است میزان ذخایرمان در سال 92 به حدود 21 روز رسید این میزان در سال گذشته به 6 ماه و میزان ذخایر امسال هم از این مقدار عبور کرده است.
وی گفت: در مورد سایر نهادها و منابع غذایی مثل شکر،روغن،کنجاله، ذرت و نهاده های دامی وضع خوبی داریم.
حجتی افزود: هدف میان مدت ما با وجود محدودیتها توجه به قابلیت کشور است که در تراز غذا این امکان وجود دارد که وابسته نباشیم. در یکی دو سال اخیر تراز غذای ما در سال 92 ، منهای 8 میلیارد دلار بود که در سال 93 به منهای 5 ممیز 4 میلیارد دلار و در سال 94 به منهای 3 ممیز 2 میلیارد دلار رسید و این به آن معنی است که در میان مدت امکان به صفر رساندن آن وجود دارد.
وی گفت: در بحث گندم ما اعلام کردیم که امسال گندم وارد نشود اما چون مقداری از قبل ثبت سفارش شده بود در حال ورود به کشور است. ما در دو سال گذشته 5 تا 6 میلیون تن گندم وارد می کردیم و این در حالی است که تراز ما می تواند صفر باشد.
حجتی گفت: در بحث شکر هم وضع ما مثل گندم است بطوریکه در دو سال گذشته تولید چغندر افزایش زیادی داشت و ما با افزایش حدود 360 هزار تنی در تولید شکر مواجه بودیم که این بخاطر افزایش تولید چغندر بود. ما در تولید چغندر می توانیم به 10 میلیون تن در سال برسیم.
وی با اشاره به قیمت جهانی کالاهای اساسی گفت: با توجه به اینکه قیمتهای جهانی اغلب محصولات به خاطر رکود جهانی کاهش می یابد شایسته است بگونه ای مدیریت کنیم که به تولید داخل آسیب وارد نشود، شکر و ذرت در زمره این نوع محصولات قرار دارند و باید مراقب باشیم که در نتیجه کاهش جهانی قیمت این نوع محصولات فشارهای بیرون از مرز به ما زیان وارد نکند.
وزیر جهاد کشاورزی در عین حال گفت: با توجه به محدودیت منابع آب در دو تا سه محصول با استفاده از ابزارها و روشهای موجود امکان دسترسی کامل به خودکفایی وجود ندارد ما اکنون 6 تا 7 درصد در این محصولات خودکفا هستیم در حالی که با حمایتها و ساز و کارهای ریالی که وجود دارد امکان خودکفایی تا 70 درصد وجود دارد اما 20 تا 30 درصد وابسته ایم.
حجتی گفت: در ذرت دانه ای با توجه به تقاضای موجود در بخش طیور و صادرات 100 هزار تنی تخم مرغ و 700 هزار تنی مرغ در سال گذشته ضرورت تامین این محصول وجود دارد اما چون این محصول تابستانه است و به آب زیادی نیاز دارد باید از طریق دیگر مثل کشت فراسرزمینی کسری روغن و ذرت را جبران کنیم.
وی به موضوع مکانیزاسیون در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت : از نیمه دوم سال 92 هیچ محدودیتی برای تخصیص اعتبار از طریق بانک کشاورزی برای این منظور نداشتیم چراکه با مکانیزه کردن کشاورزی می توان بهره وری بیشتری بدست آورد.
حجتی همچنین کشت گلخانه ای را یکی از حوزه ها که می توان به کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی کمک کند دانست و گفت: ما تنها 9 هزار هکتار کشت گلخانه ای در کشو ر داریم در حالی کشورهای مثل ترکیه که مشکلات آبی کمتری نسبت به ما دارند 57 هزار هکتار کشت گلخانه ای دارند این رقم در چین 2 ممیز 3 میلیون هکتار است و این در حالی است که با توجه به ظرفیت ها ، امکانات، کارشناسی در اختیار داریم امکان توسعه کشت گلخانه ای میسر است.
حجتی گفت: اگر در تولید خیار به کشت گلخانه ای توجه شود و همین میزان خیار تولیدی به داخل گلخانه برده شود به میزان 1 میلیارد متر مکعب آب صرفه جویی خواهد شد و این رقم در تولید گوجه فرنگی 1 ممیز 4 میلیون متر مکعب است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در مناطق برخوردار تسهیلات به هر میزان که نیاز باشد با سود 16 درصد در اختیار بهره برداران قرار می گیرد تا طرح کشت گلخانه ای را در کشور توسعه دهند.
وی گفت: طرح محوری کشت در قفس تا سال گذشته کمتر از 100 تن بود و این در حالی
است که ظرفیت بالقوه ما بیشتر از یک میلیون تن است همچنین هزینه کشت در قفس از کشت آبی که ما در آن محدودیت داریم به مراتب کمتر است.
حجتی افزود: کل برداشت محصولات شیلاتی ما اعم از آبهای داخلی و آبهای بین المللی که بزرگترین برداشت کننده ماهی قزل آلا با 300 هزار تن در جهان هستیم حدود 900 هزار تن است.
وی گفت: اساس طرحها در عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی بهره وری است و ما برای حفظ منابع خاک طرح 12 میلیون هکتاری آبخیزداری را پیش بینی کرده ایم.
حجتی گفت: با توجه به امکانات ،ظرفیتها و قابلیتهایی که دانش امروز در اختیار ما قرار می دهد تولیدات ما می تواند به مراتب بالاتر و بیشتر از تقاضاها باشد و اگر ما متعادل عمل کنیم علاوه بر تامین نیاز داخل می توانیم صادرات هم داشته باشیم.
وی افزود: در پروتئین حیوانی ظرفیت خوب بالقوه ای داریم که اگر خوب بازاریابی کنیم و با واحدهای به روز و مدیریت های جدید اداره کنیم با قابلیتی که در دامپروری وجود دارد می توانیم از کشورهای صادرکننده محصولات دامی در دنیا باشیم.
وی گفت: کشورهایی بودند که به مراتب وضع بدتری از ما داشتند اما کشورشان را پیش بردند.