راه حل فرار آب سد لار تغییر کرد
مدیر عامل آب منطقه ای تهران گفت : مناقصه فرار آب سد لار انجام شد و در صورتی که شرکت آبفای کشور آن را تأیید و وزیر نیرو مجوز آن را صادر کند ، قرارداد با پیمانکار اجرا می شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، خسرو ارتقایی در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به اینکه پارسال قرار بود با حفر تونلی 29 کیلومتری این مشکل برطرف شود ،افزود: این پیشنهاد به دو دلیل دغدغه فنی و مالی و نیاز به حداقل شش سال زمان اجرا نشد.
وی با اشاره به اینکه سد لار ؛ سدی است که سال 61 به بهره برداری رسید و طراح و سازنده آن نیز یک شرکت بنام خارجی بوده است ، گفت : این سد یک سوم آب موجود خود را نگه می دارد و دو سوم دیگر از کف و دیواره سد در عمق 200 متری به دلیل آهکی بودن جنس خاک ، فرار می کند.
ارتقایی افزود : در سال 89 برای جلوگیری از فرار آب سد لار ، تزریق هایی انجام شد و چند راهکار از جمله احداث سدی در بالادست مطرح می شود که در نهایت به این نتیجه رسیدیم که با روش های سازه ای امکان مهار فرار آب وجود ندارد ، بنابر این طرح ساخت تونل مطرح می شود که اجرای این طرح نیز چون نیاز به زمان زیادی داشت طرح ، تغییر می کند و از تونل به ایستگاه پمپاژ تبدیل می شود.
وی گفت: این تغییر حداقل شش ماه زمان نیاز داشت به همین دلیل با تأخیر تصمیم گیری شد و مناقصه صورت گرفت.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای تهران با اشاره به اینکه مدل اجرای طرح ایستگاه پمپاژ سد لار 300 میلیارد تومان برآورد شده است ، افزود : قرار است 200 میلیارد تومان آن را قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء که برنده مناقصه است تامین کند و 100 میلیارد دیگر را از محل درآمد فروش آب تأمین کنیم.
ارتقایی گفت : بر اساس این طرح اضطراری ، 165 میلیون مترمکعب آب سالانه پمپاژ و به پشت سد برگردانده می شود.
*بارش 195 میلیمتری در استان تهران
مدیر عامل آب منطقه ای تهران گفت : از ابتدای سال آبی (مهر) تاکنون 195 میلیمتر بارش داشتیم که در زمان مشابه پارسال 163 میلیمتر و درازمدت 212 میلیمتر بوده است.
ارتقایی در نشست با اشاره به اینکه بارش های فروردین بخشی از کمبود بارش بهمن و اسفند را جبران کرده است ، گفت : در فروردین در ایستگاه ورامین 18 میلیمتر کمترین بارش و در ایستگاه نساءکرج 138 میلیمتر باران ثبت شده است.
وی به ذخایر آبی سدهای پنجگانه اشاره کرد و گفت : سد امیرکبیر 153 میلیون مترمکعب ، سد لتیان 64 میلیون متر مکعب، سد لار 35 میلیون متر مکعب ، سد طالقان 254 میلیون متر مکعب، سد ماملو 123 ملیون متر مکعب آب دارد.
مدیر عامل آب منطقه ای تهران تاکید کرد : در مجموع سدهای پنجگانه تهران 630 میلیون مترمکعب آب دارد و به ترتیب سد امیرکبیر 80 درصد، لتیان 90 درصد ، لار 5 درصد ، طالقان 60درصد و ماملو 50 درصد پر است.
ارتقایی افزود : 150 میلیون مترمکعب از این میزان آب ذخیره شده پشت سدها آب غیرمفید است و همین مقدار نیز نسبت به درازمدت کاهش ذخیره آب سد داریم.
وی گفت : میانگین بارش در تهران 330 تا 340 میلیمتر است که تاکنون 195 میلیمتر آن ثبت شده است و 135 میلیمتر تا میانگین فاصله داریم.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای تهران درباره تعمیر خطوط انتقال آب از سد طالقان به کرج و تهران نیز گفت : برای اجرای این طرح زمانی برای قطع آب نیاز داشتیم و چون در نوروز 30 درصد از مصرف آب تهران کاهش می یابد به این زمان موکول شد.
ارتقایی افزود : تعمیرات قرار بود در 19 روز انجام شود و 114 شیرکشویی، زیرشیرهای تخلیه هوا نصب کنیم که این طرح قرار بود در 67 کیلومتر خط انتقال انجام شود.
وی گفت : این طرح در نوروز و در 12 روز به نتیجه رسید و مسیر انتقال آب رسوب زدایی شد.
مدیرعامل آب منطقه ای تهران افزود : 115 میلیون مترمکعب از آب سد طالقان یعنی 3 مترمکعب بر ثانیه برای تهران و 35 میلیون مترمکعب یعنی یک و 3 دهم مترمکعب دیگر برای استان البرز و شهر کرج استفاده می شود.
*ارائه مجوز به چاه های غیرمجاز
مدیرعامل آب منطقه ای تهران گفت: استان تهران 30 هزار حلقه چاه غیرمجاز دارد که 10 هزار حلقه چاه آن در شهر تهران است.
ارتقایی در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه به همه دارندگان چاه غیرمجاز اخطار داده شده است ، افزود: یک چاه غیرمجاز کشاورزی روزانه حدود 20 لیتر بر ثانیه برداشت می کند که معادل 200 متر مکعب در روز است در حالی که یک چاه خانگی معمولا 3 تا 5 متر مکعب روزانه برداشت آب دارد.
وی افزود: چاه های غیر مجاز در تهران نه تنها مسدود نمی شود بلکه برای استفاده در اموری مانند کارواشها، استخرها و شستشو مجوز و پروانه برداشت نیز صادر می کنیم.
ارتقایی با اشاره به اینکه به همه چاه های غیرمجاز اخطار داده شده است که تعیین تکلیف و کنتور بر روی چاه ها نصب کنند ، گفت: پارسال 280 تا 300 حلقه چاه را مسدود کردیم و 1200 حلقه چاه غیرمجاز را بستیم و 60 میلیون مترمکعب از برداشت آب زیرزمینی در دو دشت تهران ،کرج ، شهریار و دشت ورامین جلوگیری شده است.
وی گفت: 500 حلقه چاه مجاز در شهر تهران و همین تعداد نیز در استان تهران در حال بهره برداری است.
مدیر عامل آب منطقه ای تهران با اشاره به اینکه سالانه یک میلیارد و 100 میلیون مترمکعب آب شرب در شهر تهران مصرف می شود، تصریح کرد: 750 میلیون متر مکعب از سدها و آبهای سطحی و 350 میلیون را از طریق آبهای زیرزمینی و چاه ها تامین می کنیم.
ارتقایی گفت : قیمت فروش آب خام از سدها 35 تا 40 تومان به ازای هر متر مکعب است در سال گذشته ثابت ماند و تغییر نکرده است.
وی درباره طرح احیا و تعادل بخشی سفره های زیرزمینی نیز گفت: پارسال 50 درصد اعتبارات این طرح در حوزه آب منطقه ای تهران تخصیص یافته است.