با رسیدن به سال 95؛
واپسین روزهای بسکتبال بانوان برای متقاعدکردن فیبا
بسکتبال بانوان ایران با آغاز سال 95 به آخرین فرصتهای خود برای مجاب کردن فیبا در زمینه بازی با حجاب دختران رسیده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ فدراسیون جهانی بسکتبال حدود 2 سال پیش، فرصت 2 ساله آزمایشی به بانوان بسکتبالیست مسلمان داد تا با حضور در برخی تورنمنت ها و مسابقات، این فدراسیون را درباره بازی با حجاب اسلامی متقاعد کنند. این مهلت البته به سایر بازیکنان زن و مردی هم داده شد که از پوشش های مختلف مذهبی استفاده می کنند.
مهلت 2 ساله فیبا تا چند ماه آینده به پایان می رسد و مسئولان بسکتبال بانوان کشورمان هم آخرین تلاش های خود را باید در این چند ماه به کار بگیرند تا شواهد مورد نظر را به فیبا ارسال کنند.
مدارکی مانند فیلم و عکس از بازی با حجاب که در ابتدای مهلت 2ساله از تمام کشورها خواسته شده بود برای فیبا ارسال کنند و در این مدت بانوان ایرانی تنها به یک اردوی تدارکاتی در ترکیه رفتند و چند مسابقه دوستانه برگزار کردند؛ اما فعالیت خاص دیگری در زمینه متقاعد کردن فیبا صورت نگرفت.
قول شهریان برای یک میزبانی
رباب شهریان معاون بانوان وزیر ورزش و جوانان یکی از افرادی است که با علاقه پیگیر بحث حضور بین المللی دختران بسکتبالیست شد و حتی در میانه های سال 94 قول حمایت از آنان را برای یک اعزام بین المللی داد، قولی که در ادامه سال رو به فراموشی رفت.
شهریان در سمینار نواب رئیس بانوان که اسفند 94 برگزار شد، پیش از آنکه گلایه ای از طرف نمایندگان بسکتبال بانوان مطرح شود، قول خود را یادآوری کرد و با پیش کشیدن برخی مشکلات، قول دیگری داد: میزبانی یک تورنمنت بین المللی در سه ماهه نخست سال 1395.
با این وجود فریده هادوی سرمربی تیم ملی بسکتبال بانوان در حاشیه آخرین دیدار سوپرلیگ، در گفتگو با خبرنگار ما تاکید کرد که چنین رقابت هایی تاثیری در سرنوشت دختران ندارد.
محمود مشحون رئیس فدراسیون هم در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که آیا با تورنمنت هایی مانند ترکیه و دعوت از چند کشور همسایه، رضایت فیبا برای بازی با حجاب بانوان جلب می شود؟ گفت: قطعا با این تورنمنت ها مشکل حل نمی شود، با این وجود در تمام اجلاس های بین المللی که شرکت می کنیم، این موضوع را مطرح و از حالا به بعد هم جدی تر پیگیری می کنیم.
مشحون: رئیس فیبا گفت بقیه بی عرضه اند
زمان سعیدلو رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی به رئیس فدراسیون جهانی بسکتبال گفتند که چطور فوتبال، والیبال و سایر رشته ها با پوشش اسلامی بانوان ورزشکار موافقت کردند اما در بسکتبال این اتفاق نمی افتد؟ پاسخ داد که روسای آن فدراسیون ها بی عرضه اند.
مشحون خلاصه ای از اقدامات قبلی را درباره لغو ممنوعیت حجاب بانوان برشمرد و گفت: ما همه راه ها را رفته ایم، پوشش بانوان را به شکل های مختلف به فدراسیون جهانی ارائه کردیم، تمام حالت های شوت را در نظر گرفتیم، در نهایت به اینجا رسیدیم که برای چند مسابقه بین المللی مجوز بگیریم، ژاپن از ما دعوت کرد اما زمانی که تیم را آماده اعزام می کردیم، ایمیل دادند که فدراسیون جهانی پوشش شما را قبول ندارد.
مشحون سرسختی روسای فدراسیون جهانی بسکتبال را هم مطرح می کند و می گوید: زمان سعیدلو رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی به رئیس فدراسیون جهانی بسکتبال گفتند که چطور فوتبال، والیبال و سایر رشته ها با پوشش اسلامی بانوان ورزشکار موافقت کردند اما در بسکتبال این اتفاق نمی افتد؟ پاسخ داد که روسای آن فدراسیون ها بی عرضه اند.
داستان مشاور سازمان ملل و پیگیری خبرنگاران
لمکه مشاور سازمان ملل در امور ورزش بانوان چندی پیش سفری به ایران داشت که طی آن به بحث حجاب بانوان ورزشکار ایرانی اشاره کرد و گفت: عکسی از دختران فوتبالیست ایرانی دیدم که به خاطر اجازه پیدا نکردن برای بازی با حجاب، گریه می کردند، از این عکس بسیار متاثر شدم و تلاش های خود را برای حل این مشکل به کار بستم، اگر ورزش های دیگر ایران هم مشکلی داشتند، می توانند با من ارتباط برقرار کنند تا به آنها کمک کنم.
وقتی خبرنگاری در حاشیه سمینار نواب رئیس بسکتبال بانوان به رئیس فدراسیون درباره داستان لمکه خبر داد، مشحون در پاسخ از خبرنگار مربوطه خواست که اطلاعات تماس وی را در اختیارش بگذارد تا پیگیری کند!
بانوان دست به دامان وزارت ورزش
بانوان بسکتبالیست با رسیدن به پایان مهلت فیبا، گذر زمان را سریعتر حس می کنند و در این میان دست به دامان وزارت ورزش و جوانان شده اند.
افسانه حسن نایبی سرپرست تیم ملی بسکتبال بانوان هم پیش از تعطیلات نوروز به نمایندگی از دختران بسکتبالیست گفت: مهلت حضور بانوان در رقابت های بین المللی بزودی به پایان می رسد، از وزارت ورزش به نمایندگی از دختران بسکتبالیست تقاضا می کنم که گره بسته بانوان را حل کند، این گره هم با رایزنی های بین المللی حل می شود.
نایبی از شهریان درخواست کرد که نشست هایی با مسئولان بانوان در فدراسیون جهانی برگزار کنند و اقدامات جدی تری در زمینه رفع ممنوعیت حجاب در بسکتبال بانوان انجام دهند.
او با تمجید از مدیریت محمود مشحون رئیس و فاطمه کرم زاده نایب رئیس فدراسیون گفت: گره مربوط به حضور بین المللی بانوان با دستان توانمند شهریان حل می شود، تیم ملی فوتسال بانوان هم در لحظات آخر با تلاش های وی به مسابقات جام جهانی کوچک اعزام شد.
کمپین یک دختر مسلمان و تصمیم فیبا
مسئله لغو ممنوعیت حجاب در بسکتبال بانوان درحالی در ایران میان مسئولان مختلف، فدراسیون بسکتبال و وزارت ورزش به یکدیگر پاس داده می شود که کمی جستجو در فضای اینترنت داستان هایی از فعالیت های جالب توجه مسلمانان کشورهای دیگر را نشان می دهد که با گام هایی عملی تر در این راه پیش می روند.
ایندیرا کالخو بازیکن بوسنیایی که از 2 سال قبل تصمیم به بازی با حجاب گرفت و این تصمیم را حتی با خطر کنار گذاشته شدن از بازی ها
بانوان ما کم کاری می کنند، هر کسی دیگر هم اگر وارد ماجرا شود، دایه مهربانتر از مادر است، ما باید خودمان جنب و جوش داشته باشیم.
عملی کرد، کمپینی اینترنتی در همین زمینه راه اندازی کرده بود که موفق به جمع آوری 70 هزار امضا برای حمایت از بانوان محجبه در بسکتبال شد، همین کمپین هم توجه نهادهای مختلفی را جلب کرد و در نهایت به گرفتن مجوز از فیبا رسید.
دختران بسکتبالیست اهل سومالی هم در آمریکا با همکاری یک کالج، لباس هایی را مخصوص بازی با حجاب طراحی کردند که توجه گسترده ای به این لباس ها جلب شد.
فعالیت های مشابه دیگری هم در سطوح خردتری انجام شد که ابتدا توجه رسانه ها، پس از آن مسئولان ورزش کشورهایی مانند آمریکا و هند و در نهایت توجه فدراسیون جهانی را جلب کرده بود.
هادوی: بقیه دایه مهربانتر از مادرند
هادوی سرمربی تیم ملی بسکتبال بانوان هم با صراحت درباره فعالیت ها در زمینه رفع ممنوعیت حجاب صحبت می کند و برخلاف سایرین نقش بانوان فعال در این رشته را هم مورد توجه قرار داده و کم کاری ها را می پذیرد.
هادوی ابتدا از خبرنگاران دختر خواست که در زمینه رفع مشکلات بانوان فعالتر عمل و از مسئولان در این موارد حساب کشی کنند. او سپس نقش بانوان فعال در بسکتبال را هم پذیرفت و گفت: بانوان ما کم کاری می کنند، هر کسی دیگر هم اگر وارد ماجرا شود، دایه مهربانتر از مادر است، ما باید خودمان جنب و جوش داشته باشیم.
او ادامه داد: کسانی که در بسکتبال فعالیت می کنند بگذاریم به حساب جاذبه بسکتبال و توپ نارنجی که آنها را جذب می کند، پرستیژ ما خیلی بیشتر از این است که تیمی را دعوت کنیم و یک بازی انجام دهیم یا تنها به یک سفر برویم، شخصیت ما خیلی بیشتر از این است، متاسفانه این برای کشور ما موقعیت خوبی نیست که غیر از شنا و ژیمناستیک تنها بسکتبال اعزام برون مرزی به معنی حضور رسمی در مسابقات ندارد، حضوری که باعث می شود، نام کشور در رنکینگ فیبا مطرح شود.
هادوی در پاسخ به اینکه آیا به جز ایران، کشور دیگری هم در زمینه اجازه بازی با حجاب کاری انجام داده است؟ گفت: اگر قرار باشد، کاری در این زمینه انجام شود، کشورهای اسلامی باید این کار را انجام بدهند، بقیه کشورها بسکتبال سطح بالایی ندارند. کرسی ای که ایران در آسیا دارد و جایگاهی که به خاطر بسکتبال پسران به دست آورده ایم، هیچ کشور دیگری ندارد و به همین دلیل ما باید این کار را انجام دهیم.
مهلت دقیق بانوان
بانوان بسکتبالیست بعد از پایان این بحث ها دقیقا تا چه زمانی فرصت دارند؟ با توجه به آغاز مهلت 2 ساله فیبا در سپتامبر 2014 به نظر می رسد فدراسیون جهانی تا پایان بازی های المپیک 2016 برای این مهلت نشانه گذاری کرده است و هیئت رئیسه این فدراسیون بعد از المپیک بار دیگر موضوع حجاب بانوان بسکتبالیست را برای ارائه مجوز دائم به آنها بررسی می کند. به این ترتیب بانوان بسکتبالیست مسلمان حدود نیم سال دیگر برای فعالیت بیشتر در این زمینه فرصت دارند و ماه های ابتدایی سال جدید، زمانی طلایی برای بسکتبال بانوان کشورمان به شمار می رود تا سهم خود را در گرفتن این مجوز ادا کند.
فرشته سیفی ناجی