نشست بررسی اوضاع آوارگان سوری در ژنو
تاکید بانکی مون بر لزوم دستیابی به راهکار سیاسی در سوریه
برای انتقال سیاسی در سوریه هیچ جایگزینی برای گفتگو وجود ندارد
به گزارش
سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما ، ، بان کی مون در سخنرانی خود در نشست کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در ژنو گفت: این نشست برای مشارکت در بررسی اوضاع آوارگان سوری است. ما امروز در اینجا برای مقابله با بزرگترین بحران در جهان جمع شده ایم که مستلزم حمایت فوق العاده کشورهای عضو است. این بحران هر روز دشوارتر می شود و به همین علت مقابله با آن هم به امکانات بیشتری نیاز دارد. مون افزود: من به اردن و لبنان سفر کرده بودم. من به چهار کشور عراق، لبنان، اردن و تونس در خاورمیانه سفر کردم. این کشورها برای میزبانی آوارگان سوری یا لیبیایی بار سنگینی بر دوش می کشند. من با خانواده های سوری در سفر به اردوگاه های آوارگان در اردن و لبنان دیدار کردم. در اردوگاه الزعتری اردن با دختر نه ساله ای گفتگو کردم که می گفت می خواهد یک مترجم همزمان شود. من به او گفتم که اگر تلاش کند ممکن است بتواند در سازمان ملل کار کند، زیرا سازمان ملل نیاز زیادی به مترجمان همزمان دارد. من آرزو و امید را در چهره این دختر سوری دیدم و تحت تاثیر قرار گرفتم. با یک معلول سوری هم دیدار کردم که بر لزوم آموختن و تحصیل علم برای کمک کردن به بازسازی سوریه سخن می گفت. من از عزم و اراده این کودکان شگفت زده شدم. این آوارگان می خواهند به خودشان کمک کنند.
وی خاطر نشان کرد: در سال 1950 که جنگ کره رخ داد من شش سال سن داشتم. من به آوارگان سوری گفتم که من هم وضعی شبیه آنها داشتم و والدین ما برای رفع گرسنگی و سیر کردن ما تلاش می کردند. در آن زمان سازمان ملل غذا، لباس، کتاب و کمک های پزشکی برای ما ارسال می کرد. من به این کودکان گفتم در آن زمان سازمان ملل در کنار ما بود و ما هم امروز در کنار این کودکان خواهیم بود و نباید ناامید شوند. من همواره در دیدار با آوارگان بر همین مسئله تاکید می کنم. سازمان ملل باید برای کمک به کودکان آواره سوری و همه آوارگان تلاش کند تا آرزو و امیدهای آنها حفظ شود.
دبیرکل سازمان ملل گفت: با گذشت شش سال از جنگ سوریه، سوریها امید خود را به آموزش کودکانشان از دست داده اند. البته بسیاری از افراد امیدشان را حفظ کرده اند و آرزوهای آنها برای خودشان از جانشان هم مهمتر است و این مسئله در سواحل ترکیه و اروپا روشن است. کشورهای همسایه سوریه مسئول تامین نیازهای مختلف آوارگان هستند و بار سنگینی را بر دوش می کشند. به همین علت ما باید با این بحران ها مقابله کنیم. ما باید به ملت سوریه و آوارگان سوری درباره آینده بهتر امید بدهیم.
بان کی مون گفت: ما با شرکای خود برای طرحی همکاری می کنیم تا فرصت های شغلی ایجاد شود و همه کودکان سوری به مدارس بازگردند. ما باید حمایت سیاسی و مالی بیشتری از جوامعی داشته باشیم که میزبان آوارگان سوری هستند تا این جوامع قویتر و انعطاف تر باشند. همه ما باید در برابر آوارگان مسئولانه عمل کنیم و روندهای قانونی برای آوارگان در نظر بگیریم که به کشورهای بیشتری برسند. این اقدام نه تنها تصمیم درستی است، بلکه بر اساس معاهده آوارگان ضروری است. نشست امروز ما گامی به جلوست و مسئله آوارگان در نشست بیست و سوم و بیست و چهارم ماه مه در استانبول پیگیری خواهد شد. پس از آن در ماه سپتامبر سران کشورهای جهان در اجلاسی در مجمع عمومی مسئله آوارگان و مهاجران برگزار خواهد شد. پس از آن هم باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا اجلاسی را برای تقویت پاسخ جهانی به بحران آوارگان برگزار خواهد کرد. پیشرفت ما در نشست ژنو زمینه ای برای برگزاری اجلاس ها و نشست های بعدی خواهد بود. در لبنان حدود چهار میلیون نفر زندگی می کنند که میزبان بیش از یک میلیون آواره سوری است. اکنون در لبنان از هر سه نفر یک نفر یا سوری و یا فلسطینی است. ترکیه هم میزبان بیش از دو میلیون آواره سوری است. بیشترین تعداد آوارگان سوری در ترکیه حضور دارند. بیش از ششصد هزار آواره سوری هم در اردن هستند. حدود صد و بیست هزار آواره سوری در مصر زندگی می کنند. این آمارها زیاد است، اما هر یک از این افراد داستان فاجعه آمیزی برای خود دارند. آنها کودکانی هستند که والدین خود را از دست داده اند. بعضی از آنها مجروح هستند و همه آنها از آسیب های روانی رنج می برند. در اجلاس بین المللی حمایت از سوریه و منطقه در لندن متعهد شدیم سه میلیارد دلار کمک کنیم. از این فرصت استفاده می کنم تا از مقامات انگلیسی، نروژی، کویت و آلمان برای کمک هایشان به آوارگان سوری تشکر کنم.
مون افزود: باید روندها و کانالهای قانونی برای پذیرفتن آوارگان در کشورها تعیین شود. آوارگان در کشورها باید اسکان داده شوند یا تعامل انسان دوستانه با آنها صورت گیرد. باید فرصت های شغلی و آموزشی برای آوارگان ایجاد شود. کشورها متعهد شدند صد و هفتاد و هشت هزار واحد مسکونی برای آوارگان ایجاد کنند و از آنها می خواهم تا به این تعهدات پایبند باشند. از دیگر کشورها هم می خواهم تا از این اقدام حمایت کنند. میزبانی برای آوارگان فرصتی برای همه است، زیرا آوارگان عموما به دستورات پایبند و خودکفا هستند و مهارت های جدیدی را به بازار کار اضافه می کنند. نپذیرفتن آوارگان از نظر انسانی درست نیست. من از رسانه ها می خواهم تا با انتشار واقعیت ها از انتشار خبرهای نادرست جلوگیری کنند. دستکم ده درصد از آوارگان سوری باید به کشور ثالث منتقل شوند.
وی خاطر نشان کرد: بهترین راه به منظور تامین فرصت برای ملت سوریه، پایان دادن به جنگ است. ما توانستیم از یکماه پیش عملیات جنگی را در سوریه متوقف کنیم، اما همه طرف ها باید به دنبال تقویت این توافق باشند و آن را به آتش بس پایدار تبدیل کنند. باید با گفتگو برای دستیابی به راهکار سیاسی در سوریه تلاش کرد. استفان دی میستورا همه تلاش خود را برای پیشرفت در مذاکرات به کار گرفته است. او به حمایت جامعه جهانی نیاز دارد تا به نتیجه برسد. جنگ سوریه راه حل نظامی ندارد و هیچ جایگزینی برای انتقال سیاسی در این کشور برای رسیدن به سوریه جدید وجود ندارد. اما تا زمان رسیدن به این نتیجه ملت سوریه و منطقه با بحران روبرو هستند. جهان باید پاسخ های ملموسی بدهد. کودکان سوریه آینده سوریه هستند و به کمک همه ما نیاز دارند. ما باید سخاوتمندانه برای کاستن از رنج این کودکان تلاش کنیم.