چرایی هجمه مجدد امریکا علیه برنامه موشکی ایران
امریکا با هجمه علیه برنامه موشکی ایران به دنبال جلوگیری از ورود ایران به بازار صادرات تسلیحات متعارف و جلوگیری از نقش مکمل صنایع دفاعی کشور در پیشرفت سایر بخش های اقتصادی است.
آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان در نامه مشترکی به شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار واکنش مناسب به آزمایش های موشکی ایران شده و گفته اند این آزمایشها ناقض قطعنامه 2231شورای امنیت است.
در نامه این کشورها خطاب به رومن اویارزون مارچسی Roman Oyarzun Marchesi سفیر اسپانیا و رییس دوره ای شورای امنیت و بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، ادعا شده است: موشکی هایی که ایران در آزمایشهای اخیر خود استفاده کرد «قادر به حمل کلاهک هسته ای» هستند.
امریکا و متحدان غربی اش در حالی ادعا می کنند که آزمایش های موشکی ایران ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت است که موشک های آزمایش شده سپاه پاسداران بر اساس دکترین دفاعی ایران قابلیت حمل سلاح هسته ای ندارد و از آن گذشته با تائید صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی و توافق هسته ای ایران با پنج بعلاوه یک که محدودیت هایی را بر برنامه هسته ای کشورمان اعمال کرده است دیگر ضرورتی برای ابراز نگرانی از تولید وآزمایش تسلیحات متعارف در ایران وجود ندارد .
از سویی احتمال اینکه در شورای امنیت به بهانه آزمایش های موشکی در ایران بار دیگر تحریم هایی بر کشور تحمیل شود بسیار کم است چرا که در قطعنامه 2231 هیچ الزامی در مورد ممنوعیت آزمایش موشکی وجود ندارد بلکه در آن توصیه شده است که تهران تا مدت هشت سال از آزمایش موشکی آن هم با قابلیت حمل سلاح هسته ای اجتناب کند و بنا بر این از سوی ایران تخلفی صورت نگرفته است که همه اعضای شورای امنیت برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران مبادرت کنند .چنانچه دیپلمات های سازمان ملل گفته اند احتمال مجازات ایران به خاطر آزمایشهای موشکی ضعیف است.
با این حال امریکا و متحدان غربی اش با طرح این موضوع در شورای امنیت سازمان ملل به دنبال چه اهدافی هستند ؟ در پاسخ به چرایی این اقدام ضد ایرانی امریکا و متحدان غربی اش موارد مختلفی مطرح شده است از جمله جلوگیری از قدرت بازدارندگی ایران در مقابله با تهدیدات خارجی ، حفظ اهرم های فشار برای تغییرات داخلی ، ایران هراسی ، جلب رضایت رژیم صهیونیستی و انگیزه های انتخاباتی در امریکا ، حفظ تحریم های یکجانبه امریکا و تعمیم آن به تحریم های یکجانبه کشورهای اروپایی علیه ایران .
اما به نظر میرسد چنین اقدامی دو علت دیگر دارد که قابل بحث وبررسی بیشتر است : 1/ نگرانی از ورود رقیبی جدی به بازار فروش تسلیحات متعارف آن هم با توجه به پیشرفت های شگرف ایران در این زمینه .
در این چارچوب باید گفت امریکا و متحدانش با حفظ اهرم فشار در خصوص فعالیت های موشکی ایران به دنبال آن هستند تا از ورود کشور به بازار فروش تسلیحات متعارف جلوگیری کرده و انحصار بازار را در اختیار خود حفظ کنند .
در این باره می توان به گزارش پایگاه اینترنتی المانیتور در مورد حضور صنایع دفاعی ایران در نمایشگاه بغداد که اسفندماه برگزار شد اشاره کرد .المانتیور درگزارش خود قابل توجه ترین ویژگی این نمایشگاه را حضور قدرتمند و رسمی وزارت دفاع ایران و نمایش مجموعه وسیعی از تسلیحات و تجهیزات نظامی ساخت کشور دانسته اکه پس از چین، قوی ترین حضور را از نظر تنوع تجهیزات در این نمایشگاه داشته است .
المانیتور می افزاید با وجود سال ها تحریم گسترده در زمینه تجهیزات نظامی متعارف، ایران تلاش کرده است در ساخت طیف گسترده ای از سلاح و تجهیزات نظامی به خودکفایی برسد. در واقع، بخش زیادی از تجهیزات نظامی ایران ساخت داخل است. با توجه به این مسئله، این کشور اکنون آمادگی حضور جدی و موثر در بازارهای بین المللی جنگ افزار را دارد.
2/ صنایع دفاعی می تواند مکمل دیگر بخش های اقتصادی باشد و از این رو به نظر می رسد غربی ها با تلاش برای جلوگیری از پیشرفت این صنایع در واقع درصدد جلوگیری از تسری دستاوردهای تکنولوژیکی صنایع دفاعی به سایر بخش های اقتصادی کشور در زمینه های مختلف صنایع فلزی ، خودروسازی ، طرح های عمرانی ، الکترونیک ، نفت و گاز ، دریانوردی ، معادن و زمین شناسی و ...هستند .
----------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد