ویلیام هیگ: اگرشیوه مبارزه با تروریسم تغییرنکند ، بازنده نبرد خواهیم بود
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما ، پایگاه اینترنتی روزنامه تلگراف در مقاله ای به قلم ویلیام هیگ، وزیر خارجه اسبق انگلیس نوشت:
وزیر خارجه اسبق انگلیس با برشمردن برخی عوامل افراط گرایی نظیر ناکامی بسیاری از کشورهای عربی در امر حکومت داری ، تعالیم مذهبی افراطی و نبرد هفتاد ساله اعراب با رژیم صهیونیستی در مطلبی نوشت با توجه به اینکه تروریست ها در حملات بروکسل هیچ اثر دیجیتالی از خود به جای نگذاشته اند، باید رویکردهای نظارتی را تغییر دهیم وگرنه نبرد طولانی با تروریسم را خواهیم باخت.
حملات تروریستی بروکسل نشان می دهد باید شبکه ارتباطات تروریست ها را از بین برد و از آنجا که تروریست ها هیچ اثر دیجیتالی از خود به جای نگذاشته اند، باید رویکرد خود را در زمینه نظارت مجاز تغییر دهیم وگرنه نبرد طولانی با تروریسم را خواهیم باخت.
در مقاله ویلیام هیگ آمده است: برای آن دسته از افرادی مانند نگارنده که چندین سال در زمینه کشف و خنثی سازی حملات تروریستی کار کرده اند، یکی از ابعاد کشتار بی رحمانه مردم بی گناه در بروکسل در هفته گذشته پررنگ بود: نظم ارتباطاتی میان افراد مسئول این کشتارها؛ تلفن های همراه آنها قبل از این حملات مورد استفاده قرار نگرفته بود و هیچ اثری از متن، گفتگوی اینترنتی یا پست الکترونیک در مورد آنها مشاهده نشد. ابزاری که این تروریست ها برای هماهنگی با یکدیگر استفاده کرده بودند، بدون تردید ابزاری بسیار خصوصی و رمزگذاری شده بوده است به طوری که مقامات از آن مطلع نشده اند. اجرای چنین روشی (ارتباط بدون ابزارهای شناخته شده) دشوار است، هرچند که نباید از ابداع و آزمایش چنین روش هایی متعجب شویم: از زمان افشا گری های ادوارد اسنودن در سال 2013 و اتهاماتی که در مورد نحوه جمع آوری اطلاعات در کشورهای غربی مطرح شد، هر مغز متفکر تروریسم یا جنایت کار سازمان یافته ای می داند که باید ابزارهای اطلاعاتی خود را تغییر دهد.
همه نهادهای جاسوسی مخالف دموکراسی، نوعی مزیت موقتی به دست آورده اند، از جمله نهادهای جاسوسی واقع در روسیه، جایی که اسنودن خود را پنهان کرده است.
هیگ در ادامه می نویسد: مراقبتی که قاتلان بروکسل بعمل آورده اند تا هیچ رد و اثر دیجیتالی از خود به جای نگذارند نشان از آن است که آنها آموزش های دقیق و بی نقصی دیده اند که این مسئله حاکی است نبرد علیه تروریسم اسلام گرایی یکی از طولانی ترین و دشوارترین نبردهای عصر مدرن است که در آن نظامیان و غیرنظامیان بدون تبعیض کشته می شوند. در دهه های هفتاد و هشتاد، ما معمولاًاز سوی گروه های مجزا از یکدیگر مورد حمله قرار می گرفتیم. مردم می دانستند که ضروری است باید نشان دهیم هیچ یک از این گروه ها به اهداف خود از طریق خشونت دست نخواهند یافت و مردم انگلیس خیلی خوب این مسئله را درک و تحمل کردند. تحمل صبورانه، محور چنین دفاع موثری بود.
در نبرد با داعش و گروه های وابسته به آن، این صبر و تحمل لازم است، اما کافی نیست. داعش دشمنی بین المللی است و هم تعصب و هم حمایت گسترده و بالقوه ای و هم جنبشی بر مبنای نسخه تحریف شده از (اسلام) و سوء استفاده از قدرت مذهبی در پشت آن قرار دارد.
هیگ معتقد است: عوامل زیادی طی بیست سال گذشته به روند گرایش تعدادی مسلمان جوان به تروریسم کمک کرده است. این عوامل شامل ناکامی بسیاری از کشورهای عربی در امر حکومت داری که باعث رکود اقتصادی و سرکوب سیاسی شده است؛ تعالیم مذهبی افراطی در ادیان اصالتاً صلح طلب طی دهه های اخیر؛ نبرد هفتاد ساله با اسرائیل؛ قیام برخی از جوانان خاورمیانه، پاکستان و شمال آفریقا و جذب نشدن و یکپارچه نشدن مسلمانان ساکن اروپا در جوامع اروپایی. خواه یکی از این عوامل به روند گرایش مسلمانان جوان به تروریسم کمک کرده باشد خواه همه آنها، تمام این دلایل یک مؤلفه مشترک دارند: هیچکدام به این زودی از بین نخواهند رفت. بنابراین، انگیزه آنها هرچه باشد، افراط گرایی نابود شدنی نیست و منبع جذب نیروی برای آن در حال افزایش است. این طوفان، ظرفیت تشدید و بدتر شدن هم دارد و می تواند در مسیر خود درها را به هم بکوبد و همه چیز را نابود کند ولی هیچ کاری برای مقابله با آن نمی توان کرد.
وزیر اسبق امور خارجه انگلیس در ادامه نوشت: زمانی که تونی بلر اخیراً اظهاراتی در مورد نیاز به رهبری قدرتمند در جهان و اقدام علیه این تهدید بیان کرد، حق با او بود - اگرچه اکنون که او حرف درستی می زند بسیاری از سیاستمداران و تحلیلگران تمایل ندارند به حرف های او گوش دهند و آن هم به خاطر سابقه اش در جنگ عراق است که یکی از دلایلش برای آن جنگ غلط از آب درآمد. این مسئله واقعاً نیازمند مداخله نظامی غرب یا حمایت واقعی از آن است، بویژه در سوریه، شمال لیبی و هرجا که داعش یا شاخه های آن ریشه دارند. این بدان معناست که همکاری با رهبران عرب که ما همیشه تمایلی به آن نداشته ایم، و در عین حال خط زدن فردی مانند بشار اسد که ادامه حضورش فقط باعث جذب جنگجویان بیشتر به گروهای افراط گرا می شود اقداماتی ضروری هستند.
این کار یقیناً مستلزم رهبری قدرتمند رئیس جمهور آمریکا و سایر رهبران دنیا طی چندین سال متمادی و همکاری با رهبران مسلمان به منظور تحریک جامعه اسلامی علیه شرارت ها، جنایت ها، کشتارها،اخاذی ها و سایر جنایت هایی که داعش تاکنون مرتکب شده است. به همین دلیل است که ادبیات دونالد ترامپ که میان مسلمانان تمایز قائل نمی شود، ادبیاتی نامناسب و نگران کننده است. مگر آنکه ما هر فردی را که وارد فرودگاهی می شود یا سوار اتوبوس یا قطاری می شود مورد بازرسی قرار دهیم، وگرنه این نبرد نیازمند شبکه اطلاعاتی چنان قدرتمند و باکیفیتی است که بتواند حمله کنندگان حرفه ای بروکسل را قبل از ارتکاب کشتار شناسایی کند یا حتی در همان مراحل اول و قبل از آنکه آنها وارد چنین محافل تروریستی شوند و آموزش داده شوند و سپس خود را در فرودگاه منفجر کنند بتوانیم آنها را مورد شناسایی قرار دهیم.
هیگ افزود: انگلیس از اینکه یکی از بهترین سرویس های اطلاعاتی در دنیا را دارد، خوش شانس است. این قابلیت های اطلاعاتی از بسیاری از حملات پیشگیری کرده و این موضوع مورد پذیرش همگان است. اما این سرویس های اطلاعاتی طی سال های اخیر با موانعی چون اسنودن، ظهور فناوری های رمزگذاری گسترده، شرکت های ارتباطاتی و به طور کلی با پیشرفت فناوری روبرو شده اند. تلاش ها برای پر کردن این خلاءها با مخالفت برخی فعالان روبرو شده است که این کار را شنود و نظارت همگانی تلقی می کنند. آنها به زودی این پرونده را در دادگاه عدالت اروپا مطرح می کنند. برنده شدن در نبرد علیه کشتار جمعی در خیابان ها مستلزم فائق آمدن بر این پارانویا است.
شنود محتوای ارتباطات میان افراد در انگلیس تنها با مجوز یکی از مقامات عالی رتبه امکان پذیر است. در حال حاضر شنود ارتباطاتی منوط به اخذ مجوز از سوی مسئولین و معاونین بلندپایه دولتی است. برای چهار سال من یکی از همین مسئولین بودم و اگر مردم زمان صرف شده - دقت و ملاحظاتی را که ما در جریان صدور مجوز رعایت می کردیم می دانستند از کار ما مطمئن می شدند. تنها در صورتی مجوز صادر می شود که تمام ملاحظات و توصیه های قانونی لحاظ شود؛ این در حالی است که لایحه جدید قدرت های تحقیقاتی که در مجلس مطرح شده بدین معناست که قاضی باید مجوز صادرشده را مجددا بررسی کند. اما مقابله با شبکه های تروریستی نه تنها نیازمند شنود است، بلکه دسترسی به «اطلاعات فله ای» ضروری است. این اطلاعات شامل دسترسی دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی به اینترنت و ارتباطات آنها با یکدیگراست. تنها از این طریق می توان روند تحرکات دستگاه های ارتباطاتی را رصد کرد، تا در صورتی که آنها خطا کردند شناسایی شوند .
ظرف چند ماه آینده، مجلس انگلیس قصد دارد مسئله قدیمی برقراری تعادل میان امنیت و حریم شخصی را به بحث بگذارد. مجلس باید توجه داشته باشد که جمع آوری اطلاعات فلهای به معنای نظارت گسترده نیست. هیگ در پایان افزود: آنچه از حملات بروکسل باید بیاموزیم این است که برای مقابله با تروریسم باید از هر ابزار مشروعی استفاده کنیم.