«بادیگارد» اعتقاد و وجدان را به تصویر کشید
«بادیگارد»، فیلمی که در دو ساعت، عشق، اعتقاد و وجدان را به تصویر کشید.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ در یکی از روزهای سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر، فیلمی به نمایش درآمد که پس از پایان آن همه حضار ایستاده، خالقانش را تشویق کردند، فیلمی که نه سیاه بود و نه سعی داشت با بیراهه رفتن، ذهن مخاطب را درگیر کند و یا او را به چالش بکشد. فیلمی که در حدود دو ساعت تفاوت «بادیگارد» و محافظ را به نمایش گذاشت، تفاوتی که به گفته کارگردان این فیلم، فهمیدنش یکی از واجبات این روزهاست.
بادیگارد محصول سازمان فرهنگی هنری اوج است که ابراهیم حاتمی کیا آن را کارگردانی کرده است.
حاتمی کیا در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره این اثر گفته است که حدود ده سال روی قصه آن فکر کرده و وقت گذاشته ام، چندین بار آن را بازنویسی کرده ام تا به شکل دلخواهم درآید و سال گذشته به این نتیجه رسیدم که الان وقتش است که این قصه را به تصویر بکشم.
در فیلم سینمایی «بادیگارد»، پرویز پرستویی ایفاگر نقش اصلی است. حاج حیدری که به خاطر اعتقاد و وجدان کاری از بسیاری از مسائل از جمله خانواده اش می گذرد و در صحنه آخر فیلم خطاب به همسرش می گوید: من را ببخشید.
پرویز پرستویی در این فیلم نقش مردی را بازی می کند که با وجود شرایطی که بر وفق مرادش نیست و مطابق با اصول و ارزش های اخلاقی پیش نمی رود ، ارزش های خود را حفظ می کند تا وجدانش راحت باشد.
در فیلم سینمایی «بادیگارد» همه چیز خوب است فیلمنامه، کارگردانی، تدوین، بازی بازیگران و جلوه های ویژه و صداگذاری به گونه ای است که مخاطب را تحت تاثیر قرار می دهد و او را با همه وجود و احساسش درگیر فیلم می کند.
در این گزارش به بررسی چند وجه که «بادیگارد» را از سایر فیلمها متمایز کرده است می پردازیم.
ابراهیم حاتمی کیا کارگردانی که بدون هیچ ترسی افکار و حرفهایش را به تصویر می کشد.
در طول ایام سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر و بعد از آن جلسات نقد و بررسی گذاشته شد که منتقدان در آن بادیگارد را بهترین فیلم سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر می دانستند. بسیاری از منتقدان اعتقاد داشتند که حتی اگر فیلم بادیگارد سیمرغ نمی گرفت حق مسلم ابراهیم حاتمی کیا بود که جایزه بهترین کارگردانی را از آن خود کند زیرا در فیلم سینمایی «بادیگارد»، سکانس ها و پلان هایی وجود داشت که تنها ابراهیم حاتمی کیا می توانست آنها را خوب از کار درآورد.
سکانس داخل تونل که لحظه بمب گذاری را نشان می دهد از جمله آن سکانس هاست.
ابراهیم حاتمی کیا در فیلم سینمایی «بادیگارد» هم نویسنده و هم کارگردان است. وی در این فیلم حرف ها و دغدغه هایش را نوشته و با کارگردانی درست و به اندازه، آنها را به تصویر کشیده است. بازی گرفتن درست از بازیگران و هدایت درست گروه نیز از دیگر محاسن ابراهیم حاتمی کیاست.
حاتمی کیا در «بادیگارد» به جزئی ترین موردها هم دقت و توجه داشته و همین مسئله سبب شده است بادیگارد از جهات مختلف کم عیب و نقص باشد.
نکته ای که اهمیت دارد این است که ابراهیم حاتمی کیا از زمان کارگردانی آژانس شیشه ای تا« چ » و بادیگارد حرف و دغدغه مشخص و واحدی دارد و با به روز کردن فیلمنامه و فیلم هایش سبب می شود علاوه بر حفظ مخاطب قبلی، مخاطبان تازه ای را که علاقه مند به شنیدن حرفهای حاتمی کیا هستند، به خود جذب کند.
حاتمی کیا برای کارگردانی این کار جوایز ققنوس و آینه را از انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای دفاع مقدس دریافت کرد.
پرویز پرستویی بازیگری که حاج حیدر را با تمام وجودش به تصویر کشید.
شخصیت اصلی قصه «بادیگارد» حاج حیدر ذبیحی است. شخصی که رئیس حفاظت یکی از شخصیتهای مهم کشوری است و به معنای واقعی یک محافظ است نه بادیگارد. حاج حیدر ذبیحی از افرادی است که در جبهه حضور داشته و در ایام پایانی خدمتش محافظ پسر دانشمند یکی از همرزمانش می شود.
حیدر ذبیحی که در ابتدا محافظ یکی از شخصیت های مهم و سیاسی نظام است به دلیل فضای ناسالمی که بعد از حادثه بمب گذاری در یک منطقه حفاظت نشده حس می کند تصمیم می گیرد به مرخصی برود اما رییس او این اجازه را به حیدر نمی دهد و او را محافظ یک دانشمند هسته ای می کند. دانشمندی که پسر دوست شهیدش است و میثم نام دارد و بعد از اینکه او خطاب به حاج حیدر می گوید: ما فرزندان شهید مستقل و روی پای خودمان بزرگ شده ایم الان هم نیاز به محافظ ندارم، احساس کوتاهی در برابر فرزندان شهید به او دست می دهد در نهایت هم جانش را فدای فرزند دوست شهیدش می کند. بدون شک بازی در نقش حاج حیدر کار هر کسی نبود، صداقت در چشمان فرد با بازی قهرمانانه و سرشار از احساس و موقعیتهایی که باید به درستی خلق می شد تنها در پرویز پرستویی می شد دید و تنها او می توانست اینها را به تصویر بکشد.
پرویز پرستویی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص بازی در بادیگارد می گوید: بودن در کنار ابراهیم حاتمی کیا برایم افتخاری بود و من با اعتقادم این نقش را بازی کردم، محافظان افرادی هستند که برای حفظ جان شخصیت های مهم مملکت از جان خودشان می گذرند و نسبت به خانواده هایشان آنطور که باید و شاید انجام وظیفه نمی کنند.
وی می افزاید: بهنظرم جای این افراد در سینمای ما خالی بود و من بابت ایفای نقش در این فیلم بسیار خوشحال هستم.
نکته جالب اینجاست که پرویز پرستویی برای بازی در بادیگارد از چند ناحیه بدنش آسیب دید و به خاطر بازی درخشان در این کار سیمرغ بلورین بازیگر نقش اول مرد در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد.
بازی او در این فیلم می تواند الگوی خوبی برای ارائه شخصیتهای قهرمان و با اعتقاد در سینمای ایران باشد.
دوربین طلایی محمود کلاری و موسیقی بی نظیر کارن همایون فر از دیگر نکات مثبت فیلم سینمایی بادیگارد درفیلمبرداری خوب این فیلم است، در این فیلم صحنه هایی وجود دارد که کمتر کسی می تواند فیلمبرداری آن را با زاویه مناسب و به شکل کاملا حرفه ای انجام دهد صحنه هایی مثل صحنه تونل و تعقیب و گریزهایی که بین حاج حیدر و میثم وجود داشت و محمود کلاری بخوبی از پس این کار برآمد.
از دیگر ویژگی های بادیگارد موسیقی تاثیرگذارش است که به گفته کارن همایون فر تا مدتها وی را تحت تاثیر قرار داده است و بهترین کار او به حساب می آید. موسیقی که در لحظه لحظه فیلم احساس مخاطب را بیشتر بر می انگیزد و احساس حاج حیدر را با نت های موسیقی به گوش مخاطب می رساند.
فیلم بادیگارد از جمله فیلم هایی است که تک تک اجزا و عواملش از حرفه ای های سینما هستند و اقدامشان در این فیلم قابل تقدیر است. این فیلم توانست علاوه بر جلب نظر مخاطبان و منتقدان در سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر در اکران نوروز 95 در دوازده روز به فروش بالای یک میلیارد تومان برسد. این فیلم اگرچه فیلمی پرمحتوا، ارزشی و سرشار از پیام و مفهوم است و اگرچه نتوانست نظر داوران سی و چهارمین دوره فیلم فجر را به خود جلب کند اما مردم نظرات مثبت زیادی در موردش دارند و آن را پرمحتوا ترین فیلم اکران نوروز 95 می دانند، اینها نشان می دهد که سینمای ایران به چنین فیلمهایی نیاز دارد و مخاطبان آن تشنه حرفهای عمیق و ارزشی هستند و سردار قاسم سلیمانی پس از دیدن این فیلم ابراز خرسندی کرده است.
گزارش از: سحر قناعتی