رئیس سازمان ثبت اسناد:
کاهش 20 میلیونی مراجعات مردمی ظرف سه سال
با اصلاح فرآیندها سازمان، در سه سال گذشته بیش از 20 میلیون مراجعات مردم کاهش یافته است.
احمد تویسرکانی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شکایات مردم از دفاتر ثبت اسناد چگونه پیگیری می شود؟ افزود: ما معتقدیم که برای جلوگیری از تخلفات باید راه های ارتکاب تخلف بسته شود و فقط با برخورد قضایی و بازرسی نمی توانیم رفتارهای نامناسب اداری را اصلاح کنیم.
وی گفت: حذف کاغذ، حذف مکاتبات کاغذی، تصویربرداری از سوابق، احراز دقیق هویت اشخاص و دیگر اقدامات همه موجب کاهش ارتکاب جرایم شده است.
تویسرکانی افزود: در عین حال بخش های نظارتی سازمان از جمله حفاظت اطلاعات و اداره کل بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به طور جدی شکایات را پیگیری و بخش بازرسی دفترخانه ها هم به این شکایات رسیدگی می کنند.
معاون رئیس قوه قضاییه در خصوص بودجه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هم گفت: این سازمان درآمدزاست و از هزینه های بسیار سنگینی در کشور پیشگیری می کند و ما در بحث اصلاح فرآیندها و استقرار سیستم ها ظرف سه سال گذشته توانستیم بیش از 20 میلیون از مراجعات مردم را کاهش دهیم.
تویسرکانی افزود: از دولت و مجلس درخواست کرده ایم که منابع لازم برای آرشیوکردن مجموعه سوابق سازمان ثبت اسناد، اجرای کاداستر و نیازهای فناوری را در اختیار ما بگذارد که بخش کمی تاکنون لحاظ شده است.
وی گفت: باید هزینه هایی که ما از مردم دریافت می کنیم و به خزانه واریز می شود در درجه نخست صرف اصلاح زیرساخت های سازمان شود نه اینکه بخش هایی دیگر از این درآمد منتفع شوند و خود سازمان نتواند نیازهایش را مرتفع کند.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور افزود: امیدواریم مجلس در بودجه 95 عنایتی به این موضوع داشته باشد تا همچنان شاهد افزایش بهره وری و ارتقای سیستم ها در این سازمان باشیم.
تویسرکانی گفت: ما ظرف 5 سال گذشته درآمدهای سازمان از 300 میلیارد در سال به هزار میلیارد تومان افزایش داده ایم و اگر امور اصلاح شود قطعا درآمدها نیز افزایش خواهد یافت.
وی افزود: هم اکنون بسیاری از پرونده های دادگستری ناشی از نزاع و اختلافات در حوزه معاملات عادی است که برخی مواقع این مسایل به جرایم کیفری و برخورد و درگیری هم تبدیل می شود که با اصلاح سیستم ها می توان از بسیاری از این پرونده ها کاست.
12 میلیون سند مالکیت، تک برگی شده است
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: بیش از 30 میلیون سند مالکیت قدیمی و منگوله دار داریم که تاکنون فقط 12 میلیون از این اسناد تک برگی شده است.
احمد تویسرکانی در پاسخ به سوالی درباره نوع پراکندگی دفاتر ثبت اسناد در همه نقاط کشور افزود: ما از نحوه استقرار این دفاتر رضایت نداریم چرا که وارث سیستمی صد ساله هستیم و ظرف یکی دو سال نمی توان همه مسایل را اصلاح کرد.
وی ادامه داد: براساس قانون در ازای هر 15 هزار نفر جمعیت یک دفترخانه اسناد رسمی باید وجود داشته باشد اما به طور قطع این قانون نیازمند اصلاح است و امیدواریم در مجلس آینده بتوانیم برخی آسیب های قانونی را برطرف کنیم.
معاون رئیس قوه قضاییه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با پرونده های زمین خواری خاصی روبرو شده اید که سند داشته باشد؟ گفت: ما چنین موردی تاکنون سراغ نداریم.
تویسرکانی افزود: براساس قانون اگر کسی بخواهد سند مالکیت بگیرد حتما باید پروانه ساخت و سند تفکیکی به ازای شهرداری را داشته باشد و به موجب ماده 101 قانون شهرداری ها، شهرداری ها موکلفند قبل از اینکه نقشه تفکیکی را امضا کنند استعلام های لازم را درخصوص اجرای قوانینی که مربوط به جلوگیری از تغییر کاربری است داشته باشند و در این خصوص باید از وزارت جهادکشاورزی هم استعلام شود.
وی گفت: ممکن است در مواردی ادعاهایی مطرح شود که تغییر کاربری صورت گرفته است لکن سازمان ثبت بدون دریافت نقشه مورد تایید شهرداری اقدامی انجام نمی دهد و بعضا مشاهده شده که شهرداری تخلف کرده و به وظایف قانونی خود در بحث استعلام از جهادکشاورزی عمل نکرده است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در پاسخ به سوالی درباره آمارهای ثبت ازدواج و طلاق افزود: ما به لحاظ استقرار سیستم ها گزارش تحلیلی بسیار دقیقی از وقایع ازدواج و طلاق در کشور داریم و حتی می توانیم درخصوص وضع مهریه ها و اینکه در چه میزان از ازدواج ها سکه مهر شده است و یا تعداد مهریه های بالای صد سکه چقدر است اطلاعاتی ارائه کنیم که در اوایل سال 95 گزارش آماری و تحلیلی خود را ارائه می کنیم.
تویسرکانی در بخش دیگری از سخنانش از نحوه اطلاع رسانی رسانه ملی در بحث خدمات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قدردانی کرد و گفت: بسیاری از اتفاقاتی که امروز رخ می دهد بر اثر ناآگاهی مردم است و اگر رسانه ها به وظایف اطلاع رسانی خود عمل کنند از وقوع بسیاری از جرایم جلوگیری خواهد شد.
وی افزود: یکی از سیاست های ما در سال 95 تعویض اسناد مالکیت دفترچه ای است که باوجود بیش از 30 میلیون سند مالکیت قدیمی و منگوله دار فقط 12 میلیون سند به صورت تک برگی شده است و ما تاکنون اجباری در این خصوص نداشته ایم و مردم هر جا که ضرورت دیدند اقدام به تعویض این اسناد کردند.
تویسرکانی گفت: حتما باید در سال 95 این اسناد را تعویض کنیم.
وی افزود: هم اکنون بسیاری از خدمات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می تواند در منزل و از طریق اینترنت انجام شود و گاهی برخی افراد با اطلاعیه ها و تحت عناوینی زیبا از ناآگاهی مردم سوء استفاده می کنند که اگر رسانه ها به ویژه رسانه ملی به طور مناسب ورود کنند هم از وقوع جرایم کاسته می شود و هم این سازمان می تواند خدمات بهتر و دقیق تری ارائه کند.