جستجوی نشانههای حیات در مریخ
فضاپیمای اروپایی-روسی برای جستجوی نشانه های حیات در کره مریخ امروز به فضا پرتاب شد.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز از برلین، پرتاب این فضاپیما بخشی از برنامه فضایی اروپایی- روسی موسوم به (اکسومارس) است و امروز از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان با موشک پروتون به فضا پرتاب شد. سفر این فضاپیما هفت ماه طول خواهد کشید.این فضاپیما حامل یک کاوشگر برای تحقیق درباره جو مریخ و بررسی گاز های موجود در آن از جمله گاز متان، و همچنین حامل کپسولی کوچک برای ارزیابی نوع تجهیزات لازم برای آزمایشگاه فضایی است که قرار است سال 2018 به فضا پرتاب شود.
کاوشگر کیوریوسیتی متعلق به سازمان هوا- فضای آمریکا (ناسا) در اوخر سال 2014 نشانه های وجود گاز متان را در جو مریخ پیدا کرد. ماده متان ارتباطی نزدیک با حیات روی کرده زمین دارد.
دانشمندان می گویند متان ممکن است تولید موجودات میکروسکوپی باشد که شاید میلیون ها سال پیش از بین رفته باشند ولی گاز تولید شده به صورت منجمد زیر سطح مریخ باقی مانده باشد. این احتمال نیز وجود دارد که این موجودات هنوز زنده باشند.
رالف دی گروت رئیس اداره هماهنگی اکتشافات با کمک روبات ها در آژانس فضایی اروپا به رویترز گفت: یافتن نشانه ای از این که حیات روی کره مریخ وجود دارد یا وجود داشته است، ثابت خواهد کرد که زمین تنها کره ای نیست که حیات در آن وجود دارد. وی افزود: این مسئله احتمال وجود مناطق دیگری در جهان را که حیات در آنها وجود داشته باشد افزایش خواهد داد.
تفسیر دیگر احتمالی درباره وجود متان در جو مریخ این است که احتمال دارد متان به علت پدیده ای زمین شناختی مثل اکسید شدن آهن ایجاد شده بود.
مرحله دوم برنامه «اکسومارس» در سال 2018 فرستادن کپسولی ساخت اروپا به سطح مریخ است که توانایی حرکت آزادانه روی سطح مریخ و حفاری در سطح آن به منظور نمونه برداری و تحلیل آن را خواهد داشت.
دی گروت گفت، پرتوهای فضایی برای نابود کردن هر موجود زنده ای کافی است و اگر بتوانیم به عمق یک یا دو متری سطح دست پیدا کنیم، ممکن است بتوانیم مناطقی را پیدا کنیم که در معرض این پرتوها قرار نداشته است.
فرود بر سطح مریخ ماموریتی بسیار دشوار است و تاکنون همه تلاش های روسیه در این زمینه به شکست مواجه شده و ناسا نیز در این زمینه با مشکلات جدی مواجه شده است. آمریکا هم اکنون کاوشگر کیوریوسیتی و کاوشگر آپورچونیتی را در سطح مریخ دارد.
پیش بینی می شود برنامه های اکسومارس در سال های 2016 و 2018 حدود یک میلیارد و سیصد میلیون یورو هزینه داشته باشد که روسیه بیشتر آن را تامین می کند.