ابهام در ادامه روند گفتگوها ،
مانع تراشی طالبان در مسیر مذاکرات صلح
طالبان افغانستان از شرکت در مذاکرات صلح با دولت خودداری کرده ،اما تلاش ها برای آغاز این روند ادامه دارد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از شینهوا، شورای رهبری طالبان استقرار نیروهای جدید آمریکایی در افغانستان، حملات هوایی آنها، حملات شبانه و گسترش عملیات نیروهای افغان را به عنوان بهانه ای برای رد کردن دعوت پیوستن به گفتگوهای سیاسی ذکر کرد.
بیانیه طالبان در پنجم مارس همچنین بر سیاست این گروه تاکید کرد مبنی بر این که تا زمانی که اشغال افغانستان پایان نیابد، فهرست های سیاه (تحریم های سازمان ملل متحد علیه سرکردگان ارشد طالبان) حذف نشود و زندانیان آزاد نشوند ، مذاکرات هیچ نتایجی در بر نخواهد داشت .
اندکی پس از آن که طالبان به طور علنی اعلام کرد در مذاکرات شرکت نخواهد کرد، سران پاکستان و افغانستان امیدواری خود را به این که این روند به زودی آغاز شود، ابراز کردند.
طالبان ممکن است استدلال هایی برای پیش شرط های خود داشته باشد اما آنها احتمالا برای این رویکرد از هیچ حمایتی برخوردار نخواهند شد زیرا چنین رویکردی مانعی بزرگ در مسیر روند سیاسی قلمداد می شود. در حالی که طالبان گزینه سیاسی را باز نگه داشته است و یک هیئت سیاسی را منصوب کرده است، اقدام این گروه به رد مذاکرات صلح ممکن است با سیاستشان مغایر باشد.
دولت افغانستان از خود انعطاف پذیری نشان داده و هیچ پیش شرطی برای مذاکرات رو در رو با گروه های طالبان مطرح نکرده است و انتظار می رود طالبان نیز از این روند پیروی کند و برای دستیابی به راه حلی سیاسی تلاش کند.
طالبان درخواست های واقعی را مطرح کند
خلیل حکمت کرزای معاون وزیر امور خارجه افغانستان هفته گذشته در کابل به اعضای هیئت امنیتی پاکستان گفت دولت افغانستان آماده است در خصوص هر گونه درخواست های طالبان در صورتی که این گروه نخست به میز مذاکره بیاید، گفتگو کند.
طالبان نباید این فرصت را از دست بدهد و باید مانند دولت افغانستان به منظور آغاز این روند انعطاف پذیری نشان دهد.
نه تنها دولت افغانستان، بلکه پاکستان و دیگر اعضای روند چهار جانبه شامل افغانستان، چین و آمریکا در این باور که هیچ پیش شرطی برای مذاکرات نباید وجود داشته باشد، اتفاق نظر دارند.
طالبان مدت هاست که خواستار مذاکرات بوده است. نخست با آمریکا به منظور گفتگو در خصوص برخی مسائل مرتبط با آمریکا و متحدان غربی این کشور، مانند بحث ها درباره جدول زمانی برای خروج نیروهای خارجی و خارج کردن سرکردگان طالبان از فهرست تحریم های سازمان ملل متحد.
طالبان از هیچ حمایتی برای درخواست خود برای برگزاری مذاکرات با آمریکا و دور زدن دولت افغانستان برخوردار نیست. طالبان در حال حاضر از فرصتی خوب برای پیوستن به روند صلح چهار جانبه برخوردار است زیرا آنها می توانند درخواست های خود را در حضور مقامات آمریکایی مطرح کنند.
این چهار کشور در نشست ماه گذشته خود در کابل از طالبان برای پیوستن به مذاکرات تا هفته نخست ماه مارس دعوت کرده بودند. اما پاسخ طالبان منفی بود و این امر، اعضای ساز و کار چهار جانبه را ناامید کرده است.
تلاش برای تغییر رویکرد طالبان
به رغم پیام های منفی از سوی طالبان در این مرحله، گروه چهار جانبه همچنان به دنبال گزینه هایی در این خصوص است که چگونه طالبان را برای تغییر دادن رفتار لجوجانه خود درباره مذاکرات ترغیب کند.
روند چهار جانبه، در مجموعه ای از نشست ها، به تفاهمی برای اقدام علیه عناصر سازش ناپذیر دست یافته است، اما پاکستان تاکید کرد همه گزینه های در دسترس باید پیش از هر گونه اقدام به کار گرفته شود.
در حالی که صلح و آشتی برای پایان دادن به سال ها درگیری و مناقشه در افغانستان فورا مورد نیاز است، دولت افغانستان و همه ظرف های دخیل باید بر روی برخی تدابیر اعتمادساز به منظور آوردن طالبان به میز مذاکره کار کنند.