افراط گرایی، تبعیض و ناآرامیهای انتخاباتی آمریکا
برنامه تبلیغات انتخاباتی دونالد ترامپ در ایالت شیکاگو به علت شدت اعتراضات مردمی لغو شد
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا قرار است سه شنبه 18 آبان 1395 برابر 8 نوامبر 2016 میلادی برگزار میشود. اما این روزها تنش ها بین طرفداران این نامزدها از سطح لفظی به فیزیکی رسیده است. امروز دونالد ترامپ نامزد جنجالی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا طبق برنامه از پیش اعلام شده، قصد داشت در شهر شیکاگو در ایالت ایلینوی حاضر شود و سخنرانی کند. اما شبکه سی ان ان درخبری فوری اعلام کرد: برنامه تبلیغات انتخاباتی دونالد ترامپ در ایالت شیکاگو به علت شدت اعتراضات مردمی لغو شد.
شبکه تلویزیونی فاکس نیوز ضمن اینکه این رویداد را یک آشوب خواند در ادامه دونالد تراپ را نژادپرست دانست که افکارش ترویج دهنده نفرت علیه گروههایی خاص در جامعه آمریکا است.
به نظر میرسد مردم آمریکا از قدرت گرفتن هشت ساله جرج بوش پسر در آمریکا پیش از روی کارآمدن باراک اوباما و یک جانبه گرایی، شنود تلفنها و تحمیل دو جنگ عراق و افغانستان در این دولت درس گرفتهاند، قصد دارند با این اعتراضات از تکرار تاریخ جلوگیری کنند.
پروفسور الکساندر آزادگان استاد مدیریت راهبردی در دانشگاه کالیفرنیا در گفتگو شبکه پرس تی وی گفت: «بروز درگیری در محل سخنرانی دونالد ترامپ نامزد جنجالی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در شهر شیکاگو در ایالت ایلینوی گویای واقعیت هایی است. بی تردید، بیان سخنان تند و لفاظی ها با عواقبی همراه می شود. نمی توان سخنان آتشین به زبان آورد اما تصور کرد که این اظهارات تند با پیامدهایی همراه نباشد. ترامپ سخنان تندی علیه مسلمانان، اسلام، لاتین تبارها و دیگران مطرح کرده است. تنشهای رخ داده در شیکاگو، واکنشی به این اظهارات تند و سمی ترامپ است.
به علت ادامه درگیری در بیرون محل سخنرانی، پلیس سواره نظام آمریکا برای مهار اعتراضات انتخاباتی در شهر شیکاگو وارد عمل شد. این اقدام پلیس نیز با اعتراضهای شدید و کشمکش بین مردم و نیروهای پلیس همراه شد. درگیری های انتخاباتی آمریکا در شیکاگو، زندگی عادی را در این شهر مختل کرده است. شمار شرکت کنندگان در این اعتراضها به حدی زیاد بوده که آمد و رفت خودروها در شهر شیکاگو و خیابان های اطراف آن مختل و خیابانها بسته شد. گفته می شود بیش از ده هزار نفر در این تجمعهای انتخاباتی شبانه و درگیری های پس از آن حضور داشتند.
البته این درگیریها بی ارتباط با شرایط کنونی آمریکا - بخصوص شدت یافتن فقر و نابرابری در این کشور - نیست، شرایطی که باراک اوباما هشت سال پیش با شعار انتخاباتی «تغییر» قصد داشت آنرا متحول سازد.
روزنامه نیویورک تایمز چاپ آمریکا اخیرا گزارش سازمان تحقیقاتی غیرانتفاعی در آمریکا موسوم به «گروه ابتکار عمل اقتصادی» را منتشر کرد که بیانگر آن است که شکاف بین ثروتمندترین و فقیرترین اقشار در آمریکا از زمان پایان رکود بزرگ عمیق تر شده است. به گفته استیو گلیکمن مدیر اجرایی گروه ابتکار عمل اقتصادی، وضعیت در داخل آمریکا به گونه ای است که گویی از دو کشور مختلف صحبت می شود چون تجزیه و تحلیل این سازمان بر اساس اطلاعات اداره سرشماری نشان میدهد از سال دو هزار و ده تا دو هزار و سیزده میزان اشتغال در مرفه ترین نواحی آمریکا بیش از یک پنجم افزایش داشته است اما در نواحی محروم میزان اشتغال به شدت تنزل داشته و یک دهم مراکز کسب و کار تعطیل شده اند.
بر اساس این گزارش در آشفته ترین طبقات اجتماعی آمریکا سال ساخت خانه های مسکونی به طور متوسط به سال هزار و نهصد و پنجاه و نه باز می گردد که در مقایسه با ساختمان های ثروتمندترین بخش های کشور سی سال قدیمی ترند. در این نواحی، برخلاف مناطق مرفه نشین، بیش از نیمی از بزرگسالان فاقد شغل هستند و تقریبا یک چهارم آنها دیپلم ندارند. این درحالی است که در مرفه ترین نواحی فقط شش درصد دانش آموزان موفق به اتمام دبیرستان نمی شوند و شصت و پنج درصد بزرگسالان شاغل اند.
جالب اینکه، برخی نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز به این نابرابریها در آمریکا در هفته گذشته اذعان کردهاند . برنی ساندرز در یک مناظره زنده تلویزیونی در ایالت میشیگان، گفت: در سالهای اخیر شاهد ظهور شماری از میلیاردرها و شاهد افزایش نابرابری ثروت و درامد در سراسر کشور بوده ایم. خانواده های طبقه متوسط کشور برای تامین هزینه زندگی خود تقلا می کنند. شهرها و شهرک ها برای تامین خدمات با مشکلات جدی مواجه هستند و زیرساخت های در حال از هم پاشیده شدن کشور، باید بازسازی و اولویت های کشور به درستی تعیین و به مشکلات مردم رسیدگی شود و میلیاردرها از معافیت های مالیاتی برخوردار نباشند.»
در این مناظره هیلاری کلینتون هم گفت: در سا ل های اخیر شاهد ظهور شماری از میلیاردرها و شاهد افزایش نابرابری ثروت و درآمد در سراسر کشور بوده ایم. خانواده های طبقه متوسط کشور برای تامین هزینه زندگی خود تقلا می کنند و شهرها و شهرک ها برای تامین خدمات با مشکلات جدی مواجه هستند.
کارشناسان آمریکایی، درگیری های انتخاباتی شیکاگو را نتیجه ازهم پاشیدگی و بحران سیاسی و اقتصادی آمریکا می دانند و از ادامه یافتن این تنش ها انتخاباتی در آینده خبر دادند.
الکساندر آزادگان در این باره نیز گفت: باید توجه داشت که کل فضا در آمریکا، سمی است. آمریکا با ازهم پاشیدگی اقتصادی و سیاسی مواجه است. این وضعیت نتیجه، وضع نظام حاکم است. سخنان جنجالی ترامپ سبب می شود آمریکا به سمتی بسیار بسیار خطرناک برود. کار به جایی رسیده است که افرادی همانند سناتور تدکروز و سناتور مارکو روبیو که خودشان دیدگاه هایش شدید اسلام ستیزانه و خارجی ستیزانه دارند، در مناظره اخیر تلویزیونی جمهوری خواهان درمقابل سخنان تند دونالد ترامپ ایستادند. ادامه این وضع می تواند آمریکا را از وضع بد به وضعیتی بدتر برساند.» وی در ادامه افزود: «وضع اقتصادی آمریکا بد است. درواقع، وضع اقتصادی آمریکا ادامه فروپاشی اقتصادی سال دو هزار و هشت است. آماری که در سالهای اخیر درباره بهبود وضع اقتصاد و اشتغال کشور مطرح می شود، آماری ساختگی هستند. واقعیت این است که وضع اقتصادی آمریکا بسیار بد است. میزان بیکاری مردان سیاهپوستان در آمریکا در برخی از رده های سنی، حدود پنجاه و نه درصد است. میزان بیکاری سیاهپوستان جوان بین هجده تا سی و چهار سال حدود چهل درصد است. در چنین وضعی، نمی توان انتظار داشت که رویدادهایی از این قبیل (درگیری های انتخاباتی شیکاگو) رخ ندهد».
در مجموع به نظر میرسد افراط گرایی ترامپ و وضعیت سیاسی و اقتصادی نامطلوب آمریکا سبب فوران خشم مردم شیکاگو شده است.
----------------------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی