پخش زنده
امروز: -
طهماسب مظاهری ـ اقتصاددان ـ تأکید کرد: افت شدید قیمت نفت برای دولت مشکلاتی ایجاد کرده است اما همه مسائل ناشی از قیمت نفت نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مظاهری در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما گفت: اینکه دولت در کاهش نرخ تورم موفق بوده است اما رکود اقتصادی همچنان ادامه دارد به این علت است که کاهش نرخ تورم با سیاستهای مالی و پولی انقباضی قابل تحقق است.
وی افزود: کاهش نرخ تورم به راحتی امکان پذیر بود اما برای خروج از رکود اقتصادی تلاش جدی نیاز است.
مظاهری گفت: بررسی تاریخی مسائل اقتصاد ایران نشان می دهد که رویکردهای دولت قبلی در ایجاد این موارد مؤثر بوده است و حذف نهادهای نظارتی و برنامه ریزی باعث شد اصلاحات ساختاری انجام نشود و هنوز هم در حوزه های پولی و بانکی و بازار سرمایه و دیگر موارد باید اصلاحات ساختاری انجام شود.
این اقتصاددان گفت: البته دولت یازدهم باید تعلل نکند و به نظر می رسد به سیاست جدی تری برای حل این مشکلات نیاز است و پرداخت بدهی به پیمانکاران بهتر از پرداخت تسهیلات برای خرید خودرو یا دیگر کالاهای اقساطی است و اگر دولت 50 هزار میلیارد تومان بدهی خود را به پیمانکاران و شرکتها پرداخت کند در ایجاد تعرفه اقتصادی مؤثرتر خواهد بود.
پیچیدگی مسائل اقتصادی ایران بی سابقه است
مشاور اقتصادی رئیس جمهور با بیان اینکه مشکلات ساختاری اقتصاد و کاهش قیمت نفت سبب تشدید مسائل شده است گفت: پیچیدگی مسائل اقتصادی ایران بی سابقه است.
دکتر نیلی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما افزود: کشورهای ایران ، روسیه و ونزوئلا بیشترین آسیب را از افت قیمت نفت دیده اند اما تلاش دولت سبب شده است که این آسیبها خیلی زیاد نباشد.
وی گفت: بررسی اقتصاد ایران نشان می دهد که در سالهای 53 ، 55 و 90 با سه قله درآمد نفتی مواجه بوده ایم و در سال 1390 دولت حدود 119 میلیارد دلار درآمد نفتی داشت که وقتی در سال 91 به 70 میلیارد دلار رسید مشکلات جدی در بازارهای اقتصادی ایران به ویژه در بازار ارز ایجاد کرد.
نیلی افزود: در سال جاری درآمد دولت از محل فروش نفت به حداکثر 25 میلیارد دلار می رسد و انباشت بدهیهای دولت به بانکها و همچنین پیمانکاران بخش خصوصی هم بر مشکلات افزوده است.
وی گفت: تحریمهای اقتصادی و عدم قطعیت در مسائل بین المللی هم در تشدید مشکلات مؤثر بوده است و به نظر می رسد بعد از رفع تحریمها مشکل جدید در تأمین مالی خواهیم داشت و امروزه دولت با انباشت عوامل و مشکلات ساختاری و درآمدی مواجه است.
نیلی افزود: البته حجم نقدینگی در یک سال 20 درصد افزایش یافته است که نشان می دهد سیاست دولت انقباضی نبوده است و از همه کارشناسان و منتقدان انتظار داریم که متناسب با واقعیتهای اقتصادی و بررسی های تاریخی، مسائل را مطرح کنند و راه حل بدهند.
دولت در حوزه اقتصاد چالش نظری دارد
محمد خوش چهره ـ اقتصاددان ـ تأکید کرد: به نظر می رسد بدنه دولت در عرصه های اقتصادی با چالش نظری مواجه است و نوعی آشفتگی در تصمیم گیریها دیده می شود.
خوش چهره با بیان اینکه دولت یازدهم در شرایط سختی، وارث مشکلات اقتصادی شد گفت: در آن زمان هم هشدار دادم که دولت به سختی می تواند بر این مشکلات چیره شود و حتی ممکن است از آبروی خود هم هزینه کند اما آقای روحانی این مشکلات را می دانست و در همان شرایط وعده داد که می تواند این مسائل را ساماندهی کند.
وی افزود: اگر چه کاهش قیمت نفت مشکلاتی را از لحاظ تأمین درآمد برای دولت ایجاد کرده است اما همه مسائل را نباید به درآمدهای نفتی نسبت داد پس دولت در عرصه های دیگر به ویژه اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی چه کار کرده است؟ مگر قرار نیست با اجرای این سیاستها آسیب پذیری اقتصاد کشور از وابسته به درآمدهای نفتی کاهش یابد و نباید امروز همه مسائل را به یک عاملی به نام کاهش قیمت نفت نسبت دهیم.
پایدار شدن رکود اقتصادی نتیجه کاهش نرخ تورم
وی افزود: دولت با رکود تورمی مواجه بود اما فقط برای یک مشکل از دو مشکل همزمان یا یک بیماری از دو بیماری همزمان نسخه نوشت و اولویت را به کاهش نرخ تورم داد که نتیجه طبیعی آن هم پایدار شدن رکود اقتصادی است که سبب شد برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم در نامه ای به رئیس جمهور در این باره هشدار دهند.
این اقتصاددان گفت: اینکه این نامه با چه اهدافی نوشته شده است مسائل زیادی می توان گفت اما به نظر میرسد نمایندگان نتوانسته اند در گفتگوی مستقیم با دولتیها به این موضوع و راه حل برسند.
وی تصریح کرد: دولت وقتی با بیماری تب و لرز اقتصاد مواجه شد فقط به درمان تب یا تورم توجه کرد و بیماری دوم رها شد که به تشدید این بیماری انجامید و امروزه با رکود جدی مواجه هستیم.
وی افزود: بیکاری هم به عنوان یک متغیر بحرانی دیده می شود که روز به روز افزایش می یابد.
خوش چهره تصریح کرد: مقاله نوشتن و بیان چالشها و مشکلات اگر همراه با راه حلهای واقعی و عملیاتی و عینی و اثربخش و کارآمد همراه نباشد هیچ ارزشی ندارد هر کسی در هر گروهی و در هر قشری می تواند متناسب با ادبیات خود مشکلات اقتصادی را تبیین کند چون به نوعی با آن درگیر است اما دولتمردان و کارشناسان باید با ادبیات فنی و با نگرش دقیق و درمان محور که بتواند مشکل را برطرف کند نظر دهند.
این اقتصاددان گفت: قرار نیست مردم برای آشنایی با مشکلات به مقالات کارشناسی مراجعه کنند بلکه در متن جامعه حضور دارند اما از دولتمردان انتظار می رود که با استدلالهای منطقی که برای درمان بیماری اقتصاد راه حل واقعی نشان دهند.
تشکیل ستاد فرماندهی در عرصه اقتصاد مقاومتی
وی افزود: دولت در عرصه اقتصاد مقاومتی که بارها مسئولان آن مدعی شده اند ستاد فرماندهی تشکیل داده اند و اقدامات خود را در این عرصه بارها تکرار می کنند، چرا اثربخش نبوده است؟ اگر دولت در این عرصه موفق بوده است پس چرا از کاهش قیمت نفت آسیب می بیند؟
این اقتصاددان گفت: اگر منابع مالی دولت از ناحیه فروش نفت خام کاهش یافته است می تواند روی منابع دیگر برنامه ریزی کند اگر دولت اعتماد مردم را جلب کند از حدود 20 میلیارد یا 15 میلیارد دلاری که برخی مسئولان گفته اند در نزد مردم وجود دارد می تواند با انتشار اوراق مشارکت ارزی استفاده کند.
وی افزود: متأسفانه بخش زیادی از منابع و نقدینگی با توجه به نرخ سود بالای بانکی به سمت بانکها رفته است و هیچ سرمایه داری حاضر نمی شود پول خود را وارد بورس و تولید کند و این روند اقتصاد را با مشکل مواجه می کند که واقعاً فاجعه است. از یک طرف فشار مالیاتی روی بخش تولید است اما پول زیاد در اختیار واسطه گری و دلالان قرار دارد و هیچ مالیاتی هم شاید پرداخت نمی کند.