90 درصد بازیها بدون تخلف انضباطی برگزار شد؛
حسن زاده: میزان تخلفات رقابتهای لیگ کاهش یافته است
رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال معتقد است میزان تخلفات در رقابتهای لیگ کاهش یافته که یکی از دلایل آن وجود تنبیهات مالی و محرومیت ها است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، اسماعیل حسن زاده، رئیس کمیته انضباطی درباره روند جرایمی که کمیته انضباطی برای تیم های متخلف در پیش گرفتند، گفت: در خصوص نوع تنبیهاتی که ما اعمال می کنیم، مسلما آیین نامه انضباطی تغییر خاصی نکرده است. یعنی یا جریمه نقدی و یا محرومیت تیمی و یا شخصی در نظر گرفته می شود و مجازات دیگری وجود ندارد.
وی افزود: ابزار کار کمیته انضباطی اعمال محرومیتها و جریمه نقدی برای کادر فنی و بازیکنان است که در مقایسه با سال گذشته شاید بتوان گفت نگاه ما به جریمه های نقدی خصوصا در مواردی که تخلفی از ناحیه اشخاص تکرار شده، نگاه جدی تری بوده است. یعنی موارد جریمه نقدی در امسال با مقایسه با سالهای گذشته، به نظر می آید که مقداری افزایش یافته است. آنهم در مواردی که تکرار شده بود. به عنوان مثال یک تیم یکبار 2 میلیون تومان جریمه شده و سپس 4 میلیون تومان یا بیشتر و حتی تا 20 میلیون تومان هم رسیده است. البته جریمه های سنگین بیشتر مربوط به لیگ برتر است اما در رده های دیگر مانند لیگ دسته اول، دو، سه، فوتسال و فوتبال ساحلی معمولا توان تیم ها و توان اقتصادی آنها را در نظر می گیریم.
وی در پاسخ به این سوال که در نیم فصل دوم شاهد کاهش تخلف تماشاگران بوده اید یا خیر گفت: از نظر کمی و کیفی، امسال در مجموع بهتر از سال گذشته بوده و حتی هفته ای داشتیم که 90 درصد بازیهای هفته، بدون تخلف انضباطی برگزار شد که این امر در نوع خودش در مقایسه با سال گذشته نادر است. از نظر کیفی نیز با توجه به پرونده هایی که از شروع فصل (مرداد ماه) تاکنون داشتیم، شرایط رضایت بخش بوده است. اگرمیانگین پرونده ها در لیگ را به عنوان شاخص نگاه کنیم، در سال های گذشته حداقل میانگین 4 یا 5 گزارش تخلف داشتیم اما امسال این چنین نبوده که شاید یکی از علتهای آن سخت گیری، تنبیهات و همکاری تیم ها بوده است.
رئیس کمیته انضباطی در ادامه گفت: مهمترین علتی که موجب موفقیت در سال جاری نسبت به سال گذشته بود، این است که مقوله ای به نام تعلیق و تشویق را تا حد امکان نداشتیم. ابزارهایی مانند تعلیق مجازات، بخشش و یا تعلیق در کمیته انضباطی یا کمیته استیناف کم بوده، چرا که در شروع فصل جدید با حضور مقامات ذیربط تصمیم گرفتیم که مجازات را به طور جدی اجرا کنیم. با توجه به اینکه هجمه ای که اوایل فصل بر داوری وارد بود، تخلفاتی که مربوط به اهانت به داوری وجود داشت را جریمه نقدی اعلام کردیم، حتی اگر آن فرد سابقه انضباطی هم نداشت، تقاضای تعلیق و تخفیف را نپذیرفتیم و در نهایت جدی بودن در اجرای مجازات و عدم تعلیق یا عدم تخفیف مجازات را در دستور کاری خود قرار دادیم، تا شاهد کم شدن تخلفات باشیم.
حسن زاده، درباره برگزاری دوره های آموزشی کمیته انضباطی برای باشگاهها و مثمر ثمر بودن آنها، در ادامه بیان کرد: در جلسات آموزشی که موضوع جلسه، مسائل انضباطی است مکرر شرکت می کنیم و حتی مقامات مجری مسابقه مانند نمایندگان سازمان لیگ، داوران، مدیران و مشوقین باشگاهها در جلسات متعدد شرکت کرده اند. یکی از برنامه های اساسی ما این است که باشگاهها در کنار برنامه های منظم خود، ساعاتی را برای کلاسهای آموزشی انضباطی بگنجانند، تا ما و همکارانمان حضور داشته باشیم و این آمادگی را داریم که دوره های درخواستی را برگزار کنیم. بدون شک برگزاری این دوره ها موثر است چرا که برخی از بازیکنان که در سطح بالای فوتبال ایران بازی می کنند و به عنوان بازیکن حرفه ای هستند، از تنبیهات و کوچکترین موارد انضباطی و امور قراردادی خودشان اطلاعاتی از قوانین موجود ندارند. به عنوان مثال خیلی جالب است برخی از بازیکنان می گفتند که نمی دانستند بعد از پایان مسابقه و ترک زمین و تا زمانی که استادیوم را ترک نکرده اند، اگر صحبتی را بر علیه تیم داوری و یا مقامات اجرایی مسابقه داشته باشند، جریمه می شوند و حتی اگر از سوی مسئولان صحبتهایشان گزارش نشود و کمیته انضباطی از طریق دیگری متوجه تخلفاتشان شود نیز تنبیه خواهند شد.
وی در ادامه بیان کرد: در مجموع برگزاری دوره ها بسیار مطلوب است اما خیلی از باشگاهها استقبال نمی کنند و برنامه ای برای آن ندارند و البته شرایط ما اینگونه است که به دلایل مختلف، کمترین ارتباط را با باشگاهها داریم . من و همکارانم در طول این 5 سال حتی وارد چهار دیواری یک باشگاه هم نشدیم. حتی در اعیاد، جشن ها و مناسبتهای مختلف هیچ باشگاهی نمیتواند بگوید ما را در جمع خود دیده است. در واقع ما سعی می کنیم بی حاشیه باشیم و از نظر مسئولین کمیته انضباطی عدم حضور در باشگاهها درست است، اما از نظر جایگاه کمیته انضباطی شاید این انصاف نیست که با باشگاهها بی ارتباط باشیم.
حسن زاده گفت: زمانی که وارد کمیته انضباطی شدم یکی از برنامه هایم این بود که در طول هر فصل سال نه فصل فوتبالی، با باشگاهها دیدار و گفتگو داشته باشیم، جلسه بگذاریم، مسائل انضباطی را مطرح کنیم، با کمیته انضباطی باشگاه دیدار و گفتگو داشته باشیم و موارد انضباطی را بررسی کنیم اما زمانی که وارد کار شدیم، آنقدر جو ارتباطات باشگاهها با بدنه فوتبال را نامطلوب که حضورمان در باشگاهها اجتناب کردیم تا حرف و حدیثی پیش نیاید. علیرغم اینکه این پرهیز را داشتیم؛ باز هم در جلساتی که چند باشگاه در محل عمومی حضور داشتند و برایشان دوره آموزشی گذاشتیم.حتی مقامات باشگاهها را به فدراسیون دعوت کرده و درباره مسائل انضباطی باشگاههایشان به بحث و بررسی پرداختیم یا اگر بازیکنان و مقامات رسمی سوالی داشتند، ارتباط لازم را برقرار کردیم.حتی در سمینارها و جلساتی که مرتبط با موارد انضباطی بود حضور داشتیم و پاسخگوی آنها بوده ایم.
رئیس کمیته انضباطی ادامه داد: آنچه مسلم است این است که سعی کرده ایم به نحو احسن وظایفمان را انجام دهیم و مطمئنا اگر برنامه های آموزشی برگزار شود، بدون شک به نفع باشگاهها خواهد بود و نتیجه مثبتی خواهد داشت. چرا که بازیکنان در برنامه فشرده کاری خود غرق تمرین فوتبال، تاکتیک و تکنیک و بدنسازی هستند و حتما بخشی از آموزش های آنها، باید صرف یادگیری قوانینی بشود که ارتباط تنگاتنگ با فعالیتهای انضباطی آنها دارد. در این راستا برخی از باشگاهها موفق بوده و بعضی متاسفانه به این قضیه نپرداختند.
حسن زاده در پاسخ به پرداخت بدهی باشگاهها گفت: رسیدگی به مسائل اختلافات مالی در صلاحیت ذاتی کمیته انضباطی نیست و باید حتما نهادهای دیگری در بدنه فوتبال تشکیل شوند تا به این موضوع رسیدگی کنند. اما تا زمانی که این کمیته های مربوطه(تعیین وضعیت بازیکنان، حل اختلاف، هیات منصفه) که رابط بین بازیکن، باشگاه و فدراسیون است، تشکیل نشود، این تکلیف بر عهده کمیته انضباطی خواهد بود. اما متاسفانه این تکلیف ذاتی ما نیست و وظیفه دوم ما تلقی می شود که واقعا فرصت کار را از ما گرفته است. مراجعین بسیاری برای حل مشکلات مالی خود و دریافت مطالبات داریم. باشگاههای ما در رده های مختلف از جمله لیگ برتر، دسته اول و حتی لیگ های پایین تر غرق در بدهی هستند و در بین 50 تا 60 باشگاه موجود، تنها شاید بتوان از 10 تا 15 باشگاه غیر بدهکار نام ببریم. به عنوان مثال در لیگ برتر 4 یا 5 باشگاه هستند که تقریبا بدهی ندارند.
وی افزود: لذا این بخش از کار به قدری ما را آزار داده که در شروع فصل نشست های مختلفی را با مقامات رسمی سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال برگزار کردیم تا تصمیمات لازم را بگیریم که خوشبختانه در بخشی از موارد، تصمیمات اجرا شد.
وی در ادامه صحبتهای خود درباره درگیری در مسابقات فوتسال و تخلفاتی که در آن صورت می گیرد و صرفا جریمه و محرومیت تماشاگران کارساز نیست، گفت: با جلسات متعددی که با مقامات مربوطه و یا مجریان فوتسال داشته ایم، عنوان کردیم که در فوتسال چند نکته بسیار مهم قابل توجه است. فضای سخت افزاری و یا اصطلاحا فضای فیزیکی سالنهایی که رقابتهای لیگ برتر در آن برگزار می شود اساسا هیچ گونه تناسبی با رده فوتسال ما در دنیا که بین 6 تیم جهان و صدر نشین آسیا هستیم، ندارد. یعنی فوتسال ما حرفه ای است اما سالنهایی که مسابقات در آن برگزار می شود؛ از حرفه ای بودن فضا فاصله دارد. مسلما سالنی که 20 سال گذشته ساخته شده و حتی در اکثر بازیها گنجایش تماشاگران را ندارد و چه بسا عده ای در پشت درب ورزشگاه ها می مانند و مقامات رسمی مسابقات را دچار مشکل می کنند و یا افرادی که داخل می آیند به دلیل عدم فضای مناسب و با کم ترین عکس العمل و تاثیر پذیری از آن مسابقه، باعث می شوند تا بازی مربوطه دچار چالش شود.
وی گفت: همین فضای سالن به دلیل قدیمی بودنش باعث شده تا شاهد اتفاقاتی باشیم. فاصله جایگاه تماشاگران با زمین بازی آنقدر غیر معقول است که حتی در زمان بازی شاهد بودیم به دلیل پرتاب بطری به داخل زمین، توپی که نزدیک بود گل شود، با این حرکت به گل تبدیل نشده و داور را دچار چالش کرده است. سالنهایی که برای برگزاری مسابقات است باید در شان فوتسال ما باشد تا مراقبین، ناظر، نیروی انتظامی و دیگر مسئولین بتوانند درست و دقیق کنترل بازی را در دست داشته باشند و بدون شک این حاشیه ها از بین می رود.
رئیس کمیته انضباطی در خصوص تیم های فوتسالی که متاسفانه نتیجه گرایی افراطی دارند و فقط نتیجه برایشان مهم است، در ادامه گفت: قطعا مقامات مسئول چه در فدراسیون و باشگاهها و تیم هایی که زیر نظر شرکت های خصوصی فعالیت می کنند، باید به نوعی به فرهنگ سازی، بحث اخلاق و تربیت بپردازند که نتیجه گرایی افراطی، آنها را وادار نکند تا به هر قیمتی و در هر مسابقه ای دنبال پیروزی باشند و شاهد اتفاقات ناخوشایند باشیم. متاسفانه حاشیه های فوتسال امروزه در گزارشات، تخلفات تماشاگران و مسئولین تیمها وجود دارد. فوتسال هم مانند فوتبال تابع مقرراتی است که در آن مقررات تنبیهات، مشخص است، اگر بخواهیم یک تیم یا فردی را جریمه کنیم، نمی توانیم از ابزارهای غیر فوتسالی و یا فوتبالی استفاده کنیم. لاجرم باید سراغ جریمه نقدی و یا سراغ محرومیت برویم. اگر تیمی با جریمه نقدی و یا حتی جرایم پلکانی متنبه نمی شود، یا محرومیت های مکرر کارساز نباشد، قطعا در آیین نامه انضباطی ظرفیت آن وجود دارد که با تنبیهات سخت تری با آنها برخورد کنیم. ولی یقین داریم که تنبیهات آیین نامه ای به تنهایی بازدارنده نیست.
حسن زاده گفت: به نظر می آید فوتسال ما به لحاظ رفع مسایل انضباطی نیازمند تحول است و این نیاز به تحول را احساس می کنیم. کمیت و کیفیت تخلفات فوتسال امسال و با توجه به تعداد مسابقات به حداقل رسیده و ما نیز قبول داریم. درست است که جنجال در یک سالن کوچک ، خیلی به چشم می آید. اما بالاخره مسابقات سالم و بی حاشیه هم در فوتسال کم نداریم. آن چیزی که رسانه ها نشان می دهند و ما از آن یاد می کنیم با توجه به گزارشات ارسالی از سوی برگزار کنندگان مسابقات است. معمولا تماشاگران به دنبال تماشای بازیهای جذاب و دیدنی هستند که خالی از حاشیه هم نیست، اما تعداد بازیهایی که بدون تخلف و حاشیه برگزار می شود نیز کم نیست.
وی در ادامه درباره اینکه آیا کمیته انضباطی گزارشی مبنی بر مقایسه میزان جریمه های امسال نسبت به سال گذشته دارد یا خیر، گفت: با توجه به اینکه کمیته اخلاق حدود یکسال است که تشکیل شده، تعداد پرونده های ما کم تر شده است. اگر بخواهیم در سال 94 به بررسی پرونده ها بپردازیم، تعداد پرونده هایی که برای آن رای صادر کردیم نسبت به سال گذشته کمتر شده است. یکی از دلایل کاهش پرونده ها باز می گردد به رسیدگی آنها که در صلاحیت کمیته اخلاق است. اما بخش دیگر آن ناشی از مواردی است که به دلیل جدیت، اجرای احکام و تنبیهات، موثر واقع شده است و تیم ها به طور مناسب انجام وظیفه می کنند. به عنوان مثال در 11 ماه سال 94 تاکنون 840 رای صادر کردیم. اما در سال گذشته و در همین بازه زمانی(بهمن ماه) بیش از 1000 رای صادر کرده بودیم. در طول یکسال بیش از 1500 پرونده داشتیم و حتی در یکی از سال ها نزدیک به 2000 پرونده بوده است. اما امسال ورودی ما 850 پرونده است که از نظر کمی و کیفی امسال به نسبت سنوات گذشته، سال آرامی بود. اما برخی از اتفاقات چه در فوتبال و در لیگ برتر،لیگ های پایین تر یا حتی در فوتسال به نحوی تاثیر گذار است که اهالی فوتبال را نگران می کند و با توجه به این که ما تکلیف داریم ظرف یک هفته به آن رسیدگی کنیم، کمتر از یک هفته رای صادر و ابلاغ شده است.
وی در ادامه درباره خلاهای موجود به منظور کمتر شدن مشکلات انضباطی گفت: هنوز هم اعتقاد داریم که مقامات مسئول در باشگاهها از مدیر عامل یا هیات مدیره هر باشگاه گرفته تا هواداران و افرادی که پایین ترین سمت را دارند، به طور صد در صد به دنبال تکالیف فرهنگی خود نیستند یا فرصت نمی کنند و یا اساسا ابزارهای لازم را ندارند. عنوانی در ادامه اسم یک باشگاه، به نام فرهنگی ورزشی قرار دارد اما واقعا برخی از باشگاهها را نمی توان باشگاه فرهنگی ورزشی دانست. حتی دلایلی داریم که این باشگاهها نه تنها فرهنگی ورزشی نیستند بلکه چنان بی توجه هستند که شاید بعضی از رفتارها را به طور عمدی از آنها می بینیم. مثلا وقتی یک روز به مسابقه مانده و مدیر عامل یک باشگاه علیه داور و مقامات مجری فوتبال مصاحبه می کند و تنش ها را به سکوها منتقل می کند، معلوم می شود که غفلتی صورت گرفته است.
حسن زاده تصریح کرد: زمانی که باشگاهی هیچ جلسه آموزشی را برای بازیکنان خود راجع به قوانین انضباطی، اخلاقی و یا کدهای انضباطی فیفا، کنفدراسیون فوتبال آسیا و فوتبال کشورمان نمی گذارند. در مکاتبات باشگاهها با فدراسیون فوتبال شاهد تخلف آنها از وظایف و تکالیفشان هستیم. به عنوان مثال درتمامی دنیا زمانی که تماشاگر روی سکو تخلف می کند، تیم مربوطه جریمه می شود ولی ما باشگاه لیگ برتری داریم که مسئولینش تخلف تماشاگران و یا سکوها را مربوط به خود نمی دانند و اعلام می کنند فحاشی و تخلف آنها به ما ربطی ندارد و این امر نشان می دهد که باشگاهها به تکالیف و وظایف ذاتی خود واقف نیستند.
وی در ادامه بیان کرد: در کنار توجه به موفقیت فنی مانند بردن یا قهرمان شدن باید به موفقیت های فرهنگی نیز توجه کرد تا در واقع روزی شاهد باشیم که مقامات فوتبال ما در کنار معرفی قهرمانان از نظر فنی، آنهایی که از لحاظ فرهنگی و روحیه پهلوانی موفق بودند (یک تیم یا یک بازیکن)، جدا از تقدیر از بازیکن اخلاق یا تیم اخلاق، هر هفته سجایای اخلاقی افراد را دنبال و تشویق کنند تا در این زمینه که اصلاح فرهنگی فوتبال است، قدم بر داریم. در نهایت همه ما درکنار پرداختن به بحث فنی فوتبال (تشکیلاتی که مسابقه برگزار می کند، تیم هایی که در مسابقه شرکت می کنند، مربی و بازیکنی که به دنبال پیروزی در یک دیدار هستند،) باید توجه کنیم که از یک فرهنگ والای اسلامی مخصوصا فرهنگ والای ایرانی –اسلامی بهره می بریم و انصاف نیست که نکات برجسته اخلاقی را در فوتبال بروز ندهیم و به جای آن شاهد رفتارهایی باشیم که گاهی اوقات موجب نگرانی مسئولین می شود.
وی در پایان گفت: در کمیته انضباطی چند سال است که با ترکیب ثابت کار می کنیم و احساس می کنیم که 50 درصد ابزار کار را در اختیار نداریم. بارها مکاتباتی را با دبیر کل و رییس فدراسیون انجام داده ایم اما هنوز هم به فضای ایده آل نرسیدیم . نیاز ما این است که چه از نظر فضای اداری و محیطی که در آن کار کنیم و چه از لحاظ سخت افزار و نرم افزاری در شرایط ایده ال تری قرار بگیریم. کمیته انضباطی با تمام توانش کار می کند و اگر قصوری دیده می شود، همه را پوشش می دهیم اما اگر یک روز فردی از اعضای کمیته انضباطی غایب باشد و باید یک رای را ضرب العجل صادر کنیم کارمان سخت تر خواهد شد. برهمین اساس از مسئولین فدراسیون می خواهم همچون گذشته که از این کمیته حمایت داشته اند، در مسیر روند رو به جلو برنامه های کمیته انضباطی، نگاه ویژه ای به رکن های قضایی داشته باشند تا مشکلات ما حل شود. ضمن اینکه از همه همکارانم در کمیته انضباطی و استیناف و سایر مقامات فدراسیون که همکاری لازم را با این کمیته داشته و در اجرای ماموریت های رکن قضایی، قدمهای موثری را داشته اند، نیز تشکر می کنم.