فرهنگستان علوم عضو هیئت اجرایی سازمان همکاری بین آکادمیهای جهان شد
فرهنگستان علوم ایران عضو هیئت اجرایی سازمان همکاری بین آکادمیهای جهان شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی فرهنگستان علوم؛ هشتمین اجلاس عمومی سازمان همکاری بین آکادمیها؛ Inter Academy Partnership و کنفرانس «توصیه علمی؛ Conference on Science Advice and 8th General Assembly» در تاریخ 9 تا 12 اسفند 1394 (28 فوریه تا 2 مارس 2016) در شهر هرمانوس آفریقای جنوبی و به میزبانی آکادمی علوم آفریقای جنوبی برگزار شد.
در این اجلاس از میان 110 کشور عضو سازمان همکاری بین آکادمی ها، 200 نفر از مسئولان و نمایندگان آکادمی ها از 90 آکادمی دنیا و از جمله دکتر محمدرضا شمس اردکانی دبیر فرهنگستان به نمایندگی از رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند.
از جمله موضوعات مطرح شده در اجلاس اخیر، انتخاب 11 عضو هیأت اجرایی IAP بود که با رأی گیری صورت گرفته از میان 110 کشور عضو، ایران به عنوان یکی از اعضای هیأت اجرایی IAP انتخاب شد.
بر این اساس دکتر محمدرضا شمس اردکانی از سال 2016 تا 2018 از فرهنگستان علوم و کشور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو هیأت اجرایی سازمان همکاری بین آکادمی ها برگزیده شد.
سازمان همکاری بین آکادمی ها در سال 1993 میلادی توسط آکادمی های علوم در شهر تریسته کشور ایتالیا و به منظور مشارکت دوجانبه، منطقه ای و جهانی آکادمی ها با یکدیگر برای نیل به اهداف مختلفی تأسیس شده است.
این اهداف عبارتند از:
- ارتقاء مشارکت میان آکادمی های علوم،
- بحث و تبادل نظر در زمینه مسائل علمی جهان،
- تهیه و انتشار بیانیه های مشترک درخصوص زمینه های مورد اشاره و پشتیبانی آکادمی های علوم از یکدیگر.
سازمان همکاری بین آکادمی ها برای دستیابی به این اهداف با آکادمیهای مهندسی، فناوری، پزشکی، کشاورزی، علوم اجتماعی، علوم انسانی و سایر رشته ها و همچنین با سازمان های جهانی نظیر یونسکو، شورای بین المللی علم، شورای بین المللی علوم اجتماعی، شورای بین آکادمی ها و مجمع آکادمی های پزشکی همکاری می کند.
دکتر شمس اردکانی دبیر فرهنگستان علوم در گزارشی که درخصوص اجلاس اخیر به شورای علمی فرهنگستان علوم ارائه کرد گفت: تبادل اطلاعات و تجارب میان آکادمی های علوم و دستیابی به دیدگاه مشترک در زمینه های علمی، تسهیل ارائه نظرات کارشناسی علمی به دولت ها و سازمان جهانی، تقویت ظرفیت های آکادمی علوم، بویژه آکادمی های جوان و کوچک مستقر در کشورهای در حال توسعه، کمک به ارگان های علمی در کشورهای توسعه نیافته برای تأسیس آکادمی های علوم ملی یا منطقه ای، برپایی کنفرانس، کارگاه و سمپوزیوم در قالب اهداف تدوین شده و انجام پروژه های پژوهشی از مهمترین فعالیت های سازمان همکاری بین آکادمی ها است.
دبیر فرهنگستان علوم افزود: در حال حاضر 110 آکادمی علوم از کشورهای مختلف در این سازمان عضویت دارند. این سازمان با آکادمی های عضو خود همکاری نزدیکی دارد، نقش علم در جامعه را تقویت می کند و به مقامات دولتی درخصوص مسائل مهم جهانی نظر مشورتی می دهد.
سازمان همکاری بین آکادمی های جهان از برنامه هایی که برای دانشمندان جوان تهیه شده است، حمایت می کند و به آنها در ساختن پایه های قوی برای مشاغل موفق یاری می رساند.
سازمان همکاری بین آکادمی های جهان برای پروژه هایی که به صورت جهانی بر علم تأثیرگذار هستند سرمایه گذاری می کند. مهمترین این پروژه ها عبارتند از: آموزش علم، برنامه ایمنی زیستی، آب، امنیت تغذیه، غذا و کشاورزی، ارتباطات علمی، زنان برای علم و ظرفیت سازی برای برنامه آکادمی های جوان.
دکتر شمس اردکانی درخصوص ارکان IAP اظهار داشت: بالاترین ارکان تصمیم گیری سازمان همکاری بین آکادمی ها، مجمع عمومی و کمیته اجرایی است.
مجمع عمومی دارای دو رئیس است: یک رئیس از کشورهای در حال توسعه و یک رئیس از کشورهای توسعه یافته. چنانچه یکی از رؤسا قبل از پایان دوره خود قادر به انجام وظایف نباشد، کمیته اجرایی یکی از اعضای خود را برای تصدی این پست تا پایان منصوب می کند؛ مجمع عمومی هر سه سال یک بار تشکیل جلسه می دهد.
کمیته اجرایی طبق اساسنامه در موارد مختلفی ازجمله تعیین زمان و مکان جلسات مجمع عمومی، تهیه دستور جلسات مجمع عمومی، اجرای تصمیمات متخذه از سوی مجمع عمومی، تأمین مالی برنامه ها و فعالیت ها، تصویب برنامه ها، فعالیت ها و بودجه آنها و حصول اطمینان از هزینه بودجه ها در موارد مقرر شده برنامه ریزی می کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان اعلام کرد: کمیته اجرایی می تواند برحسب نیاز برای واگذاری برخی از اختیارات و مسئولیت های خود، کمیته دائمی یا موردی تأسیس کند.
همچنین این کمیته می تواند از آکادمی های عضو در زمینه های خاص نظرسنجی کند تا در آن زمینه ها بیانیه ای تهیه و صادر شود. این بیانیه ها طبق ضوابط به تائید نهایی مجمع عمومی خواهند رسید.
کمیته اجرایی در صورت حضور حداقل هفت عضو در موارد مختلف تصمیم گیری می کند.
کمیته اجرایی در صورت احراز حداکثر آراء به موارد مختلف مطروحه در جلسات خود رأی می دهد.
کمیته اجرایی را رؤسای مشترک سازمان همکاری بین آکادمی ها و 11 عضو منتخب مجمع عمومی تشکیل می دهند.
از این یازده عضو، شش عضو از کشورهای در حال توسعه و پنج عضو از کشورهای توسعه یافته هستند.
آکادمی های عضو این کمیته برای یک دوره انتخاب می شوند.
آکادمی های عضو می توانند برای یک دوره دیگر نیز در عضویت این کمیته باقی بمانند.
رؤسا یا نمایندگان آکادمی های عضو کمیته اجرایی، در جلسات این کمیته شرکت می کنند.
کمیته اجرایی حداقل سالی یک بار تشکیل جلسه می دهد.