به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ سید عباس عراقچی در مصاحبه با خبر نیمروز شبکه یک سیما گفت: تحریم ها در حال حاضر روی کاغذ برداشته و قوانین آن صادر شده است اما اجرای قانونی آن موکول به روز اجرایی شدن برجام است.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت تصویب قطعنامه در شورای حکام مراحل بعدی چگونه خواهد بود ؟ گفت : آمانو گزارشی که امروز در این شورا ارائه داد گزارشی بود که قبلا ارائه کرده بود به طوری که این گزارش سعی شده است تا فنی و حرفه ای و بی طرفانه و به قول خودش نه سیاه و نه سفید باشد.
وی افزود: اما بر اساس جمع بندی این گزارش، هر خواننده منصفی می تواند قضاوت بکند و تایید کند که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است و تایید بکند که مواد هسته ای ایران هیچ انحرافی در آن نیست و باطل کننده همه اتهامات گذشته علیه کشورمان است .
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه در عین حال تصریح کرد : ارزیابی مختصری هم که آمانو در گزارش خود کرده بود به برخی فعالیت ها و مطالعات در سال 2003 مربوط می شود که از حد مطالعه فراتر نرفته و ما هم آن را قبول نداریم.
وی افزود: دلایل و مدارک خود را در این باره متعاقبا بعد از تصویب قطعنامه شورای حکام به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه خواهیم داد .
معاون وزیر امور خارجه گفت :هم اکنون آلمان به نمایندگی 1+5 قطعنامه امروز را معرفی کرده و بعد از آن نماینده 37 کشور که ثبت نام کرده اند بیانیه خود را در مورد قطعنامه ارائه خواهند کرد و در پایان نیز جمهوری اسلامی ایران بیانیه خود را قرائت خواهد کرد .
عراقچی با اظهار امیدواری از اینکه قطعنامه با اجماع کامل اعضا رای بیاورد گفت : بعد از تصویب قطعنامه انشاء الله وارد مرحله بعدی خواهیم شد مرحله ای که دو کار خیلی مهم منوط به این قطعنامه است.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه در ادامه گفت: یکی از این دو کار مهم، تغییراتی است که قرار است در راکتور آب سنگین اراک انجام شود و دوم هم ، انتقال ذخایر و مواد غنی شده ای است که ما به روسیه فروختیم در مقابل دریافت کیک زرد.
وی افزود: به اطلاع البته می رسانم که میزان کیک زردی که قرار بوده در مقابل موارد اورانیوم غنی شده دریافت شود؛ قبلا دریافت و به ایران حمل شده است .
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه اضافه کرد: بعد از تصویب قطعنامه انشاءالله طبق قراری که با خریدار روسی داشتیم اورانیوم غنی شده را خواهیم فرستاد .
عراقچی در مورد آب سنگین اراک هم گفت : سند رسمی مربوط به مدرن سازی رآکتور اب سنگین اراک هم که قبلا توسط هشت وزیر امور خارجه امضاء شده بود در مراحل مقدماتی و اداری و انجام شدن است .
وی اطمینان خاطر داد به لحاظ عملیاتی هیچ کاری پیش از تصویب قطعنامه صورت نگرفته و منتظر تصویب قطعنامه شورای حکام هستیم .
ایجاد فصل جدیدی در روابط ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی
عراقچی در پاسخ به این سوال که در بند چهارم گزارش قطعنامه آمده که شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل دائما گزارش هایی را از طریق آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد روند اجرای برجام دریافت می کنند؛ آیا این موضوع راه نفوذی مجدد باز نمی کند و جای نگرانی نیست ؟ گفت :" نه؛ اصلا جای نگرانی نیست."
وی افزود: نکته ای که ممکن است بعضی از دوستان از آن غفلت بکنند اینکه قرار است قطعنامه جدیدی تصویب شود و پس از آن، همه قطعنامه های گذشته باطل می شود و با اینکار، یک فصل جدیدی در روابط ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی ایجاد می کند .
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت امور خارجه افزود : قطعنامه های گذشته یعنی 12 قطعنامه قبلی لغو می شود و همه نگاه هایی که در گذشته به پی ام دی بود ، قطعنامه جدید که امروز صادر می شود نگاهش به آینده است و نگاه آن به اجرای برجام است .
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به عنوان قطعنامه جدید مبنی بر " اجرای برجام و راستی آزمایی برجام در پرتو قطعنامه جدید شورای امنیت" گفت: بنابراین از الان به بعد طبق قطعنامه جدید، مدیر کل آژانس هیچ وظیفه ای نسبت به گذشته ندارد و فقط وظیفه دارد نسبت به آینده برجام نظارت و گزارش دهد و بند چهارم نیز متناظر به این موضوع است.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه یادآور شد: گزارش هایی که در بند چهار از مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته شده این است که اگر در حین اجرای برجام مورد، نکته یا اشتباهی را مشاهده کند، گزارش دهد.
وی تصریح کرد : قطعنامه جدید شورای حکام هیچ وظیفه و ماموریتی را برای مدیر کل آژانس نسبت به گذشته قایل نیست و همه موارد گذشته را لغو می کند .
عراقچی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی براینکه در صورت تصویب قطعنامه در شورای حکام، زمانبندی اجرای برجام چگونه خواهد بود؟ خاطرنشان کرد: تصور ما این است که در فاصله احتمالی حدود سه هفته می توانیم بقیه کارهای مانده ای که به تصویب این قطعنامه موکول کرده بودیم را انجام دهیم و وقتی این موارد انجام شود حدود سه هفته آینده فکر می کنم در موقعیتی باشیم که بتوانیم روز اجرایی شدن برجام را اعلام کنیم.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در وزارت خارجه ادامه داد: اجرای برجام طی بیانیه مشترکی توسط آقای ظریف و خانم موگرینی رسما اعلام خواهد شد که از آن روز تحریم ها به صورت کامل و عملی برداشته می شود.
عراقچی خاطرنشان کرد: تحریم ها در حال حاضر، روی کاغذ برداشته و قوانین آن صادر شده است اما اجرای قانونی و کامل آن موکول به روز اجرایی شدن برجام است.
۱۲ قطعنامه گذشته شورای حکام باطل می شود
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه با اشاره به نشست شورای حکام برای صدور قطعنامه درباره فعالیتهای صلحآمیز هستهای کشورمان و برجام گفت : در این نشست گزارش آمانو قرائت شد و همانطور که انتظار می رفت در این گزارش تأیید شد که در فعالیت های جمهوری اسلامی ایران انحرافی صورت نگرفته است.
عراقچی تصریح کرد: البته ارزیابی مختصری هم درخصوص فعالیت های هسته ای ایران در سال 2003 کرده که برخی مطالعات و فعالیتها در سال 2002 بوده ولی از حد مطالعه فراتر نرفته است که این را هم ما قبول نداریم.
وی در ادامه درباره تصویب قطعنامه ای که قرار است امروز در جمع شورای حکام صورت گیرد گفت: این قطعنامه را نماینده آلمان به نمایندگی از 1+5 در نشست شورای حکام قرائت خواهد کرد و بعد از آن نمایندگان 37 کشور حاضر در این نشست دیدگاهها و نظرهای خود را اعلام میکنند.
عراقچی افزود: با تصویب قطعنامه جدید 12 قطعنامه گذشته این شورا باطل خواهد شد و این قطعنامه نگاه به آینده است و بر آینده و اجرای برجام نظارت می کند.
معاون وزیر امور خارجه گفت: در فاصله زمانی سه هفته بقیه کارهای باقیمانده را انجام می دهیم و طی بیانیه ای پس از سه هفته که به صورت مشترک، آقای ظریف وزیر امور خارجه و خانم موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام میکنند و تحریمها به طور کامل برداشته می شود.
شورای حکام با اجماع PMD را می بندد
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام همچنین در گفتگو با پایگاه خانه ملت با اشاره به تصمیم گیری شورای حکام درباره پرونده هسته ای ایران تاکید کرد: اگر قطعنامه تصویب شود که می شود با قاطعیت می توان گفت PMD به تاریخ می پیوندد.
عراقچی در خصوص مکانیزم رای گیری در شورای حکام تصریح کرد: برای رای گیری در موضوعات باید نیم بعلاوه یک نفر از نمایندگان 35 کشور عضو شورای حکام نظر دهند. اما معمولا تصمیمات شورای حکام با اجماع گرفته می شود تصور ما این است که قطعنامه ایران بدون رای گیری و با اجماع به تصویب می رسد.
به گفته معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه، بعد از بسته شدن پرونده هسته ای ایران، تمام قطعنامه های گذشته لغو خواهد شد و در واقع بسته شدن PMD نقشه راه بین ایران و آژانس را تکمیل شده قلمداد می کند و به صراحت می گوید پرونده هسته ای ایران برای همیشه بسته شده است.
وی با اشاره به گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: آمانو در تهیه گزارش فعالیت هسته ای ایران تلاش کرد با نگاه کاملا فنی و حرفه ای همه ابعاد مختلف قضیه را ببیند تا گزارشی بی طرفانه ارائه دهد.
معاون وزیر خارجه با اشاره انتقادهایی که به گزارش آمانو وارد شده بود، اظهار داشت:هر خواننده بی طرفی که این گزارش را ملاحظه کند می بینند که همه اتهامات و ادعاهایی در طول 12 سال گذشته به جمهوری اسلامی ایران زده شده بود مبنی بر اینکه برنامه هسته ای نظامی وجود دارد، رد شده است. اعتقاد داریم گزارش آمانو کاملا فنی و حرفه ای تهیه شده است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشور تاکید کرد که گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی بینابینی بود و ادعا می کنند تمام اتهاماتی که به ایران در زمینه فعالیت هسته ای نظامی حداکثر در حد مطالعات بود بنابراین گزارش موید مواضع جمهوری اسلامی ایران است.
عراقچی با بیان اینکه گزارش آمانو مبنایی شده که شورای حکام پرونده PMDرا به صورت کامل ببندد، گفت: از سوی دیگر کشورهای گروه 1+5 قطعنامه ای آماده و به شورای حکام ارائه کردند.
به گفته عراقچی، در این قطعنامه نظرهای ایران لحاظ شده و برای تهیه آن با ما مشورت کردند.
وی تاکید کرد: اگر قطعنامه تصویب شود در حقیقت هم پرونده PMDبه صورت کامل بسته می شود و هم دستور کار آژانس کنار گذاشته می شود. در این صورت تمام نگاه ها به آینده خواهد و نگاه به گذشته جمهوری اسلامی ایران را کنار می گذارند.
* تمام قطعنامه های گذشته لغو می شود
به گفته معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه کشور بعد از بسته شدن پرونده هسته ای ایران، تمام قطعنامه های گذشته لغو خواهد شد و در واقع بسته شدن PMDنقشه راه بین ایران و آژانس را تکمیل شده قلمداد می کند و به صراحت می گوید پرونده هسته ای ایران برای همیشه بسته شده است.
عراقچی با یادآوری اینکه امروز 24 آذر شورای حکام برای پرونده هسته ای ایران تصمیم گیری خواهد کرد، گفت: اگر قطعنامه تصویب شود که می شود با قاطعیت می توان گفت PMDبه تاریخ می پیوندد.