جهانگیری: ضرورت اجرایی شدن پنجره واحد در روابط تجاری ایران و ترکیه
معاون اول رئیس جمهور گفت: در دوران پساتحریم دوستان دوران سخت را فراموش نمی کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما اسحاق جهانگیری در همایش تجاری ایران و ترکیه با حضور داود اوغلو نخستوزیر این کشور در اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نقش تأثیرگذاری ترکیه در مذاکرات و در دوران تحریم افزود: ایران و ترکیه کشورهای بزرگ و تأثیرگذاری هستند که در همسایگی یکدیگر قرار دارند و روابط خوب و روبهرشد ایران و ترکیه میتواند در سرنوشت منطقه تأثیرگذار باشد به ویژه در مقطعی که جهان اسلام با گرفتاریهای زیادی روبهرو است و همه باید به روابط دوجانبه بیندیشیم.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته حجم تجارت 30 میلیارد دلاری بین دو کشور هدفگذاری شد اضافه کرد: متأسفانه به دلایل متعدد از جمله تحریمها روابط آن گونه که باید توسعه نیافت تا حدی که در سال 2015 حجم مبادلات نسبت به 2014 و 2013 بسیار پایینتر بود و به 13 میلیارد دلار رسید.
جهانگیری گفت: ظرفیت منابع طبیعی ایران، قشر جوان تحصیلکرده، موقعیت جغرافیایی ایران و دسترسی به منابع آبی از جمله خلیج فارس در جنوب و دریای شمال سبب شده که ظرفیت خوبی برای مبادلات وجود داشته باشد. وی همچنین به این نکته اشاره کرد که در حوزه نفت و گاز در وزارت نفت طرحهایی آماده کردهایم که زمینه سرمایهگذاری 200 میلیارد دلار را فراهم می کند.
معاون اول رئیس جمهور تأکید کرد: سالانه باید یک میلیون شغل در ایران برای جوانان ایجاد کنیم و باید در این زمینه شرکای مهمی پیدا کنیم که کار سرمایهگذاری مشترک انجام دهیم و از آنجا که ایرانیها فرهنگ مشترکی با ترکیه دارند علاقهمند هستند با سرمایهگذاران ترک کار کنند.
جهانگیری ازود: باید نقشه راهی برای ایران و ترکیه تدوین شود تا به سرعت حجم مبادلات تجاری افزایش یابد زیرا اکنون به دلیل بروکراسی شدید در ایران و ترکیه و موانع بانکی این کار آن طور که باید محقق نشده است. وی تصریح کرد: نظام بانکی باید تغییر کند و هزینه انتقال پول باید به حداقل ممکن برسد. اصلاح اسناد دولتی در راستای حمایت از سرمایهگذاری نیز یکی دیگر از ضرورتها برای توسعه روابط دو کشور بود که معاون اول رئیس جمهور به آن اشاره کرد و گفت: قانون جلب سرمایهگذاری متقابل و قانون مالیات مضاعف باید اصلاح شود که اتاق بازرگانی میتواند در این زمینه نقش مهمی را ایفا کند.
وی به توافقات خوبی که در زمینه نفت و گاز با ترکیه حاصل شده اشاره کرد و گفت: از افزایش برداشت و سرمایهگذاری مستقیم در این بخش استقبال میکنیم.
معاون اول رئیس جمهور ایجاد پنجره واحد گمرکی میان ایران و ترکیه را یکی دیگر از مواردی مطرح کرد که از در دستور کار قرار دارد و افزود: امیدواریم با توافقات حاصل شده تا یک ماه آینده و برگزاری کمیسیون مشترک زمینه استقرار پنجره واحد فراهم شده باشد.
جهانگیری با اشاره به مواردی که دشمنان در راستای امنیت گردشگری ترکیه مطرح میکنند، گفت: ترکیه را کشوری امن میدانیم و اکنون سالانه تعداد قابل توجهی گردشگر به ترکیه سفر میکنند، اما باید کاری کنیم که گردشگران ترک هم به ایران بیایند.
جهانگیری گفت: تعرفه ترجیحی به صورت کامل عملیاتی نشده است، ضمن اینکه حتماً باید به سمت تجارت آزاد حرکت کنیم و مطمئن شویم که صنعتگران دو کشور آسیب نمیبینند.