دولت، مصمم به برداشتن گامهای بلند
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه دولت مصصم است گامهای بلندی بردارد گفت: دولت درصدد است که مسیر توسعه کشور بعد از لغو تحریمها، سرعت جدی یابد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ، اسحاق جهانگیری در دوازدهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران با بیان اینکه در مقطع مهمی هستیم که نیازمند تدبیر، فکر و اندیشه جدیتری برای آینده ایران است، تصریح کرد: به لطف خدا تیم مذاکره کننده کشور ما به سرپرستی آقای دکتر ظریف در حال رسیدن به نقطه نهایی خود است و این درحالی است که عدهای در هر مرحلهای به نتایج کار شک می کردند، ولی تاکنون کارها طبق برنامه زمانبندی خوب پیش رفته است که خوشبختانه در این هفته نیز آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامه خود را صادر و پایان بحثهای گذشته (PMD) را اعلام خواهد کرد.
وی افزود: بعد از صدور قطعنامه میتوان خیلی دقیقتر، بهتر و روشنتر درباره این دستاورد صحبت کرد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه دو روز مانده به صدور قطعنامه آژانس را نیز تحمل کنیم، گفت: آن زمان معلوم خواهد شد که چه کار بزرگی در کشور انجام گرفت، چه پروندههای بزرگی از دوش ملت برداشته و چه قطعنامههای مهمی علیه ملت ایران لغو شد.
وی با اشاره به نزدیک شدن به روز اجرای برجام ادامه داد: به صورت طبیعی پس از مرداد ماه مصمم شدیم تا برای دوران پساتحریم در دولت برنامهریزی کنیم که کارهای مهمی در بخشهای مختلف انجام شد و به ویژه وزارت نفت نسبت به سایر دستگاهها پیشتاز بوده است.
جهانگیری افزود: وزارت نفت به دنیا اعلام کرد چه زمینههایی برای سرمایهگذاری در بخش نفت وجود دارد و امروز نیز در بخش پتروشیمی این اقدام در دست اجراست.
وی خاطرنشان کرد : بقیه دستگاهها نیز باید طبق تعهدی که به توسعه کشور دارند هر چه سریعتر برنامههای خود را براساس چارچوبهای مورد قبول دولت اعلام کنند تا سرمایهگذاران داخلی و خارجی زمینههای سرمایهگذاری را بشناسند.
معاون اول رئیس جمهور نکته مهم در دوران پساتحریم را انتظارات انباشته شده مردم خواند و افزود: انتظارات مردم در طی سال های گذشته بهسرعت بالا رفته است و اکنون مردم توقع دارند که ما پس از لغو تحریمها برای اصلاح مشکلات اقتصادی گامهای بلندتری برداریم.
جهانگیری با بیان اینکه دولت مصمم است گامهای بلندی بردارد گفت: دولت درصدد است که مسیر توسعه کشور بعد از لغو تحریمها سرعت جدی یابد ولی عدهای برای اینکه نگذارند شیرینی لغو تحریمها به کام دولت و مردم بنشیند سعی میکنند بر دامنه انتظارات مردم بیفزایند.
وی افزود: آنها تلاش میکنند تا انتظارات را آنقدر بالا ببرند که هر چه دولت حرکت کند بگویند فاصله زیاد است ولی به هر حال ما تلاش خود را میکنیم و انتظار داریم همه کمک کنند و انتظارات مطابق با اقدامات باشد.
جهانگیری موضوع مهم دیگر در شرایط پس از تحریم را استفاده از توانمندیهای داخلی خواند و گفت: در تمام بخشهای کشور توانمندیهای خوبی ایجاد شده که این توانمندی ها به ویژه در حوزه صنعتی بیشتر است.
وی با تاکید بر حفاظت از دستاوردهای داخلی کشور در دوران تحریم یادآور شد: حتما باید از توان داخلی کشور به صورت جدی در دوران پساتحریم استفاده شود.
جهانگیری با بیان اینکه تجربه تحریمها به ما گفت که شرکای ما باید مطمئن و راهبردی باشند تصریح کرد: شرکای ما باید کسانی باشند که بهراحتی با یک تشر، ما را تنها نگذارند.
معاون اول رئیس جمهور با گلهمندی از عملکرد برخی شرکتها در دوران تحریم افزود: ما عملکرد آنها را مطلوب نمیدانیم و از دوستانمان در شرکتهای داخلی انتظار داریم در انتخاب شرکای خود به این موضوع توجه کنند.
وی با تاکید بر لزوم حفاظت از بازار ایران اظهار داشت: این به معنای ممنوعیت واردات کالاهای خارجی نیست، بلکه به معنای آن است که با ورود به بازار ایران میتوان با سرمایهگذاری و تولید مشترک از بازار بزرگ 80 میلیونی ایران استفاده کرد.
استعداد بالای صنعت پتروشیمی در ارزآوری و اشتغال زایی
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به استعداد بالای صنعت پتروشیمی در ارزآوری و تولیدات و اشتغال مورد نیاز کشور تصریح کرد: چرا کاری نکنیم که همه مردم در این صنعت سهامدار باشند؟
اسحاق جهانگیری در دوازدهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی تدوین برنامه ششم توسعه اقتصادی را از جمله کارهای مهم دولت خواند و افزود: باید در این برنامه مسیر توسعه اقتصادی کشور را در 6سال آینده مشخص کنیم که همکاران ما در وزارتخانههای مختلف و همچنین سازمان مدیریت و برنامهریزی برای تهیه پیشنویس این برنامه مدتها کار کردهاند که بزودی در دولت مطرح خواهد شد.
وی با تاکید بر انطباق برنامه ششم توسعه و اقتصاد مقاومتی خاطرنشان کرد: سیاستهای اقتصاد مقاومتی موضوعی جدی در دوران پساتحریم است.
وی افزود: بعضی فکر میکردندکه ما سیاستهای اقتصاد مقاومتی را فقط برای دوران تحریم میخواهیم اما این چنین نیست، بلکه ما در دوران پساتحریم به این سیاستها نیاز داریم.
معاون اول رئیس جمهور با گلایه از اخبار برخی مطبوعات در خصوص اقدام به انحلال برخی وزارتخانهها از سوی دولت در برنامه ششم توسعه خاطرنشان کرد: اگر هم این موضوعات مطرح باشد فقط در حد یک پیشنهاد است چراکه دولت هنوز در هیچ موردی در برنامه ششم و تشکیلات اداری دولت تصمیمی نگرفته است لذا دستگاهها با قوت کار خود را انجام دهند، اینها بحثهای کارشناسی است که در این ایام مطرح میشود و مصوبات دولت اعلام خواهد شد.
جهانگیری صنعت پتروشیمی را نمونهای خوب از سیاست اقتصاد مقاومتی خواند و افزود: پنج رویکرد اصلی در سیاستهای اقتصاد مقاومتی که پیشتر اعلام شده باید در همه دستگاهها و شرکتها حاکم باشد چراکه اگر شرکتی فاقد این سیاستها باشد در عملکرد اقتصادی خود دچار مشکل خواهد شد.
وی یکی از این رویکردها را رویکرد درونزایی خواند و یادآور شد: صنعت پتروشیمی از جمله صنایعی است که قادر است با اتکا بر تمامی ظرفیتهای درونی کشور توسعه خود را پیش گیرد.
جهانگیری رویکرد دوم را برونزایی دانست و گفت: صنعت پتروشیمی باید در تعامل با دنیا باشد، هم در حال جذب منابع مالی دنیا باشد و هم با جذب دانش خارجی کالای خود را به خارج صادر کند.
وی افزود: ما در زمینه تامین مالی، تامین دانش فنی مورد نیاز و صادرات کالا باید با دنیا کار کنیم.
معاون اول رئیس جمهور عدالت محوری را از جمله رویکردهای مورد تاکید در اقتصاد مقاومتی برشمرد و یادآور شد: تعریف این موضوع در صنعت پتروشیمی یعنی با توسعه صنعت در مناطق محروم به ایجاد شغل و رفاه برای مردم عمل کنیم لذا مردمی کردن اقتصاد جزو جهتگیریهایی است که در صنعت پتروشیمی باید به صورت جدی دنبال شود.
وی افزود: نحوه خصوصیسازی در صنعت پتروشیمی دچار اشکالات و ایراداتی است، صنعت پتروشیمی میتواند روشی جدید پیش گیرد تا مردم ایران را در این صنعت مشارکت دهد و در آن سهامدار شوند.
جهانگیری با اشاره به استعداد بالای صنعت پتروشیمی در ارزآوری و تولیدات و اشتغال مورد نیاز کشور تصریح کرد: چرا کاری نکنیم که همه مردم در این صنعت سهامدار باشند.
باید سیاستگذاری روشن و جدی داشته باشیم
معاون اول رئیس جمهور به تضعیف قدرت اقتصادی ایران نسبت به رقبایش در منطقه اشاره کرد و گفت: ما باید در برنامه ششم و افق 10 ساله، سیاستگذاری روشن و جدی داشته باشیم.
جهانگیری ، دانشبنیان بودن صنایع را از جمله رویکردهای سیاستهای اقتصاد مقاومتی خواند و افزود: یعنی مدیریت ، دانش و فناوری روز در تمام سیستمهای بهرهوری و سرمایهگذاری کشور بر صنعت حاکم شود.
وی با اشاره به موقعیت حساس کنونی و ماموریت اصلی اقتصاد ایران در10 سال آینده گفت: خالص شغل ایجاد شده ما در حد صفر است و این در حالی است که برخی از این آمار ناراحت میشوند.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: برای کشوری که در دهه اول برنامه سوم سالانه 590 هزار شغل ایجاد کرده وقتی گفته شود اکنون سالانه 50هزار شغل ایجاد میشود این یعنی آمار خالص ایجاد شغل ما صفر است پس ما با انتظاری انباشتهشده برای ایجاد شغل از گذشته روبرو هستیم.
وی پیشبینی کرد در 10 سال آینده 890 هزار فارغالتحصیل دانشگاهی داشته باشیم که از ما شغل طلب میکنند.
جهانگیری یادآور شد: وضع رفاهی مردم در دهه گذشته روند نزولی داشته بطوریکه درآمد سرانه مردم شهری 15درصد و روستایی 29درصد کاهش داشته است.
وی به تضعیف قدرت اقتصادی ایران نسبت به رقبای خود در منطقه اشاره کرد و گفت: ما باید برای این سه چالش در برنامه ششم و در افق 10 ساله سیاستگذاری روشن و جدی داشته باشیم لذا ماموریت اقتصاد ایران در 10سال آینده ایجاد شغل و رفاه برای مردم و افزایش اقتدار اقتصادی ایران است.
جهانگیری سهم بخش نفت و پتروشیمی را در این رویکرد بسیار مهم دانست و افزود: با حضور وزیر کاردانی مثل آقای زنگنه میتوان با اطمینان این انتظار را اعلام کرد.
وی خاطرنشان کرد: به همین دلیل رشد اقتصادی 8درصدی بر اساس روال گذشته تقریباً میتوان گفت دور از دسترس است ولی خود را متعهد کردیم تا در برنامه ششم اقتصادی کشور به عنوان یک الزام رشد 6درصدی داشته باشیم.
جهانگیری افزود: برای رسیدن به این میزان رشد باید سالانه 900 هزار میلیارد تومان در این کشور سرمایهگذاری شود که باید برای این سرمایهگذاری امنیت را تامین کرد.
وی با تاکید بر ایفای وظیفه ملی و انسانی بخش خصوصی در این زمینه تاکید کرد: بخش خصوصی باید این وظیفه را برای خود قائل باشد که در این دوره باید سرمایهگذاری در داخل کشور افزایش یابد و در عین حال بهترین فرصتها برای منابع و شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در ایران فراهم است.
معاون اول رئیس جمهور ایران را کشوری استثنایی دانست و یادآور شد: شرایط کشور ما از هر نظر استثنایی است چراکه با دارا بودن 10 درصد ذخایر نفت جهان و 10 درصد ذخایر گاز دنیا و همچنین وجود 60 نوع ماده معدنی در کشورمان، موقعیت جغرافیایی ویژه، جمعیت و همچنین نیروی تحصیلکرده جوان و دهها امتیاز دیگر، قادر به رفع مشکلات اقتصادی خود و گرهگشای مشکلات اقتصادی دنیا در ده سال آینده هستیم.
به هیچ عنوان درخصوص افزایش صادرات نفت کوتاه نخواهیم آمد
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به میزان صادرات روزانه نفت ایران تاکید کرد: به محض لغو تحریمها در روز معین آن بلافاصله در ظرف چند ماه تولید خود را به میزان قبل از تحریمها برمیگردانیم و به هیچ وجه در این موضوع کوتاه نخواهیم آمد.
جهانگیری در ادامه سخنانش در دوازدهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی با طرح این پرسش که چه دلیلی منجر به این شد که پس از توافق ژنو هر روزه تعداد زیادی از هیئت های خارجی در ایران حضور یابند، گفت: برخی از وزرای کشورهای اروپایی در یک روز با 380 شرکت خارجی در ایران بودند و هم اکنون نیز حضور مهمان خارجی در این همایش گویای آن است که ایران استعداد و شرایطی دارد که ما نیز در این مقطع نیازمند بهکارگیری آن هستیم.
وی تصریح کرد: ایران می تواند در تأمین انرژی دنیا نقش جدی ایفا کند و من فکر می کنم حتماً دستیابی به سهم متناسب ایران در تولید نفت و گاز در دستور کار جدی وزارت نفت است.
جهانگیری با بیان اینکه ما امروز با یک توطئه جدی کاهش بهای نفت روبهرو هستیم خاطرنشان کرد: این میزان کاهش قیمت نفت اصلاً برای ما قابل فهم نیست.
وی افزود: اکنون برخی کشورها هم به منابع نفتی خود و هم منابع نفتی کشورهای اسلامی صدمه می زنند البته مسئله اقتصادی هم وجود دارد و من نمی خواهم بگویم که تمام مسائل سیاسی است.
معاون اول رئیس جمهور خطاب به وزیر امور خارجه که در این همایش حضور داشت گفت: وزارت خارجه حتماً موضوع کاهش بهای نفت را در جزو اولویت های پیگیری خود قرار دهد تا راهکار سیاسی در سطح بین المللی برای این معضل پیدا شود.
جهانگیری افزود: صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع جدی داخلی باید مورد توجه جدی دولت قرار گیرد تا با سیاستگذاری های صحیح این صنعت را در صدر صنایع تولیدی ایران قرار دهد.
وی خاطرنشان کرد: در این مسیر باید با رفع دغدغه های سرمایه گذاران داخلی و خارجی و همچنین تأمین خوراک و تعیین قیمت رقابتی برای آن حرکت کرد.
جهانگیری با اشاره به آیین نامه تصویبی دولت در این زمینه و همچنین اعلام قیمت خوراک پتروشیمی ازجانب وزیر نفت در آینده ای نزدیک تصریح کرد: باید زیرساخت های مناسب برای مناطق ویژه اقتصادی در دریای عمان و خلیج فارس فراهم شود.
معاون اول رئیس جمهور تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی را بسیار مهم خواند و یادآور شد: برای تکمیل حلقه های صنعت پتروشیمی باید از این صنعت حمایت کنیم تا این صنعت در پایین دست نیز به صورت جدی شکل بگیرد و بخش خصوصی در آن حضور یابد.