وزیر علوم ؛
در زمینه های مختلف پزشکی، صنعتی رشد چشمگیری داشتیم
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: باوجود ساخته شدن بسیاری از ابزارها در ایران بسیاری از بیماری ها قابل درمان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد فرهادی در نخستین مراسم گرامیداشت هفته آگاهی از مغز افزود: وزوزگوش که بیش از 8 درصد انسان ها به آن دچار هستند ، شناسایی خطرها توسط نابینایان با دریافت صداها و کارکردن درست مغز با وجود برداشتن نیمی از آن نشان دهنده انعطاف پذیر بودن این عضو است. وی با بیان اینکه علم اعصاب یک علم بین رشته ای با کامپیوتر، شیمی، ریاضی، پزشکی، ژنتیک، روانشناسی و ... است ادامه داد: در این بین نورولوژی مغز خیلی مهم است و باید بهداشت آن بخوبی رعایت شود.
فرهادی با اشاره به اینکه علوم اعصاب در ایران پیشرفت خوبی داشته است افزود: ناشنوایانی که به دنیا می آیند کم که نمی شوند روز به روز زیادتر نیز می شوند. کاشت حلزون راهی برای درمان آنهاست که اگر از سن 12 تا 24 ماهگی این درمان انجام شود انها طبیعی رشد می کنند. در کشور ما 25 سال است که این کار انجام می شود.
وی افزود: در ایران هم بسیاری از ابزارهای زمینه بهداشت مغز و اعصاب ساخته شده است و حتی بیمارانی که بر اثر مسائل مختلف ناشنوا می شوند ، می توانند شنوایی شان را دوباره پیدا کنند.
وزیر علوم با بیان اینکه خوشبختانه در زمینه های مختلف پزشکی، صنعتی شاهد رشد چشمگیری بوده ایم گفت : امیدوارم این روند ادامه دار باشد.
با کاشت الکترود در مغز، پارکینسون درمان می شود
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری شناختی هم دراین مراسم گفت: در ایران با کاشت الکترود در مغز و انتقال سیگنال ها بسیاری از بیماری ها مثل پارکینسون درمان خواهد شد.
دکتر خرازی افزود: یکی از اتفاقات مهمی که این روزها درحال افتادن است ارتباط بین مغز و ماشین و ارتباط کم بین مغز ها است.
وی گفت: اگر روزی مغز ها بتوانند بدون واسطه به هم وصل شوند انقلاب عظیمی در این حوزه خواهد افتاد.
دکتر خرازی افزود: شما باید بتوانید با مغز که یک دستگاه فرستنده و خودکار است ارتباط برقرار کنید اگر قرار بود مغز انسان برای هر چیزی انرژی مصرف کند ،انرژی سرسام آوری می خواست ، بسیاری از اعمال مغز ما غیر ارادی است و انرژی نمی خواهد و همین کمک زیادی به این موضوع می کند.
خرازی ادامه داد: مغز 10 بیلیون سلول عصبی دارد و هر سلول مثل یک پردازشگر کامپیوتر است و هزاران اتصال بین نرون ها برقرار می کند. هرچه پرونتال های مغز تقویت شود انسان فرهیخته تری خواهیم بود.
وی بابیان اینکه هرچه با یادگیری های معنادار بتوانید گره های بیشتری به وجود بیاورید مغز ورزیده تری خواهید داشت افزود: هرچه پیرتر می شویم نرون های مغز تحلیل می رود اما انسانهایی که اهل علم هستند ، دغدغه ندارند و تمرکزشان روی کارهای علمی است وکمتر دچار آلزایمر می شوند و یکی از راههای جوان ماندن مغز ، فکر و کارکردن است .
وی بااشاره به اینکه امروزه با کاشت الکترود در مغز و انتقال سیگنال ها بسیاری از بیماریها مثل پارکینسون برطرف می شود گفت: درحال حاضر در دانشگاه هایی مثل علوم پزشکی ایران، شهید بهشتی،علوم پزشکی شیراز، بیمارستان تجریش و پیامبر اکرم(ص) تلاش می شود که این الکترودها در ایران ساخته شود و تولید ش صنعتی و داخلی شود.
وی گفت: بهداشت مغز باید بسیار مورد توجه ما باشد. امروز بهداشت مغز یک بازار عظیم اقتصادی رادر دنیا بوجود آورده است. رسیدگی زودهنگام به این آسیب های مغزی بسیار مهم است، استفاده از برخی نرم افزار ها و بازی های شناختی کمک زیادی به فهمیدن مشکلات مغزی می کند.
خرازی گفت: در آمریکا پیش بینی شده تا سال 2020 یک بازار 6 میلیارد دلاری در زمینه تولید بازی های شناختی به وجود خواهد آمد.
جغتایی دبیر این جشنواره هم دراینمراسم گفت: اواخر قرن بیستم پزشکان به این فکر افتادند که چرا به بهداشت مغز که عضو بسیار مهمی است آنطور که باید و شاید توجه نمی شود و تصمیم گرفتند ایامی را به آموزش بهداشت مغز اختصاص دهند.
وی افزود: ما با حمایت ستاد علوم فناوری شناختی سعی کردیم مغز که موجود پیچیده ای است را واکاوی کنیم و بهداشت آن را به نهادها و افراد مختلف بیاموزیم در همین راستا سایتی را به این موضوع اختصاص دادیم.
جغتایی گفت: 2000 روزنامه دیواری در مدارس پخش و از 8 اسفند آموزش در مهد کودک ها را آغاز کردیم. همچنین درشبکه4 سیما نحوه بهداشت مغز را آموزش دادیم و دانشجوهایمان را به عنوان سفیران مغز به مدارس مختلف فرستادیم تا دانش آموزان را با ساختار مغز آشنا کنند.
وی افزود: در شهر های تبریز؛ شیراز؛ اصفهان؛ مازندران؛ مشهد و بوشهر برنامه هایی برای بهداشت و شناخت مغز اجرا شده و می شود و امیدوارم با این اقدامات بتوانیم قدم کوچکی در جهت بهداشت مغز برداریم.
این مراسمبا حضور شماری از مدیران وزارتخانه های بهداشت درمان و آموزش پزشکی ؛ آموزش و پرورش و علوم تحقیقات و فناوری در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.