پاسخ صداوسيما به روزنامه جوان درباره سريال کيميا
روابط عمومي سامان صداوسيما به مطلب منتشر شده در شماره ۴۶۹۰ روزنامه جوان با عنوان «كيميا انقلاب را ضعيف به تصوير كشيد» پاسخ داد.
به گارش خبرگزاري صداوسيما، روابط عمومي رسانه ملي در پاسخ به مطلب «كيميا انقلاب را ضعيف به تصوير كشيد» كه در تاريخ 9/9/94 در شماره 4690 روزنامه جوان به چاپ رسيده است، ضروري ميداند كه توضيحاتي را براي تنوير افكار خوانندگان آن روزنامه ارائه كند:
1- مطلب يادشده كه به استناد نظرسنجي شوراي نظارت بر صدا و سيما به رشته تحرير درآمده است، حكايت از آن دارد كه مردم از اين سريال كه با هدف بازنمايي عوامل شكلگيري و پيروزي انقلاب اسلامي ايران تهيه شده است، رضايت ندارند و 8 درصد از شركتكنندگان در نظرسنجي، عملكرد اين سريال را خوب عنوان كردهاند.
به اختصار بايد يادآور شد كه اولاً نتايج نظرسنجيهاي اينترنتي نميتوانند به جامعه تعميم داده شوند، به گونهاي که عنوان شود «مردم چندان رضايت ندارند».
ثانياً؛ در نظرسنجيهاي اينترنتي بعضاً رأيدهي چندباره كاربران وجود دارد، كه اين امر مي تواند ارزش علمي صحت نتايج آن را كاهش دهد.
ثالثاً؛ در نظرسنجي الكترونيكي که سايتها انجام مي دهند، نميتوان جامعه آماري و حجم نمونه را انتخاب كرد، چرا كه انتخاب جامعه پاسخگو بر عهده پژوهشگر نيست، بلكه شخص پاسخگو است كه ما را انتخاب ميكند. ازسويي تعداد پاسخگويان به نظر سنجي يك سايت تا حدود زيادي به تعداد مراجعه كنندگان به سايت ارتباط دارد. بنابراين نبايد آن را به گونهاي بيان كرد كه نشانگر نظر مردم جامعه باشد، به ديگر معني به لحاظ علمي نميتوان نتايج نظرسنجيهاي اينترنتي که نه جامعه مورد بررسي آن مشخص شده و نه حجم نمونهاي بر آن ذكر شده است را مبناي موفقيت يا عدم موفقيت مثلاً يك سريال در موضوعي که به آن پرداخته است، دانست.
2- مقايسه اين سريال با سريال سالهاي دور از خانه كه به اوشين شهرت يافت قياس معالفارغ است، چرا كه مقايسه اوشين در زماني که دو شبكه تلويزيوني بيشتر وجود نداشت و حجم مجموعههاي نمايشي بسيار كم بود؛ با كيميا كه در يك رقابت نفسگير تلويزيوني و ماهوارهاي به روي آنتن رفته است، هيچ مبناي منطقي ندارد، ضمن آنكه با مقايسه سريال سالهاي دور از خانه به عنوان يك تجربه ژاپني، نميتوان به اين نتيجه رسيد كه سريال كيميا به عنوان يك تجربه ايراني در همراه ساختن بيننده در روايت تاريخي ضعيف بوده است چراكه در سريال كيميا به بطن مردم مراجعه شده و از آن زاويه، حوادث دوران انقلاب اسلامي به تصوير كشيده شده است.
واقعيت اين است كه سريال كيميا نخستين تجربه ساخت سريالهاي بلند و 100 قسمتي در صدا و سيما است و براي تكرار اين تجربه سترگ و همراه ساختن مخاطب با آن نيازمند همراهي بيشتر اهالي رسانه و فرهنگ است، هرچند برآيند كلي اين مجموعه تاكنون طبق نظرسنجي مركز تحقيقات سازمان صدا وسيما رضايت بخش بوده و مخاطبان زيادي را درگير داستان خود كرده است كه اين موضوع اميد به توليد مجموعههاي بلند را در آينده افزايش ميدهد.