وی افزود: این مرکز همزمان با شروع ثبت نام نامزدهای دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری اقدام به نظرسنجی از مردم کرد.
عبدالملکی ادامه داد: محورهای این نظرسنجی نیز شامل میزان مشارکت، خواسته ها و مطالبات مردم از نامزدها، نامزدهای مطلوب و منابع کسب خبر بود.
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار عمومی صدا و سیما گفت: در مجموع این مرکز 42 نظرسنجی در تهران، مراکز استان ها، شهرهای تابعه و روستاها انجام داد که پیش بینی میزان مشارکت در شهر تهران و مراکز استان ها (کشوری) را در مقایسه با آمار وزارت کشور نشان می دهد.
وی افزود: میزان مشارکت در تهران تا یک روز قبل از انتخابات یعنی ششم اسفند 48،7 درصد بود اما در روز انتخابات بر اساس نظرسنجی ای که انجام دادیم یک درصد به میزان مشارکت در تهران افزوده شد.
عبدالملکی گفت: بنابراین پیش بینی ما برای میزان مشارکت در تهران با احتساب روز انتخابات 49،7 درصد شد که با آمار اعلامی وزارت کشور 0،3 درصد فاصله داریم.
وی افزود: در سطح مشارکت ملی (کشوری) نیز پیش بینی کرده بودیم میزان مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی 65،5 درصد شود و این میزان مشارکت در مجلس خبرگان رهبری نیز به 60،3 درصد برسد.
عبدالملکی ادامه داد: وزارت کشور میزان مشارکت ملی را 62 درصد اعلام کرده است، پیش بینی ما برای مجلس خبرگان 60،3 درصد و برای مجلس شورای اسلامی 65،5 درصد بود که میانگین آن 62،9 درصد می شود؛ پیش بینی ما 0،9 درصد با آمار اعلامی وزارت کشور فاصله دارد.
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار عمومی صدا و سیما گفت: منبع نخست کسب اخبار مردم در انتخابات صدا و سیما بود و 67 درصد مردم در کشور به رادیو و تلویزیون مراجعه میکردند.
کتر جعفر عبدالملکی به جایگاه مهم رسانه ملی به منظور تشویق مردم برای مشارکت حداکثری اشاره کرد و افزود: مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما به عنوان بخشی از رسانه ملی وظایف خاصی را در این خصوص برعهده داشت.
وی گفت: یکی از اهداف اصلی این مرکز مطالعه و سنجش منبع خبر، شناخت گروه مرجع، تحلیل و بررسی رسانه های رقیب و شناخت رسانه های برتر بود و بر همین اساس پیشبینی مشارکت مردم در انتخابات را انجام داده است.
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما با بیان اینکه کارکرد پنهان این مرکز در نظرسنجیهای علمی نزدیک به سنجش نهایی و اصلی بود افزود: در این دوره به دلیل پیچیدگی و ظهور و بروز رسانه های مجازی و شبکه های نوین اجتماعی که از نظر بسیاری از کارشناسان ارتباطات یک تهدید محسوب میشود کار نظر سنجی با دشواری مواجه شد اما این نهاد با توجه به سوابق ، تجارب و برنامهریزی منظم توانست از مرداد سال 94 رویکرد غیرمستقیم این نظرسنجی را آغاز و افکار عمومی را رصد و میزان مشارکت و کنشهای مردم در انتخابات هفتم اسفند را ارزیابی کند.
وی در ادامه به منابع نخست کسب خبر مردم در انتخابات اشاره کرد و گفت: به طور میانگین 67 درصد منبع اول کسب خبر انتخابات مردم در استان ها و 60 درصد در تهران رادیو و تلویزیون بوده است.
عبدالملکی افزود: منبع دوم در استان ها گروه آشنایان و دوستان و منبع سوم رسانه های نوین از جمله موبایل بوده است که به عنوان یک رقیب در کنار صدا و سیما بود.
وی با بیان اینکه موضوع اعتماد به رسانه یکی از مقوله هایی بود که مورد توجه صدا و سیما قرار گرفت گفت: آمارها نشان می دهد که رسانه صدا و سیما در سطح ملی حدود 62 درصد مورد توجه اعتماد مردم است.
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما افزود: حفظ این سرمایه مستلزم کار کارشناسی ، اندیشه رسانه ای و سیاستگذاری است.
وی درباره میزان موفقیت صدا و سیما برای تشویق مردم به منظور شرکت در انتخابات گفت: براساس نظرسنجی که در روز انتخابات از افرادی که در انتخابات شرکت کرده بودند صورت گرفت حدود 63 درصد مردم گفتند صدا و سیما نقش زیاد و خیلی زیادی برای تشویق حضور آن ها داشته است.
عبدالملکی افزود: در انتخابات مرددین (برای شرکت در انتخابات) نیز از 20 درصد به 4 و نیم درصد در تهران رسیده است که نشان دهنده این است رسانه و تبلیغات کاندیداها توانسته است مردم را برای مشارکت تشویق و ترغیب کند.
وی در ادامه به مقایسه میزان استفاده مردم از رسانه ملی در سال های 90 و 94 پرداخت و گفت: در سال 1390 و 6 روز قبل از انتخابات این استفاده 54 درصد بوده که در سال 90 به 60 درصد رسیده است و بیشترین استفاده را سال 94 داشتهایم.
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار عمومی صدا و سیما گفت: در سال 90 شش روز مانده به انتخابات 53 درصد، 5 روز مانده 52 درصد، 4 روز مانده 49 درصد،3 روز مانده 49 و 4 دهم درصد و 2 روز مانده 45 و 6 دهم درصد در تهران از رسانه ملی استفاده کردند.
وی با بیان اینکه آمارهای تطبیقی ما نشان دهنده این است که در این دوره بیشتر از رسانه ملی استفاده شده است گفت: در سال 94 ، شش روز مانده به انتخابات 60 درصد، 5 روز مانده 54 و 1 دهم درصد، 4 روز مانده 54 و نیم درصد، 3 روز مانده 55 و 9 دهم درصد و 2 روز مانده 53 و 7 دهم درصد از رسانه ملی استفاده شده است که در سطح تهران روند استفاده از رسانه ملی افزایش پیدا کرده است.
عبدالملکی درباره همین آمار در استان ها افزود: در سطح استان ها نیز در سال 90 میزان استفاده از رسانه ملی شش روز مانده به انتخابات 64 و سه دهم درصد است اما این آمار در سال 94 به 71 و دو دهم درصد رسیده است.
وی ادامه داد : همچنین در سال 90 ، دو روز مانده به انتخابات میزان استفاده از صدا و سیما 58 درصد بود اما در سال 94 این میزان به 67 درصد رسیده است.
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار عمومی صدا و سیما با بیان اینکه براساس نظر سنجی میزان مشارکت در تهران و استان ها افزایش داشت گفت: در استان ها منابع خبری بعد از رسانه ملی به ترتیب گروه دوستان و آشنایان و شبکه های اجتماعی قرار داشتند اما در تهران بلافاصله بعد از صدا و سیما، شبکه های اجتماعی منبع کسب اطلاعات مردم بود.
وی با بیان اینکه درباره کیفیت اثرگذاری شبکه های اجتماعی فرصت نظرسنجی نداشتیم افزود: شبکه های اجتماعی علیرغم کمی بودن در تهران دومین منبع کسب اخبار است.
عبدالملکی در ادامه درباره با بیان اینکه روند استفاده از ماهواره ها در تهران به شدت افول کرده است گفت : اگر نگوییم اثربخشی این رسانه ها به صفر رسیده اما رو به کاهش است.
وی افزود: جمع کردن اعتبار برای یک رسانه سخت است و به صورت تدریجی صورت می گیرد اما اگر یک رسانه از اعتبار ساقط شد دیگر اعتبار خود را از دست می دهد.
رئیس مرکز پژوهش و سنجش افکار عمومی صدا و سیما گفت: 4 و 4 دهم درصد مردم اطلاعات خود را از ماهواره ها گرفتند که خیلی کم است اما این مقدار کم را نیز باید به صفر برسانیم.
عبدالملکی گفت: ما شیطنت رسانه های بیگانه را مرتب دنبال می کردیم به ویژه که آن ها به دنبال دو قطبی کردن فضا بودند و از تمام ظرفیت نفوذ خود برای رسیدن به این اهداف استفاده می کردند؛ از مراحل ثبت نام تا بررسی صلاحیت و اعلام نتایج به دنبال ایجاد فضای دو قطبی بودند اما مردم با حضور خود در عرصه انتخابات آن ها را ناکام گذاشتند.
وی در پایان با تاکید بر اینکه برنده واقعی انتخابات مردم هستند و برنده حزبی جناحی نداریم افزود: یکشنبه آینده نشست علمی داریم تا رفتارهای انتخاباتی مردم را بررسی کنیم و کارهای مطالعاتی عمیق تری انجام دهیم.