شیخ الازهر
جنگ در سوریه ، جنگ شیعه و سنی نیست
شیخ الازهر علی رغم تلاش عربستان ور ژیم صهیونیستی برای فرقه ای کردن نزاع سوریه تاکید کرد جنگ در سوریه جنگ شیعه و سنی نیست.
علی رغم تلاش رژیم صهیونیستی و عربستان برای القای فرقه ای بودن درگیری ها در سوریه ، احمد الطیب شیخ الازهر مصر اعلام کرد جنگ
در سوریه جنگ میان اهل سنت و تشیع نیست .
احمد الطیب شیخ الازهر در دیدار از مرکز مطالعات قرآنی جاکارتا بر لزوم اتحاد منافع و اهداف میان کشورهای عرب و اسلامی جهت تحقق وحدت کامل میان مسلمانان تاکید کرد و گفت شیعه و سنی برادر یکدیگر هستند و در تاریخ هیچ اختلافی میان پیروان این دو مذهب وجود ندارد.
احمد الطیب از همه ملل عرب و مسلمان خواست هر گونه اختلاف و درگیری قومی و مذهبی میان خود را به جهت حفظ وحدت فراموش کنند.
شیخ الازهر بار دیگر بر ضرورت تحریم قتل هر مسلمان اعم از شیعه یا سنی تاکید کرد و خواستار بازگشت به روح میراث اسلامی دعوت کننده به رحم و مهربانی و تسامح و نفی هر گونه افراطگرایی و تعصب شد.
اظهارات احمدالطیب در باره جنگ سوریه در شرایطی است که عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی با دامن زدن به درگیری ها در سوریه وانمود می کنند که ریشه این نزاع ها در اختلافات شیعه وسنی نهفته است .
بر اساس اظهار نظر کارشناسان تاریخ الازهر ، عربستان سعودی طی 30 سال گذشته بالغ بر 86 میلیارد دلار برای نشر وهابیت تکفیری هزینه کرده است که 20 میلیارد دلار از این مبلغ جهت نفوذ اقتصادی در الازهر به مصرف رسیده است.
عربستان سعودی این مبلغ را برای تأسیس مراکز تحقیقاتی، سرمایه گذاری در پروژه های اسلامی، انتشار کتابهای تبلیغ وهابیت تکفیری و تربیت مبلغان وهابی برای حج و عمره به کار بسته است. این کشور همچنین در جذب علمای الازهر در دانشگاههای ریاض و حجاز سرمایه گذاری کرده است تا این علما پس از بازگشت به الازهر تبدیل به مبلغان وهابیت تکفیری شده باشند.
فعالیت های عربستان برای نفوذ در الازهر پس از برکناری مرسی و به قدرت رسیدن مجدد نظامیان در مصر ، با حمایت های مالی گسترده تشدید شد و این مسئله می توانست تهدید جدی برای الازهر باشد که نماینده میانه روی در جهان اهل سنت است . پیش از این شیخ خالد الملا از علمای برجسته اهل سنت عراق نسبت به نفوذ تکفیری ها و وهابیون به الازهر ابراز نگرانی کرده و گفته بود:هدف تکفیری هاو وهابی ها از این نفوذ ایجاد انحراف در روش اعتدالی و میانه روی الازهر و تبدیل آن به جریان افراطی گری و تکفیر است.
با این حال سخنان الطیب در باره بحران سوریه نشان می دهد که عربستان با تمام تلاش ها موفق نشده است دیدگاه الازهر را به خود جلب کند .
به نظر می رسد یکی از دلایل شکست عربستان برای وارد کردن الازهر به اتخاذ رویکردهای افراطی ناشی از تجربه ای است که این نهاد دینی از عملکرد عربستان در ترویج اندیشه وهابیت وتکفیری ها در پاکستان و افغانستان و دیگر مناطق جهان ازطریق ایجاد مدارس دینی به دست آورده است.
تلاش عربستان باری ترویج اندیشه وهابیت در کشورهای یاد شده به شکل گیری گروههای تروریستی نظیر القاعده ، طالبان ، داعش، النصره ، بوکوحرام و ...منجر شده است که امروزه بسیاری از حملات خونبار در جهان توسط آنها اجرا می شود .
از سوی دیگر تاکید شیخ الازهر بر اینکه بحران سوریه جنگ شیعه وسنی نیست بر خلاف ادعایی است که ازسوی موشه یعلون وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در مورد بحران سوریه مطرح شده است .
یعلون برای به حاشیه امن بردن رژیم صهیونیستی و دور کردن مسئله فلسطین از افکار عمومی جامعه مسلمانان ، گفته است بحران جاری خاورمیانه به نزاع اسرائیلی- فلسطینی ربطی ندارد بلکه «جنگ شیعه- سنی است».
این مقام رژیم صهیونیستی که طرح تجزیه کشورهای اسلامی را به سود امنیت اسراییل می داند افزوده است سوریه از نظر او «سرزمینی تجزیه شده میان علوی ها ، کردها و سنیهاست .
---------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد