روابط حماس با تهران مستحکم است
جنبش حماس اعلام کرد، روابط خود را با تهران قطع نمی کنیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری
صدا و سیما
به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه الاخبار، پس از نوار صوتی درز کرده از جانب موسی ابومرزوق، عضو دفتر سیاسی حماس که به جمهوری اسلامی ایران حمله کرد و گفت، این جنبش از سال 2009 هیچ کمک مالی از ایران دریافت نکرده است، جنبش حماس اعلام کرد، روابط خود را با تهران قطع نمی کنیم.
این روزنامه تصریح کرد: حماسی ها از طرفی که این نوار صوتی را منتشر کرده بود، مطمئن نبودند اما ناگهان روزنامه الشرق الاوسط که فرزندان سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان آن را حمایت مالی می کنند، برای نخستین بار این نوار صوتی را منتشر کرد.
این منبع افزود: یک روز بعد از درز این خبر، تلویزیون العربیه دو روز را برای بحث و بررسی این موضوع اختصاص داد و با موسی ابومرزوق در این باره تماس گرفت. پس از آن نیز روزنامه الحیات که خالد بن سلطان، حامی مالی اش است، به منظور نزدیکی این جنبش با عربستان، مقالاتی در این باره منتشر و اعلام کرد، حماس خودش مسئول این ماجرا است.
این روزنامه در ادامه این مطلب نوشت: پیگیری افراد ذیربط و رفتار رسانه های سعودی با این خبر شک و تردیدهایی را در این باره به وجود آورد که سازمان اطلاعات سعودی، مسئول انتشار این خبر بوده است که مانع نزدیکی روابط حماس با ایران شود و به این روابط ضربه بزند.
انتشار این خبر چند روز پیش از دیدار ابومرزوق با مسئولان ایرانی که قرار بود در بیروت برگزار شود، منتشر شد اما این دیدار نیز صورت نگرفت.
این روزنامه تصریح کرد: این شک و تردید زمانی به یقین تبدیل شد که عربستان از سفر هیئت گروه های فلسطینی از جمله «فتح» و «حماس» به تهران برای شرکت در جشن پیروزی انقلاب اسلامی خشمگین شد زیرا عربستان انتظار نداشت گروه های فلسطینی بار دیگر به تهران برگردند. این در حالی بود که عربستان با مسئولان دو جنبش حماس و فتح تلفنی تماس گرفت و خشم و ناخرسندی خود را از این سفر اعلام و به آنها هشدار داد، منتظر واکنش سخت باشند.
این منبع اضافه کرد: شخصیت های سیاسی سعودی با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز تماس گرفتند و خشم خود را نسبت به مشارکت عباس زکی، عضو کمیته مرکزی فتح و کمیسر عمومی روابط عربی در جشن های تهران اعلام کردند اما ابومازن تلاش کرد، سرزنش سعودی ها را این گونه توجیه کند که عباس زکی به تنهایی به ایران سفر کرده است زیرا وی مسئول روابط با جمهوری اسلامی ایران است.
این روزنامه همچنین نوشت: تماس های سعودی ها با رهبران فتح منحصر به این موضوع نبود و حتی یکی از مسئولان حکومتی ریاض از سفر هیئت حماس به تهران ابراز خشم کرد اما یکی از رهبران حماس در پاسخ به وی گفت، روابط حماس با عربستان به معنای قطع روابط با ایران نیست و سفر هئیت این جنبش به جمهوری اسلامی ایران، آنها را مجبور نمی کند مواضع تهران را ضد ریاض اتخاذ کنند.
این روزنامه در ادامه تصریح کرد: با توجه به رهبران گروه های حماس و فتح، مشخص نیست که ریاض خشم خود را نسبت به گروه های فلسطینی، چگونه به عرصه عمل رساند اما متوقف کردن کمک 3 میلیارد دلاری عربستان برای تسلیح ارتش لبنان، نشانه ای از ماهیت این واکنش ها است به ویژه این که عربستان یکی از کشورهای کمک کننده به تشکیلات خودگردان فلسطین و آنروا است.
این در حالی است که پیش بینی می شود، عربستان سعودی طرفداران حماس در ریاض را از جمع آوری کمک به این جنبش بازدارد و عرصه را بر آنها تنگ تر کند یعنی، همان کاری که پیش تر با دو عضو این جنبش انجام داد. اما درباره ابومازن نیز باید بگویم که وی از توقف کمک های سعودی به تشکیلات خودگردان نگران است.
این منبع افزود: در تهران، هیئت حماس به علت آنچه ابومرزوق در نوار صوتی گفته بود، مورد سرزنش قرار گرفتند اما کسانی که از این سفر اطلاع دارند، می گویند، سرزنش ایران آرام و همراه با محبت بود.
هئیت حماس نیز تلاش کرد، درباره آنچه ابومرزوق گفته بود، توضیحاتی ارائه دهد و گفتند، موضع دفتر سیاسی حماس بر لزوم محافظت از روابط با تهران است که این روابط از 25 سال پیش شروع شده است.
این منبع اضافه کرد: هیئت حماس 8 روز در ایران باقی ماند اما نشست هایشان علنی نبود. آنها دیدارهایی با مسئولان ایرانی از جمله فرماندهان سپاه برگزار کردند و دو طرف در این دیدارها درباره چگونگی پیشرفت و حمایت از انتفاضه، مقاومت و مسلح کردن حماس بحث وتبادل نظر کردند.
برخی منابع اعلام کردند: دیدار هیئت حماس در ایران با فرماندهان سپاه مفید بود و در روزهای آینده نیز نشست هایی بین مختصصان دو طرف برای بحث و بررسی آنچه مقاومت در کرانه باختری و غزه از تجهیزات و سلاح های جدید برای مقابله با دشمن صهیونیست به آن نیاز دارد، برگزار شود.