1162 میلیارد تومان زیان سال 92 صنعت بیمه در رشته شخص ثالث
نتایج طرح تحقیقاتی سود و زیان عملیاتی بیمه شخص ثالث در دوره اجرای قانون اصلاح آن در سال های 1387 تا 1393 اعلام شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما این بررسی ها به منظور بررسی نتیجه عملیاتی بیمه شخص ثالث ،روند تغییرات حق بیمه های تولیدی، خسارت پرداختی رشته شخص ثالث و رشته حوادث راننده، و همچنین روند شاخص های کلان مربوط به رشته شخص ثالث انجام شده است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده بیمه، بررسی های این طرح نشان می دهد سهم حق بیمه شخص ثالث در پرتفوی درآمدی صنعت بیمه کشور بسیار بالاست،این رشته به تنتهایی بیش از 40 درصد از حق بیمه های دریافتی صنعت را رقم می زند، این در حالی است که سهم بیمه های غیر زندگی از کل حق بیمه های تولیدی طی سالیان متمادی بیش از 90 درصد بوده و بدان معنی است که بیمه شخص ثالث حداقل 45 درصد حق بیمه بیمه های غیر زندگی را به خود اختصاص داده است.
این پژوهش نشان می دهد خسارت پرداختی رشته شخص ثالث در سال 1392 برابر 49 هزار و 252 میلیارد ریال است که 46،9 درصد خسارت پرداختی کل صنعت بیمه در سال یاد شده را تشکیل می دهد.
این آمارها نشان می دهد همان قدر که بیمه شخص ثالث در جذب حق بیمه صنعت سهم بالایی دارد ،در پرداخت خسارت نیز سهم دارد.
همچنین در سالهای مورد نظر ،سهم خسارت های پرداختی رشته شخص ثالث از خسارت کل بیشتر از سهم حق بیمه تولیدی رشته شخص ثالث از حق بیمه تولیدی کل است.
برای نمونه این میزان در سال 1392 معادل، 46،9 در مقایسه با 42،8 است.
ضریب خسارت به عنوان یکی از مهمترین شاخص های صنعت بیمه در این رشته بسیار بالا و طی این سالها همواره بالاتر از 85 و همچنین بالاتر از ضریب خسارت کل بوده و تقریباً روند صعودی را طی کرده است . رقم ضریب خسارت رشته شخص ثالث در سال 1392 نیز 103.4 درصد است.
سود و زیان بیمه شخص ثالث در سال های 1387 تا 1392 در صنعت بیمه و همچنین به تفکیک شرکت های بیمه با معرفی دو شاخص جدید شامل شاخص کارایی و نسبت مرکب ، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است . آمارها نشان می دهد طی این سالها هم بخش خصوصی و هم بخش دولتی در رشته شخص ثالث با زیان مواجه بوده اند. به عبارت دیگر، درآمدهای حاصله در این رشته کفاف مخارج و نیز هزینه های قانونی را نمی دهد مهمتر آنکه صنعت بیمه در رشته شخص ثالث در سال 1392 هم با 1164 میلیارد تومان زیان مواجه شده است.
برخی از سازمان ها و مجامع بیمه ای از جمله OECD و Capgeminiشاخصی را برای اندازه گیری میزان سوددهی عملیات بیمه های غیر زندگی تحت عنوان "نسبت مرکب" تعریف کرده اند و بر اساس آن هر ساله میزان این شاخص را در بخش بیمه های غیر زندگی برای کشورهای عضو محاسبه و اعلام می کنند.
شاخص مذکور برای بازار بیمه شخص ثالث ایران طی سالهای 1387 الی 1392 محاسبه شده است. نسبت مرکب رشته شخص ثالث صنعت بیمه ایران برای سالهای 1391 و 1392 به ترتیب 130.52 و 137.95 بدست آمده است که این ارقام ادعای زیان ده بودن رشته شخص ثالث را تایید می کند.
این تحقیق تاکید کرده است بررسی دقیق علل زیان ده بودن شخص ثالث در سالهای اخیر نیازمند مطالعات مبسوط جداگانه ای است .
علل غیر سود ده بودن تاریخی این رشته به مواردی چون توزیع نامتوازن بازار بیمه، فقدان بیمه نامه در 40 درصد از وسایل نقلیه موتوری، کسری مکرر ذخایر فنی شرکت های بیمه ، وضع عوارض قانونی ناکارآمد در برخی موارد توسط دولت و بالا بودن نرخ تصادفات جاده ای در ایران باز می گردد.