معاون طب سنتی وزارت بهداشت:
ایران دارای 8هزار گونه گیاهی است
معاون طب سنتی وزارت بهداشت گفت: طبق برآوردی که صورت گرفته، ایران دارای 8 هزار گونه گیاهی است که از این تعداد1400 تا 1800 گونه آن درمانی و اکنون 100 تا 200 قلم از این گونه ها، بومی ایران هستند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، دکتر خدادوست در نشست خبری امروز افزود: در گذشته خدمات طب سنتی و مکمل دارای تعرفه نبودند و یکی از اقدامات خوبی که پارسال صورت گرفت، این بود که خدمات طب سنتی و مکمل، در کتاب ارزش نسبی خدمات، دارای تعرفه شدند.
وی گفت: در مصوبه شورای سیاست گذاری، ایجاد مراکز ارائه فراورده های طبیعی و سنتی با همکاری سازمان غذا و دارو در قالب عطاری نوین یا دواکده بود.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت با بیان اینکه سازمان غذا و دارو به ایجاد مراکز ارائه فراورده های طبیعی و سنتی در سلامتکده های طب سنتی مجوز داده است افزود: اما معتقدیم این کافی و پاسخگوی نیاز مردم نیست.
خدادوست ادامه داد: در عین حال در برخی عطاری هایی که مجوز ندارند و آموزش های لازم را ندیده اند، یک سری بایدها و نبایدها رعایت نمی شود و گیاه دارویی دست ساز و بی نام و نشان عرضه می شود، برخی از آنها حتی نحوه نگهداری گیاهان دارویی را در انبارها نمی دانند و این می تواند به سلامت جامعه آسیب برساند.
وی با اشاره به اینکه اصل نظارت بر عطاری ها به اصناف بر می گردد گفت: اکنون طرح های آزمایشی را در کرج و تهران اجرا کردیم که حداکثر تا اردیبهشت 95 عملیاتی می شود.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت افزود: جلساتی را در استانداری تهران برگزار کردیم و همه دوستانی که به نوعی درگیر کارهای مربوط به عطاری بوده اند، حضور داشتند و تفاهم نامه ای بین انجمن علمی دانشکده طب سنتی در تهران، سازمان غذا و دارو و صنف عطاری امضا و مصوب شد.
وی ادامه داد: براساس این تفاهم نامه اصناف عطاریها موظف هستند، صاحبان عطاری ها را برای آموزش به انجمن های علمی دانشکده طب سنتی بفرستند.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت افزود: معتقدیم مراکزی تمیز با مسئولیت فنی داروساز ایجاد شود و گیاهان دارویی در بسته بندی های استاندارد که کنترل کیفی شده باشد و آلودگی میکروبی نداشته باشد عرضه شود.
خدادوست گفت: از دو هولدینگ که در حوزه سلامت مجوز کار داشتند و وابسته به نیروهای مسلح هستند درخواست کردیم مراکز ارائه فراورده های طبیعی و سنتی را با استانداردهایی که وزارت بهداشت تعیین می کند راه اندازی کنند.
وی ادامه داد: سازمان غذا و دارو بیشتر معتقد است قفسه ای در همین داروخانه هایی که داریم به داروهای سنتی اختصاص می دهیم که این کار را با داروخانه هایی که منتخب سازمان غذا و دارو است میکنیم.
خدادوست افزود: در داروخانههای رایج، عرضه گیاهان دارویی بسته بندی شده از نظر اقتصادی برایشان مقرون به صرفه نیست، به خصوص در کلان شهرها، چون گیاهان دارویی با حجم زیاد با قیمت ناچیز عرضه میشود اما این هولدینگ ها چون حمایت های دولتی از آنها می شود برایشان میسر است.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت گفت: همچنین آمادگی ارائه آموزش های تخصصی را در این زمینه به داروخانه های منتخب سازمان غذا و دارو داریم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه چرا وزارت بهداشت از سودجویی افرادی که پزشک نیستند و در زمینه طب سنتی طبابت و حتی دوره هایی برگزار می کنند و به کسانیکه در آن دوره ها شرکت می کنند مدرک می دهند جلوگیری نمی کند افزود: سیستم های نظارتی برخورد می کنند اما برخورد کافی نیست، قوانین و جریمهها ممکن است بازدارنده نباشد.
خدادوست گفت: بسیاری از قوانین و جریمهها بسیار قدیمی و عدد و رقم ها پایین بود، اما امسال همه جریمهها را که مربوط به حوزه پزشکی بود احصاء و از واحدهای مختلف نظرخواهی کردیم و وزارت بهداشت آنها را به سازمان مدیریت و برنامه ریزی فرستاد، باید قانون اصلاح و امیدواریم جریمهها متناسب با جرم شود.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تمهیداتی برای برخورد با برخی از همین افراد سودجو که از دانشگاه ها تالار اجاره می کنند و به اسم همان دانشگاه برنامه برگزار می کنند در نظر گرفته شده است افزود: در دانشگاه های علوم پزشکی این اتفاق ها نمی افتد، با این وجود برای اینکه این مراقبت صورت گیرد، ما مجدد به دانشگاه در حوزه طب سنتی اعلام می کنیم که اگر کسی درخواست آموزش را در این زمینه داد باید با تایید انجمن علمی طب سنتی باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره زالو درمانی گفت: زالو درمانی یکی از روش های درمانی در طب سنتی است و صرفا متخصص طب سنتی مجاز به انجام این روش درمانی است.
خدادوست درباره راه اندازی دهکده های سنتی که قرار بود در رامسر و البرز راه اندازی شود افزود: تاکنون دهکده ای ساخته نشده است، اما ایران کشوری چهار فصل است و 11 تنوع اقلیمی را از 13 اقلیم دنیا دارد و دارای چشمه های آب گرم و طبیعت خوب و منحصر به فردی دارد.
وی گفت: دهکده های سلامت بهتر است در این مکانهای خوش آب و هوا و خوش منظره ساخته، میوه های ارگانیک و غذاهای سنتی عرضه و حمام های سنتی ساخته شود.
معاون طب سنتی وزارت بهداشت ادامه داد: دهکده های سلامت بهتر است سلامتکده های طب سنتی و مرکز مشاوره سبک زندگی داشته باشد و در این باره نشست هایی با دبیرخانه گردشگری سلامت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری داشتیم.
خدادوست افزود: گونه های گیاهی ایران ظرفیت های بالقوه ای هستند که متاسفانه رویکرد به سمت صادرات مواد اولیه گیاهان رفته است که اصلا به نفع کشورمان نیست.
وی گفت: ستاد گیاهان دارویی باید کمک کند که سطح زیر کشت گیاهان دارویی به خصوص گیاهان دارویی بومی را افزایش دهند و امکان فراوری را در ایران فراهم کنند، هم اکنون سالی هزار تن گیاه دارویی را صادر می کنیم و برخی از این ها صمغ است که یکی از چالش های جدی کشور ما همین خام فروشی است، البته ستاد گیاهان دارویی به این موارد توجه کرده است.