چارلی روز از آنتونی بلینکن پرسید آیا توافق هسته ای با ایران درست کار می کند؟
بلینکن گفت بله، همین طور است.
مجری پرسید، پاسخ شما به کسانی که می گویند ما انتظار داشتیم این توافق کار کند اما پس از ده سال ، بسیاری از محدودیتها از روی ایران برداشته می شود و آنها با آخرین سرعت برای رسیدن به سلاح اتمی تلاش خواهند کرد، چیست؟
بلینکن گفت: در وهله اول ، اگر اصلا توافقی نبود، آنها می توانستند فورا با سرعت بالا رو به جلو حرکت کنند. اما حالا ده یا پانزده سال دیگر، احتمال آن بیشتر می شود. اما باید توجه داشت اگر ایران بخواهد کاری انجام دهد، ما در آن زمان در شرایط برابر و در واقع در شرایط حتی بهتری قرار خواهیم داشت که اقدام کنیم.
مجری گفت، اما ما دیگر همه تحریمها و همه محدودیتها را از روی ایران برداشته ایم و بسیار دشوار خواهد بود دوباره تحریمها را برقرار کنیم؟
آنتونی بلینکن گفت: اگر پانزده سال دیگر به چنین نقطه ای برسیم و چنین اتفاقی بیفتد، طبیعی است که بازگرداندن تحریمها دشوار خواهد بود اما باید توجه داشت که بازسازی برنامه هسته ای در مقابل دیدگان کل جامعه بین المللی برای ایران بسیار بسیار دشوار خواهد بود، طوری که بتواند آن را از نگاه جامعه بین المللی مخفی کند و با واکنش آنها روبرو نشود.
چارلی روز گفت، آیا به نظر شما به هر شکلی که ایران این توافقنامه را نقض کند، بازرسیها این مسئله را به ما نشان خواهد داد؟ آیا ما همه تدابیر لازم را داریم تا مطمئن شویم ایران توافقنامه را نقض نمی کند؟
بلینکن گفت، ما مطمئن هستیم که شدیدترین و موثرترین سیستم نظارتی وراستی آزمایی را که تا کنون به کار رفته است، داریم و اگر آنها بخواهند کاری کنند، ما آن را می بینیم.
مجری گفت، اگر ایران بخواهد کاری کند، ما چه می کنیم؟
بلینکن در پاسخ گفت: ما چندین کار می کنیم، اول اینکه روندی را برای این منظور داریم یعنی اگر باور داشته باشیم آنها تعهدات خود را نادیده می گیرند و فریبکاری می کنند، آن را در کمیسیون ویژه ای مطرح می کنیم که از نمایندگان همه کشورهایی که توافقنامه را امضا کرده اند، تشکیل شده است و سعی می کنیم در آن کمیسیون مسئله را حل کنیم. اگر این روش فایده ای نداشته باشد، ما می توانیم فوری به سازمان ملل متحد برویم و می دانیم که تدابیر بازگشت فوری و خودکار تحریمها وجود دارد که اجرا خواهد شد و تحریمها دوباره برقرار می شود. این مسئله اصلا به نفع ایران نخواهد بود. آنها به منابع مالی که با برداشته شدن تحریمها ، دسترسی پیدا کرده اند، نیاز دارند و باید بتوانند با کشورهای دیگر تجارت داشته باشند.
مجری گفت، ما برای جلوگیری از تلاش ایران برای ساخت موشک بالستیک چه کار می کنیم؟
بلینکن گفت: موشک بالستیک بخش جدایی از این قضیه است.
مجری گفت، آیا شما می توانید جلوی ایران را بگیرید؟
بلینکن گفت: آنها تعهدات و وظایفی از جمله در قبال قطعنامه های شورای امنیت دارند که هم اکنون برقرار است ، این قطعنامه ها ایران را از ساخت موشکهایی که می تواند برای حمل تسلیحات اتمی استفاده شود، منع کرده است. اما در عین حال آنها اجازه دارند موشکهایی را که متعارف است، برای دفاع از خود بسازند. در واقع خط متمایز کننده باریک و ظریفی میان این دو وجود دارد که باید به آن توجه داشت. در هشت سال آینده ، کشورهای دیگر نمی توانند فناوری موشکهای بالستیک را به ایران بفروشند و ما حواسمان کاملا جمع است تا مطمئن شویم کشورهای جهان به این قطعنامه ها عمل می کنند.
مجری گفت، هم ایران و هم آمریکا می دانستند مذاکراتشان درباره این توافقنامه محدود به مسئله هسته ای بوده است و درباره رفتار ایران و مسائل دیگر نبوده است. آیا به نظر شما از زمان حصول توافق و برداشته شدن تحریمها و جاری شدن پولهای آزاد شده ایران به داخل این کشور، رفتارهای بد ایران بیشتر شده است؟
بلینکن گفت : در برخی جاها تا حدودی همین طور بوده است اما می توانم بگویم شرایط در کل به این شکل است که برای مثال ، ما شاهد آزمایشهای بیشتری از موشکهای بالستیک بوده ایم که البته ما از طریق سازمان ملل متحد ضد آن اقدام می کنیم.
مجری گفت، آیا تحریمهای جدید برقرار می شود؟
بلینکن گفت: می تواند تحریمهای جدید باشد، ما همچنین می بینیم که ایران برخی از فعالیتهایی را که ما با آن مخالفیم ادامه می دهد و در برخی موارد حتی آنها را تشدید کرده است، چه فعالیتهای ایران در یمن یا سوریه یا فعالیتهای دیگر، اما یکی از مسائل مهمی که شاهد آن هستیم این است که در ایران عنصر تندروی بسیار قوی وجود دارد که با این توافقنامه مخالف بود و همچنان تلاش می کند چوب لای چرخ توافقنامه بگذارد. چیزی که جالب است این است که ، از نظر ما توافقنامه هسته ای ، فقط توافقی هسته ای است و اصلا منظور از آن تغییر رفتار ایران نبوده است، گرچه اگر این اتفاق بیفتد، فوق العاده خواهد بود، اما ما با این هدف به توافق نرسیدیم، ما این کار را کردیم زیرا به شکلی اساسی و عمیقا در جهت منافع امنیتی ما بود که مطمئن شویم آنها نمی توانند تا آینده قابل پیش بینی سلاح اتمی بسازند، اما تندروها در داخل ایران که بیشتر از همه با توافقنامه مخالف بودند، نگاه دیگری به آن دارند، آنها این توافقنامه را به طور بالقوه همانند اسب تروایی می بینند که می تواند ایده و تفکر انقلاب را در ایران آلوده کرده و در نهایت نابود کند.
مجری گفت، در واقع آنها می ترسند ایران بیشتر وارد جامعه جهانی شود.
بلینکن گفت: به همین علت است آنها تا این حد با این توافقنامه مخالفند.
مجری گفت، با توجه به همه اینها، آیا می توانید بگویید اینکه جان کری با وزیر خارجه ایران درباره آزادی زندانیان مذاکره کرد، به خاطر مذاکرات هسته ای، وسیله و راهی برای ارتباط میان دو طرف ایجاد شده بود، در واقع روابطی میان کری و وزیر خارجه ایران ایجاد شده است، آیا به نظر شما این اتفاقات اکنون به نفع دو طرف است طوری که می توانیم درباره مسائل دیگر مثل آزادی زندانیان و مسائل دیگر گفتگو کنیم و همه این نتیجه مذاکرات فشرده ای بود که برای توافق هسته ای انجام شد. به نظر شما آینده این ارتباطات چه خواهد شد؟
معاون وزیر خارجه آمریکا گفت: فشردگی این مذاکرات باعث ایجاد روابط شد و چیزی را ایجاد کرد که ما در دیپلماسی به آن عادت به همکاری می گوییم که منافعی داشت که توانستیم از طریق آن به مسائل دیگر از جمله مسئله ای که خاطرنشان کردید یعنی مسئله زندانیان بود. این خودش دست کم سطح خاصی از اعتماد شخصی را میان برخی از بازیگران کلیدی ایجاد کرد که با جان کری و جواد ظریف ، همتای ایرانی او شروع می شود. اما ایرانیهایی که ما با آنها مذاکره می کردیم، فقط بخشی از نظام ایران هستند و آنها عناصر عملگرا هستند، البته این بدان معنا نیست که آنها از ما خوششان می آید یا لزوما می خواهند به ما نزدیک باشند، بلکه آنها آینده و منافع ایران را در تعامل عملگرایانه تر با بقیه جهان می بینند.
مجری گفت، آیا در نتیجه توافق هسته ای ، جایگاه ایران ارتقا یافته است؟ وقتی ظریف به ایران بازگشت به عنوان قهرمان با او رفتار شد.
بلینکن گفت: اگر به نظرسنجیها نگاه کنید، قطعا این گروه ( در ایران) محبوب است اما مسئله این است که آنها در داخل سیستمی بسیار بسته و محدود کار می کنند. یکی از مسائلی که همیشه برایم جالب است این است که وقتی به برخی از بحثهای سیاسی در آمریکا گوش می کنید فکر می کنید در آمریکا مردم ، ایران را تنها کشور جهان می بینند که اصلا ساختار سیاسی ندارد در حالیکه برعکس ایران یکی از پیچیده ترین ساختارهای سیاسی جهان را دارد.