رئیس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران:
ماهواره «مصباح» را بزودی تحویل می گیریم
مضطرزاده گفت: امیدوارم بتوانیم 3 تا 4 ماه آینده ماهواره مصباح را از ایتالیا تحویل بگیریم.
مضطرزاده در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: ماهواره مصباح در طول تحریم ها به ایتالیا برده و آنجا توقیف شد.
وی افزود: صحبت هایی درخصوص آزاد شدن و برگرداندن این ماهواره به کشور شکل گرفته است تا این ماهواره را تحویل بگیریم اما چون نگهداری آن هزینه بردار است و بودجه زیادی می خواهد، هم اکنون مقدمات آن فراهم شده است.
مضطرزاده درپاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه این ماهواره چه زمانی به ایران تحویل داده می شود اظهار داشت: با دریافت بودجه تا 3 یا 4 ماه دیگر امیدواریم بتوانیم این ماهواره را تحویل بگیریم.
وی افزود: این ماهواره برای ما بسیار مهم است و با سایر ماهواره ها متفاوت است چون ماهواره ای تجاری و پروژه ای ملی است بنابراین تلاش می کنیم که این ماهواره را هرچه سریعتر تحویل بگیریم.
محمد حسن انتظاری مجری پروژه ماهواره مصباح هم در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما درخصوص دلایل ارسال ماهواره مصباح به ایتالیا گفت: ماهواره مصباح توسط سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران ساخته و مدل فضایی این ماهواره به طور مشترک با یک شرکت ایتالیایی ساخته شده است.
وی افزود: برای تست پرتابی این ماهواره در اواخر دهه70 ، آزمایشگاه تست فقط در اروپا بوده و این ماهواره به این علت به آنجا انتقال داده شد.
انتظاری گفت: باتوجه به اینکه از سال 82 بحث تحریم در کشور شروع شد، دیگر امکان پرتاب این ماهواره با توجه به شرایط تحریم امکان پذیر نبود .
مجری پروژه ماهواره مصباح افزود : هم اکنون با توجه به نتایج «برجام» امیدواریم بحث تحریم نیز برداشته و این ماهواره پرتاب شود.
ماهواره مخابراتی«مصباح» که نخستین ماهواره ساخت ایران است با همکاری مرکز تحقیقات مخابرات و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران به نمایندگی از وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و ارتباطات و فناوری اطلاعات ساخته شده است.
موافقتنامه ساخت ماهواره مصباح در سال 1376 میان وزارتخانههای علوم و ارتباطات به امضاء رسید و ساخت نمونه آزمایشگاهی این ماهواره طی سالهای 1378 تا 1380 با همکاری سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و مرکز تحقیقات مخابرات انجام شد.
ساخت مدل مهندسی و فضایی ماهواره مصباح نیز با همکاری یک شرکت ایتالیایی توسط نیروهای متخصص داخلی انجام شده است.
«مصباح» کاربری مخابراتی دارد و میتواند برای انتقال اطلاعات از نقطهای به نقطه دیگر بکار رود، این ماهواره 75 کیلوگرم وزن دارد و ابعاد آن 50 در 50 در 70 سانتیمتر مکعب است، عمر مفید این ماهواره سه سال بوده و پیشبینی میشود که تا پنج سال قابل استفاده باشد.
ماهواره مصباح پس از استقرار در مدار 14 بار در شبانه روز دور زمین میچرخد و سه تا چهار بار از طریق ایستگاههای زمین قابل مشاهده است.
بنابر اعلام مسوولان فضایی ایران و روسیه قرار بود این ماهواره در اواخر سپتامبر (اوایل مهرماه 84) همراه با یک میکروماهواره روسی و هفت میکروماهواره خارجی دیگر توسط موشک حامل روسی «Kosmos-3M» از پایگاه فضایی روسیه به فضا پرتاب شود، با این حال با خلف وعدهها و کارشکنی قدرتهای فضایی دیگر این ماهواره پس از شش سال هنوز در انتظار پرتاب است. این در حالی است که متخصصان فضایی کشورمان حدود سه سال پیش موفق شدند ماهواره ملی «امید» را بدون اتکا به نیروهای خارجی با پرتابگر ساخت ایران به فضا پرتاب کنند.