مصرف زیاد ماهی در دوره بارداری، احتمال چاقی کودک را افزایش می دهد
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه نتایج تازه ترین مطالعات دانشمندان آمریکایی نشان می دهد زنان بارداری که بیش از سه بار در هفته ماهی می خورند، احتمال بیشتری دارد که نوزادانی با اختلالات غدد درون ریز به دنیا بیاورند.
بر اساس این مطالعه که نتایج آن روز دوشنبه در مجله « انجمن پزشکی کودکان آمریکا » منتشر شد، ماهی ها منبع آلاینده های ارگانیک هستند و قرار گرفتن در معرض این مواد موجب بروز اختلال در غدد درون ریز می شود که می تواند موجب افزایش چاقی در کودک یا اختلالات رشد او شود.
سازمان غذا و دارو و سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا در سال 2014 به زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری داشتند، توصیه کردند بیش از سه بار در هفته ماهی مصرف نکنند تا جنین آنها کمتر در معرض جیوه قرار گیرد. این فلز سنگین سمی برای رشد مغزی کودکان مضر است.
دکتر ودا چاتزی از دانشگاه کرت یونان که در این پژوهش شرکت داشت، گفت هنوز پاسخ روشنی در مورد مقدار مطلوب و نوع ماهی که می توان در دوره بارداری مصرف کرد و همچنین اثراتی که می تواند بر رشد کودک داشته باشد، وجود ندارد.
این دانشمندان با تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به 26 هزار و 184 زن باردار و کودکان آنها در اروپا و آمریکا، رابطه بین مصرف ماهی در مادران و رشد کودکانشان و همچنین تاثیر آن بر چاقی و اضافه وزن کودک را مورد بررسی قرار دادند.
این کودکان تا 6 سالگی تحت نظر قرار گرفتند. متوسط مصرف ماهی در دوره بارداری بسته به کشورهای مختلف از 0.5 بار در هفته در بلژیک تا 4.45 بار در هفته در اسپانیا متفاوت بود.
به گفته این محققان، مصرف بیش از سه بار ماهی در هفته زیاد است. از 8215 کودکی که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند، 31 درصد از تولد تا دو سالگی آهنگ رشد سریعی داشتند، در حالی که 4987 نفر (19.4 درصد) و 3476 نفر (15.2 درصد) به ترتیب در چهار سالگی و شش سالگی دارای اضافه وزن یا چاق بودند.
زنانی که در دوره بارداری شان بیش از سه بار در هفته ماهی خورده بودند، شاخص توده بدنی (BMI) فرزندانشان در دو سالگی، چهار سالگی و شش سالگی در مقایسه با کودکانی که مادرانشان مقدار ماهی کمتری مصرف کرده بودند، بیشتر بود.
به این ترتیب با توجه به نتایج این مطالعه، مصرف زیاد ماهی در دوره بارداری با احتمال رشد سریع کودک از تولد تا دو سالگی و اضافه وزن و چاقی او در چهار سالگی و شش سالگی ارتباط مستقیم دارد. این مطالعه همچنین نشان داد که شدت تاثیر مصرف ماهی در زنان باردار در کودکان دختر بیشتر مشهود بود.
به گفته این دانشمندان، آلودگی ماهی با آلاینده های زیست محیطی می تواند این تاثیر را توضیح دهد.
در این مطالعه نوع ماهی مصرف شده، شیوه طبخ آن و این که ماهی رودخانه ای بوده یا دریایی مورد بررسی قرار نگرفته است.