کسری بودجه وحشتناک سعودی ها
عربستان در گرداب بحران مالی و اقتصادی
اوضاع اقتصادی عربستان که به شدت به نفت وابسته است برای سعودی ها بسیار نگران کننده است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از شبکه تلویزیونی بلومبرگ، عربستان سعودی برخی از قوانین بانکی خود را اخیراً کمی تغییر داده است. اکنون بانک های عربستان سعودی مجازند تا 90 درصد از دارایی های خود را وام بدهند و فقط ملزم به نگه داشتن ده درصد از سرمایه های شان نزد خود هستند.
این در حالی است که در سال گذشته، بانک های عربستان سعودی حق داشتند 85 درصد از سرمایه های شان را وام دهند و این رقم در سال 2014 میلادی، 80 درصد بود.
بحران مالی با کاهش سپرده ها
بر اساس این گزارش ،عربستان سعودی تلاش دارد اقتصاد این کشور را از طریق اعطای اعتبار و وام رشد دهد، زیرا از میزان سپرده ها در بانک های این کشور کاسته شده است.
این گزارش می افزاید، کارشناسان منطقه براین نکته تاکید می کنند، علاوه بر مسائل اقتصادی، دولت عربستان سعودی تلاش دارد بر تقلبهای برخی از بانکهای این کشور که هماکنون نیز جریان دارد، سرپوش بگذارد، زیرا از 11 بانک تجاریِ موجود در عربستان سعودی، 5 بانک در سال 2015 بیش از حد مجازِ 85 درصد وام داده بودند و دولت عربستان سعودی میخواهد با تصویب قانون جدید، وامدهیِ بیش از حد مجاز آن بانکها را قانونی جلوه دهد.
عربستان سعودی تلاش دارد رشد اقتصادی را در این کشور تحریک کند، اما سؤال اصلی این است که نگرانیها درباره اقتصاد این کشور تا چه حد است؟
کارشناسان امور اقتصادی ومالی می گویند: نگرانیهای آل سعود بسیار زیاد است. به عنوان مثال، صندوق بین المللی پول نرخ رشد اقتصادی عربستان سعودی را یک و دو دهم درصد تخمین زده بود. این در حالی است که در زمان اعلام این تخمین، قیمت نفت بالاتر از حالِ حاضر بوده است و لذا این تخمین، شاید بیش از حد خوشبینانه باشد.
اقتصاد وابسته به نفت
روشن است که اقتصاد عربستان سعودی به شدت به قیمت نفت وابسته است. عربستان سعودی مجبور است کارهای مختلفی را در داخل کشور برای مقابله با شرایط کنونی اقتصادی عربستان سعودی انجام دهد. به عنوان مثال، در سال گذشته میلادی عربستان سعودی 215 میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود را خرج کرد، که اگر این هزینهها به همین منوال ادامه یابد، تمام ذخایر ارزی عربستان سعودی ظرف پنج سال آتی به پایان خواهد رسید.
دولت عربستان سعودی همچنین قیمت سوخت را افزایش داده و از هزینههای جاری دولتی نیز کاسته است. با این حال، صندوق بین المللی پول اعلام کرده است که کسری بودجهی امسال عربستان سعودی 14 درصد خواهد بود.
این بزرگترین کسری بودجهی عربستان سعودی در چند دهه گذشته بهحساب میآید.
بازی خطرناک با هزینه سنگین
عربستان سعودی، امروز با مشکلات داخلی فزاینده ای روبرو است،اما موازی با آن ادعاهایی در خصوص سوریه مطرح می کند. به هر حال این کشور مشغول یک بازی منطقه ای بوده است. این در حالی است که بهای نفت در حال کاهش است و این کشور از لحاظ داخلی در حال از دست دادن ثبات خود است.
عربستان سعودی اکنون با هزینه بیشتری در حال شرکت کردن در این بازی های منطقه ای است.
در تحولی دیگر به گزارش اسپوتنیک، عربستان سعودی در آینده، حتی ناپایدار تر از وضعیت اکنون خواهد شد.
تصمیم گیری درباره سیاست خارجی در عربستان سعودی، توسط شمار اندکی از مسولین آن دولت انجام می شود.
کسری بودجه وحشتناک !
عربستان سعودی کسری بودجه بی سابقه 98 میلیارد دلاری را در سال 2015 به ثبت رساند که عمده آن ناشی از سقوط بهانی نفت پس از ژوئن 2014 (حدود 60) بود.
عربستان سعودی برای سال 2016 نیز کسری بودجه 87 میلیارد دلاری را پیشبینی کرده است.
مؤسسه اعتبارسنجی مالی فیچ اخیرا اعلام کرد، درآمدهای عربستان در سال 2015 به علت کاهش 123 میلیارد دلاری درآمدهای نفتی به 162 میلیارد دلار رسید که پایینترین سطح از زمان بحران مالی در سال 2009 است.
سهم نفت در درآمدهای عربستان در سال 2015 از متوسط 90 درصد در سالهای قبل به 73 درصد کاهش پیدا کرد.
عربستان سعودی برای تأمین بودجه خود به استفاده از ذخایر مالی عظیم خود رو آورد و از بازار محلی قرض کرد.
ذخایر مالی عربستان ماه نوامبر 2015 به 632 میلیارد دلار کاهش پیدا کرد در حالی که در اواخر سال 2014، 732 میلیارد دلار بود.