پخش زنده
امروز: -
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از عوامل استحکام قدرت ملی، پرداختن به مسائل اقتصادی کشور است و باید در این زمینه مقررات سالم و بلندمدت وضع شود تا بخش خصوصی برای ورود به حوزه اقتصاد و مشارکت در آن اطمینان پیدا کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای لاریجانی با حضور در همایش استحکام ساخت درونی قدرت که در دانشگاه عالی دفاع ملی برگزار شد افزود: در حوزه اقتصاد با چالشهای متعددی روبهرو هستیم و در ارزیابی کلی، پس از انقلاب، رشد اقتصادی ما به طور متوسط 3 درصد بوده است.
وی با بیان اینکه در این مدت متوسط نرخ بیکاری 12 درصد و نرخ تورم با وجود جنگ تحمیلی، تحریم و مدیریت های مختلف به طور متوسط حدود 20 درصد بوده است گفت: این معدل برای کشوری که می خواهد جهش داشته باشد جالب نیست.
آقای لاریجانی افزود: در حالی که ساختار اقتصاد ما قوی نباشد نمی توانیم بگوییم که ساختار قدرت ملی ما قوی است و به قول شهید مطهری، اگر جامعه از اقتصاد سالم برخوردار نباشد نمیتواند به آرمان های متعالی خود دست یابد.
رئیس مجلس گفت: اقتصاد سالم، اقتصادی مولد، زاینده، درونزا و برونگراست.
وی افزود: درست است که ما در حوزه اقتصاد رشد کرده ایم اما باید بتوانیم در مسابقه با کشورهای دیگر شأن خود را تعریف کنیم.
آقای لاریجانی با بیان اینکه گرایش های سوسیالیستی از جمله موانع پیش رو در اقتصاد کشور است، از نحوه اجرای اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی بخش های دولتی انتقاد کرد و گفت: آیا مقصود قانون از مردمی شدن اقتصاد این بود که مثلاً نیروگاهی از بخشی به بخش دیگر و یا پروژه ای از وزارتخانه ای به وزارتخانه ای دیگر سپرده شود؟
وی افزود: فلسفه اصل 44 قانون اساسی این بود که مسائل تلنبار شده دولتی به بخش خصوصی واگذار شود تا در جامعه و اقتصاد کشور، رقابت به وجود آید.
آقای لاریجانی گفت: برخی می پندارند که اگر شرکت های مهم در کشور به وجود آید موجب رشد سرمایه داری خواهد شد، در حالی که اشکال ما این است که در کشور شرکت توانمند نداریم.
وی حضور شرکت های خصوصی و ایرانی در کشورهایی همچون عراق را مثال زد و افزود: ما که در عراق و برقراری مردم سالاری در این کشور نقش مهمی داشتیم سهم مناسبی در اقتصاد این کشور نداریم اما دیگر کشورها اکنون سهم زیادی در اقتصاد عراق دارند.
آقای لاریجانی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری گفت: اقتصاد باید در دستان مردم باشد و این کار مانند جهاد می ماند اما آیا اکنون ما حس جهاد را داریم؟
وی وضع سنگین بوروکراسی را از دیگر مشکلات و موانع پیش روی اقتصاد کشور دانست و افزود: هیچ دولتی تاکنون زیر بار تغییر این وضع نرفته است.
آقای لاریجانی گفت: ژاپن با 120 میلیون نفر جمعیت، 300 هزار کارمند دولتی دارد اما ما چندین برابر کارمند داریم.
وی رتبه ایران را در میان کشورهای جهان در زمینه بوروکراسی اداری و تسهیل در این امور، 120 اعلام کرد و افزود: با اینکه مجلس شورای اسلامی مصوبه ای در خصوص تسهیل کسب و کار داشته، اما این قانون اجرا نشده است.
رئیس مجلس با اشاره به اینکه در کشور حدود 400 هزار میلیارد تومان پروژه کلنگ زده وجود دارد گفت: مجلس به دولت اجازه داده تا پروژه های نیمه تمام را به بخش خصوصی واگذار کند اما تاکنون این اقدام انجام نشده است.
آقای لاریجانی علت وجود رکود در کشور را ناتوانی در هدایت پول به سوی بخش تولید دانست و افزود: اکنون 800 هزار میلیارد تومان نقدینگی در جامعه وجود دارد و در حالی که دولت فکر می کرد طرح واگذاری اقساطی خودرو 3 تا 4 ماه طول میکشد اما مردم در چند روز آن را خریداری کردند.
وی گفت: برای جذب سرمایه، بستر لازم فراهم نشده است و دولت در پرداخت تعهدات خود به بخش خصوصی خیلی مشکل دارد به طوری که در یک وزارتخانه 2000 میلیارد تومان بدهی به بخش خصوصی وجود دارد.
آقای لاریجانی افزود: برای جلب نظر بخش خصوصی باید تضمینها و ساماندهی لازم انجام شود.
وی یکی دیگر از مشکلات حوزه اقتصاد را مربوط به ساختارهای اقتصادی دانست و گفت: دولت باید کوچک شود چرا که دیگر تحمل ادامه این وضع را ندارد.
آقای لاریجانی با بیان اینکه در دولت گذشته 500 هزار نفر خلاف قانون جذب دستگاههای دولتی شدند افزود: اکنون نیز کسی تعدیل نمی شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه کشور ما نظامی مردم سالار دارد گفت: این مسئله برای ما ثبات ایجاد می کند و مقدار زیادی از جایگاه ما در منطقه به این مسئله برمیگردد اما باید توجه داشت که مردم سالاری برای اینکه در مجرای واقعی قرار گیرد نیازمند ساماندهی مناسبی است وگرنه فریبکاری در آن به وجود می آید .
وی گفت : ساختار دموکراسی اگر ساختاری نباشد که نخبگان آن را هدایت کنند افرادی از آن سوء استفاده می کنند و در این بین وجود تشکیلات برای دموکراسی بسیار مهم است .
رئیس مجلس با بیان اینکه برخی می گویند ما کاری به تشکیلات نداریم بلکه به متن کار داریم گفت : این سخن عوام فریبانه است و باید ساز وکار دموکراسی را قبول کنیم تا بتوانیم بهترین تصمیم ها را بگیریم و کارها به صورت بلندمدت در آید .
وی افزود : در برخی انتخابات افرادی رأی می آورند و پس از مدتی می روند اما این تشکیلات است که برای صد سال می خواهد کار کند و آبروی خود را به پای افراد پوپولیستی نمی ریزد بلکه ادب سیاسی ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه در جاهایی که رأی جمع میکنند افراد برای حضور مسابقه میگذارند اما در زمان جراحی ملاحظه می کنند گفت: ما برای اصلاح جامعه نیازمند جراحی و ساماندهی هستیم و باید در بسیاری ازمسائل ملی انسجام به وجود آید.
آقای لاریجانی با اشاره به اینکه برخی اعلام می کنند که رهبری حرف آخر را می زند گفت: این سخن کامل نیست چرا که رهبری عنصری قدرتمند برای تنظیم امور جامعه است اما نباید همه جا از این ابزار استفاده شود و عقول جامعه باید مسائل خود را برطرف کنند .
وی افزود : اینکه همه جا از این ظرفیت استفاده کنیم حسن نیست و باید ساز و کار درونی ما ساماندهی شود .
رئیس مجلس در بخش دیگری از سخنانش گفت: استحکام ساخت درونی قدرت احتیاج به بررسی های تطبیقی دارد چرا که همه کشورها به این مسئله توجه می کنند و تجربیات مشترکی در این زمینه وجود دارد.
لاریجانی افزود : با توجه به انقلابی بودن وآرمانهایمان ایران اسلامی در زمینه استحکام قدرت ملی نکات اختصاصی دارد اما در این بین آرمانهای مشترکی نیز با کشورهای دیگر داریم که باید به آن توجه کرد.
وی خصوصیت جهاد و جهادگری را یکی از عناصر اختصاصی ملی در جامعه دانست و گفت : این مسئله با فرهنگ ما مرتبط است.
رئیس مجلس افزود: مقطع انقلاب تلألؤ بسیاری از مسائل بود و تاثیراتی در حوزه فرهنگ، اجتماع و رفتار سیاسی داشت که باید به طور جداگانه به این بخش از تاریخ ایران نگریسته شود .
وی با انتقاد از اینکه در مطالعات اجتماعی این مقطع از انقلاب به طور جداگانه بررسی نمی شود گفت : در این مقطع تفاوت های بارزی با گذشته ایجاد شد که باید به آن توجه شود .
رئیس مجلس افزود: بیشتر آسیب های اجتماعی بعد از انقلاب سقوط کرد که دستاورد بزرگی بود و میشود از آن برای آینده بهره برد.
وی با اشاره به نقش حوزه فرهنگ در استحکام ساخت درونی قدرت گفت : تشخّص هر جامعه به حوزه فرهنگی و تاریخی آن بستگی دارد چرا که مردم با حوزه های امنیتی زندگی نمی کنند بلکه عرفیات اجتماعی ، فرهنگ و روابط اجتماعی زندگی آنان را تشکیل می دهد .
رئیس مجلس افزود : در تغییرات اجتماعی و صیانت از این حوزه موضوع امر به معروف و نهی از منکر مهم است چرا که عامل صیانت بخش در جامعه است ومی تواند رفتار جمعی سالمی در جامعه ایجاد کند .
وی گفت : گاهی اوقات گویا از بیان مسئله امر به معروف و نهی از منکر و صحبت در این زمینه خجالت می کشیم .
آقای لاریجانی افزود : فریضه امر به معروف و نهی از منکر نباید دولتی شود بلکه باید به فرهنگ عمومی تبدیل شود زیرا عاملی صیانت بخش است و جامعه را از غفلت دور می سازد .
وی با بیان اینکه ما از مسئله همسرنوشتی در جامعه غفلت کامل داریم گفت : برای اجتماعی که بخواهد در آن همبستگی شکل گیرد، رسانه ها و اهل نظر باید مسئله امر به معروف و نهی از منکر را به درستی مطرح کنند و از این صنف مسائل روشنگرانه باید مورد توجه قرار گیرد .
رئیس مجلس با اشاره به آسیب های اجتماعی جامعه قبل و پس از انقلاب و نقش آن در استحکام ساخت درونی قدرت اظهار داشت : آمار طلاق و اعتیاد اکنون در جامعه روندی صعودی دارد که اشکال مهمی است وعلامت مثبتی برای جامعه ما نیست .
آقای لاریجانی گفت : معدل آسیب های اجتماعی در جامعه روندی رو به رشد دارد و بر ساختار قدرت اثری منفی می گذارد .
وی با بیان اینکه آسیب های اجتماعی زود بروز نمی کند اما مانند خوره در جامعه تاثیر می گذارد افزود: هر چه ابعاد همسرنوشتی در جامعه قویتر شود استحکام قدرت ملی و اقتدار ملی تقویت خواهد شد.
رئیس مجلس گفت : آسیب های اجتماعی موجب گسست در جامعه می شود و باید به آن توجه ویژه کرد.