پخش زنده
امروز: -
کارشناسان هشدار می دهند اگر کشورهای منطقه یورو برای حل مشکل مالی بانکهای اسپانیا چاره اندیشی نکنند، این بحران به شکلی گسترده تر که ابعاد اجتماعی و سیاسی نیز به آن اضافه خواهد شد، دامن دیگر کشورهای اروپایی را خواهدگرفت.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از شبکه خبری فرانس بیست و چهار ، در برنامه ویژه ای تحت عنوان:«بحران مالی در منطقه یورو، درخواست کمک اسپانیا»، با حضور چند کارشناس به تشریح پیامدهای این رویداد مالی و اقتصادی و تاثیر آن بر کل منطقه یورو پرداخت.
این شبکه در مقدمه این بحث،با اشاره به اینکه اسپانیا چهارمین اقتصاد مهم منطقه یورو است و اینکه اکنون نظام بانکی این کشور در لبه ورشکستگی قرار گرفته است به ارائه توضیحات و اطلاعاتی مرتبط با بحث پرداخت و در همین رابطه نظر مهمانان برنامه را جویا شد.
ژان کاترومر خبرنگار لیبراسیون در بروکسل به مشکل وام دهی به اسپانیا پرداخت و گفت ابزارهای مالی منطقه یورو مانند ساز و کار ثبات اقتصادی اروپا،(MES) و صندوق ثبات مالی اروپا(FESF) حاضرند برای کمک به بانکهای اسپانیا وام دهند . اما آنها می خواهند این وام ها ازمجاری دولت اسپانیا صورت گیرد. یعنی این دو نهاد به دولت اسپانیا وام دهند و دولت اسپانیا آنگاه این وام ها را در اختیار بانک های خود قرار دهد.
به معنای ساده ترف ساز و کار ثبات اقتصادی اروپا و صندوق ثبات مالی اروپا می خواهد که طرف حسابش دولت اسپانیا باشد. اما این امر برای دولت اسپانیا مشکل آفرین می شود: زیرا از یک سو بدهی های حاکمیتی این کشور را افزایش می دهد و از سوی دیگر مجبور می شود طبق مقررات و دستور العمل هایی که کمیسیون اروپا ، بانک مرکزی اروپا و احتمالا صندوق بین المللی پول برای اسپانیا صادر می کنند عمل کند. توضیح بیشتر آنکه اگر طرف حساب کمک های مالی نهادهای مالی اروپا دولت اسپانیا باشد، کمیسیون اروپا و بانک مرکزی اروپا دولت اسپانیا را به اجرای طرح های ریاضت اقتصادی مجبور خواهند کرد . این در حالی است که مادرید مخالف اجرای طرح ریاضت اقتصادی بیشتر است زیرا رشد اقتصادی را محدود خواهد کرد و معتقد است با اصلاحات خاصی مشکل مالی خود را حل خواهد کرد. طرح ریاضت اقتصادی برای اسپانیا بسیار بد است زیرا باعث رکود اقتصادی بیشتر و بیکاری بیشتر می شود و این در حالی است که بیست و پنج درصد جمعیت فعال این کشور نیز بیکار هستند.
این کارشناس افزود با توجه به همین اصل ، اگر قرار باشد اروپا به بانک های اسپانیا کمک کند باید به طور مستقیم به خود آنها وام دهد.
ژان کاترومر در ادامه سخنان خود گفت بحران بانک های اسپانیا بسیار مهم است و باید به آن توجه شود زیرا علت اصلی بحران بدهی های حاکمیتی درمنطقه یورو ناشی از بحران بانکی است.
وی در همین باره به نقل از گزارش روز چهارشنبه کمیسیون اروپا اعلام کرد در فاصله ماه اکتبر دو هزار و هشت تا اکتبر دو هزار و یازده ،بیست وهفت کشور عضو اتحادیه اروپا برای نجات بانک های خود از ورشکستگی ، چهار هزار و پانصد میلیارد یورو وام داده اند که این میزان از نظر درصدی ،سی درصد کل تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا را تشکیل می دهد.این رقم نجومی است و فشار زیادی بر مردم وارد می کند . زیرا درست است که برخی بانک ها مانند بانک های فرانسه اقساط خود را پرداخت کرده اند اما بسیاری بانک های دیگر توان بازپرداخت آن را ندارند و دولت ها ناچارند از طریق مالیات از مردم بدهی های این بانکها را پرداخت کنند.
ماریانو راخوی نخست وزیر اسپانیا راه حل دیگری برای حل مشکل بانکی کشورش دارد . او می گوید در منطقه یورو و اتحادیه اروپا باید نظام یکپارچه مالی ،نظام مالیاتی مشترک و اتحادیه بانکی وجود داشته باشد که بتواند اوراق مشترک اروپایی منتشر کند.
« آن اوتمان» رئیس نمایندگی تجارت اروپا در فرانسه هم در این باره به موضوع اتحادیه بانکی برای اروپا پرداخت که اکنون مدتی بر سر زبان ها افتاده است.وی افزود اتحادیه بانکی نیز مقدمات ومشکلات خاص خود را دارد. قبل ازهر چیز باید صندوقی وجود داشته باشد که بانک های با مشکل مالی مواجه شده رانجات دهد و سپرده گذاری ها را تضمین کند.دوم باید نظام بانکی در کل اتحادیه اروپا هماهنگ شود و سازمان پیشگیری از بحران ایجادشود.
گیوم دیوال مدیر مسئول نشریه آلترناتیو اکونومیک هم دراین باره گفت برای ایجاد اتحادیه بانکی ،باید درنظام بانکی حالت فدرالی بیشتری ایجاد شود و این کار تا حدودی مشکل است.
ژان کاترومر در همین باره گفت تحقق این هدف مشکل است زیرا همه کشورهای اروپایی می خواهند بر نظام بانکی خود حاکمیت داشته باشند.
وی در این باره تصریح کرد بانک مرکزی اسپانیا عامل اصلی بحران در نظام بانکی این کشور است . زیرا این بانک تشویق کننده وام های مسکن بی حساب و کتاب بود و این چنین، بانک ها اکنون با کمبود نقدینگی مواجه شده اند.
گیوم دیوال به مسئله احتمال سرایت بحران مالی اسپانیا به دیگر کشورهای اروپایی یعنی اینکه بعد از اسپانیا ، بحران مالی در ایتالیا و آنگاه در فرانسه هم به وجود آید پرداخت وگفت:طی سه سال گذشته کشورهای اروپایی نباید فقط به موضوع کسری بودجه می پرداختند. بلکه باید به ریشه بحران مالی در منطقه یورو می پرداختند . آنها باید بررسی می کردند چه چیزی باعث به وجود آمدن بحران یونان ، پرتغال ،ایرلند و اکنون اسپانیا شده است .
وی به همین خاطرهشدار داد اگر کشورهای منطقه یورو برای حل مشکل مالی بانکهای اسپانیا چاره اندیشی نکنند، این بحران با ابعاد گسترده تری که ابعاد اجتماعی و سیاسی نیز به آن اضافه خواهد شد دامن دیگر کشورهای اروپایی را خواهدگرفت.
وی در این خصوص به آلمان هشدار داد و اعلام کرد اگر آلمان در راه کمک به کشورهای منطقه یورو همچنان مخالفت کند این کشور باعث نابودی منطقه یورو خواهد شد.