اردوغان از ژست ضدصهیونیستی تا مذاکرات محرمانه با اسراییل
پس از دیدار رجب طیب اردوغان با هیئتی از سازمان های یهودیان امریکا در آنکارا ، مقامات ترکیه و رژیم صهیونیستی برای از سرگیری روابط در ژنو محرمانه دیدار کردند .
پس از دیدارهیئت سازمان های یهودیان آمریکا با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در آنکارا ، دیپلمات های ترکیه و رژیم صهیونیستی بار دیگر در ژنو بطورمحرمانه دیدار ودر باره عادی سازی روابط گفتگو کردند .
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه زمان چاپ ترکیه ، در دیدار هیئت سازمان های یهودیان امریکا با رجب طیب اردوغان مالکولم هونلاین رئیس کنفرانس سران سازمان های یهودی در آمریکا و از دوستان نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل حضور داشت. فردی که از نگاه ناظران سیاسی حضورش در گفتگوها با اردوغان از بارزترین نشانه های مصالحه میان آنکارا وتل آویو است .
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره استقبال رئیس جمهور ترکیه از مالکولم هونلاین گفته است که وی در تلاشهای مصالحه مشارکت دارد .
روزنامه های صهیونیستی از جمله یدیعوت احارانوت نیز نوشتند هرکس به دنبال نشانه های مصالحه قریب الوقوع و عادی سازی روابط بین اسرائیل و ترکیه است می تواند این نشانه ها را در دیدار سران ترکیه با یک هیات یهودی -آمریکایی بیابد. این روزنامه افزود گزارش و تصاویری که از کاخ ریاست جمهور ترکیه درباره دیدار با رهبران یهودی منتشر شد نوعی آماده سازی افکار عمومی ترکیه برای مصالحه با اسرائیل است.
گزارش ها حاکیست در پی این دیدارها فریدون سینیرلی اوغلو معاون وزیر امور خارجه ترکیه و جیکوب ناگل و جوزف سیچانوور مشاوران بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در ژنو بطور محرمانه دیدار و در باره عادی سازی روابط گفتگو کردند .
آنکارا و تل آویو ماه دسامبر 2015 میلادی در مذاکرات مخفیانه به توافق اولیه درباره عادی سازی روابط دست یافتند.
گفته می شود دو طرف درباره پرداخت 20 میلیون دلار غرامت به خانواده های قربانیان حمله کماندوهای اسرائیلی به کشتی مرمره آبی ، محدود شدن فعالیت های حماس در ترکیه ، پایان دادن به پیگیری پرونده های قضایی علیه اسرائیل در ترکیه توافق کرده اند.
عمر چلیک سخنگوی حزب عدالت و توسعه ( حزب حاکم تر کیه ) گفته است مذاکرات بین ترکیه و اسرائیل برای رفع اختلافات بین دو طرف بخوبی پیش می رود .
رجب طیب اردوغان نیز دوم ژانویه در سخنانی با تغییر موضع خود در برابر رژیم صهیونیستی گفت : اسرائیل در منطقه به کشوری مانند ترکیه نیاز دارد . ما نیز باید این را بپذیریم که به اسرائیل نیاز داریم. این موضوع واقعیت منطقه است.
سخنان اردوغان در باره نیاز به برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی در حالی است که روابط ترکیه و اسرائیل پس از حمله مه 2010 میلادی کماندوهای اسرائیلی به کشتی ماوی مرمره حامل کمک های انسان دوستانه برای مردم غزه که به کشته شدن ده فعال ترکیه منجر شد به سردی گرایید .
رفع محاصره نوار غزه از شروطی بود که از سوی آنکارا برای از سرگیری روابط با تل آویو مطرح شده بود اما بنیامین نتانیاهو" با رد این شرط اعلام کرده بود قصد لغو محاصره نوار غزه را ندارد.
اردوغان در شرایطی از عادی سازی روابط با اسراییل خبر داد که سرزمین های اشغالی فلسطین در ماههای اخیر شاهد انتفاضه مردم فلسطین است و در حملات نظامیان رژیم صهیونیستی دستکم 175فلسطینی شهید و 15هزار فلسطینی دیگر زخمی یا بر اثر استنشاق گاز اشک آور مسموم شده اند و این در حالی است که نوار غزه همچنان در محاصره ظالمانه قرار دارد و رژیم اشغالگر قدس به سیاست های توسعه طلبانه خود در بیت المقدس ادامه می دهد .
نقطه عطف همکاریهای اقتصادی و نظامی ترکیه و رژیم صهیونیستی انعقاد پیمان استراتژیک امنیتی و نظامی در فوریه 1996 بود که شامل مانورهای دریایی با مشارکت امریکا و تمرینهای آموزش نیروی هوایی اسرائیل در فضای هوایی وسیع منطقه آناتولی ترکیه است. از اینرو پس از امضای توافقنامه همکاری نظامی در بیست و سوم ماه فوریه 1996 و پیمانهای تکمیلی بعدی، مناسبات ترکیه و اسرائیل وارد مرحله جدیدی از همکاری نظامی یا به عبارت بهتر همکاری استراتژیک شده است.
به همین علت پس از حمله نظامیان صهیونیست به کشتی ماوی مرمره علی رغم درخواست مردم ترکیه این روابط بطور کامل قطع نشد وبه سطح محدودتری کاهش یافت .
به نظر می رسد تصمیم اردوغان برای ارتقای روابط با رژیم صهیونیستی ناشی از شکست سیاست های نوعثمانی وی در منطقه ، قطع رابطه با روسیه و آشکار شدن دروغ بودن ژست گیری ضد صهیونیستی وی در اجلاس داووس سوئیس است .
اردوغان که در حاشیه نشست اجلاس داووس سوئیس در سال 2009 در اعتراض به جنایات صهیونیست ها در جنگ 22روزه علیه مردم غزه خطاب به شیمون پرز رئیس وقت رژیم اشغالگر قدس گفت: وقتی صحبت کشتار باشد شما خوب بلدید این کار را بکنید. اکنون دست دوستی به سوی تل اویو دراز کرده است .
اردوغان در چهارسال گذشته با اقدامات نسنجیده خود در منطقه از جمله حمایت از گروههای تروریستی در پی احیای امپراتوری نوعثمانی در عراق وسوریه بوده و سعی می کرد با ژست ضد صهیونیستی افکار عمومی را باخود همراه سازد ، اما اکنون که سیاست های وی در منطقه با شکست روبرو شده ، ماهیت خود را نشان داده و دست دوستی به سوی رژیمی دراز می کند که در منطقه فاقد مشروعیت است . به نظر می رسد اردوغان با نزدیکی به رژیم صهیونیستی در صدد جلب حمایت امریکا از طرح های منطقه ای خود ، خروج از انزوا و تغییر موازنه در برابر محور ایران ، روسیه ، عراق و سوریه است هر چند مقامات آنکارا ادعا می کنند که به ذخایر گاز این رژیم نیاز دارند .
-----------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد