علوم اجتماعی و انسانی وارد عرصه مقاله نویسی شوند
رئیس دانشگاه تهران با بیان اینکه در رشته های فنی و مهندسی کمبود مقاله وجود ندارد گفت: علوم انسانی و اجتماعی نیز برای افزایش تعداد مقالات علمی کشور وارد عرصه شوند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما ، محمود نیلی احمدآبادی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: مطلق انتشارات علمی کشور افزایش یافته اما نرخ رشد کاهش یافته است.
وی گفت: در ابتدای حرکت رشد علمی کشور تعداد افراد مقاله نویس علمی محدود بود اما اکنون افرادی که در حوزه های گوناگون علمی وارد عرصه مقاله نویسی شده اند به حد اشباع رسیده است.
نیلی با بیان اینکه بخشی از رشد علمی تعداد انتشار مقالات است، افزود: اثرگذاری یافته های علمی در ثروت، تولید ناخالص ملی و پیشرفت کشور از بخش های دیگر رشد علمی است که باید به آن توجه شود.
وی گفت: پیش از این نیز مبنای رتبه بندی رشد علمی، انتشار مقالات بوده است.
رئیس دانشگاه تهران افزود: فضای دانشگاه ها شاداب و امیدبخش است.
نیلی با بیان اینکه یکی از مشکلات؛ سیاست افزایش بی رویه دانشگاه ها و دانشجو در سال های اخیر و مشارکت نداشتن دانشجویان در تولید علم بوده است افزود: در پی منطقی کردن پذیرش دانشجویان هستیم.
محمد مهدی نژاد؛ معاون سابق پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این برنامه گفت: شیب تولید علمی کشور ثابت و در برخی موارد منفی شده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در پی قدرت علمی است و تولید مقالات؛ یک مؤلفه آن است.
مهدی نژاد با بیان اینکه اگر 40 هزار مقاله کنونی به 100 هزار مقاله افزایش یابد اتفاقی نمی افتد گفت: اساس کار پژوهش های کاربردی و هدفمند است.
وی افزود: در ISI رتبه ترکیه یک پله از ایران بالاتر و در جایگاه نوزدهم است در حالی که ایران رتبه بیستم را به خود اختصاص داده است.
جعفر مهراد عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز نیز در این برنامه گفت: شتاب رشد علمی کشور تا دو سال پیش مطلوب بوده اما اکنون تعداد تولید مقالات کاهش یافته است.
وی افزود: نوع رتبه بندی مقالات در ISI و اسکوپوس متفاوت است.
مهراد گفت: در ISI مقاله های علمی 12 هزار نشریه معتبر بین المللی و در اسکوپوس 20 هزار مجله معتبر بررسی می شود.
وی افزود: تعداد مقالات ارائه شده از طرف ایران در اسکوپوس در سال 2010 29 هزار و 611 مقاله، در 2011 به 39 هزار مقاله افزایش یافت اما تعداد مقالات ایران در سال 2014 نسبت به 40 هزار مقاله سال پیش از آن به 39 هزار مقاله کاهش یافته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز سهم 0.45 درصدی پژوهش از تولید ناخالص ملی را از مشکلات رشد علمی کشور دانست.
مهراد گفت: بیش از دو هزار دانشگاه در ایران وجود دارد که از این تعداد فقط هشت دانشگاه در رتبه بندی نشریه تایمز برای 891 دانشگاه برتر دنیا حضور دارند.
وی افزود: این از دلایل جذب نشدن دانشجویان دیگر کشورها به دانشگاه های ایران است.