در پایان سه مرحله از لیگ؛
دو کمیته فدراسیون بسکتبال زیر ذره بین
کمیته های داوران و مسابقات فدراسیون بسکتبال در حالی در سه مرحله از لیگ زیر ذره بین قرار دارند که رئیس فدراسیون از عملکرد این کمیته ها ابراز رضایت می کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ کمیته های داوران و مسابقات فدراسیون بسکتبال، سال پر فراز و نشیبی را با اعتراضات مختلف، بیانیه ها و صحبت های پنهان و آشکار سپری می کنند و در این میان سهم کمیته داوران از انتقادات چند برابر است.
بیانیه های حمید گرامیان ناظر سمنانی بسکتبال، خبر استعفای داوران مشهدی و کناره گیری داورانی مثل جعفر دورانی و مهرداد آذرمی در هفته های اخیر، نشان از ناآرامی در جامعه داوری و ناظران بسکتبال داشت. با این وجود بررسی این اتفاقات، با درخواست مسئول کمیته داوران به پس از مسابقات حساس لیگ موکول شد تا این رقابت ها تحت الشعاع قرار نگیرد.
افشاگری های گرامیان
حمید گرامیان رئیس هیئت بسکتبال سمنان در هفته های قبل، با انتشار بیانیه ای به باندبازی در کمیته مسابقات و داوران اشاره کرد و باعث جلب توجه به عملکرد این کمیته ها شد. گرامیان پیش از این در جریان لیگ به عامری سرپرست تیم دانشگاه آزاد در جریان نظارت یکی از مسابقات این تیم گفته بود که فدراسیون بسکتبال از تیم شیمیدر حمایت می کند. عامری نیز این جریان را رسانه ای کرده و به همراه گرامیان به کمیته انضباطی فدراسیون دعوت شد. جلسه ای که تصمیمات مربوط به آن تا امروز هم اعلام نشده است. پس از این اتفاقات، جریان حمایت از تیم شیمیدر نقل محافل بسکتبال شد.
آیا فدراسیون از تیم خاص حمایت می کند؟
جریان حمایت فدراسیون از تیم شیمیدر علاوه بر صحبت های گرامیان به شکل های دیگری هم در میان اهالی بسکتبال مطرح شد. قضاوت یک داور خاص در دو مسابقه پیاپی شیمیدر باعث بالا گرفتن صحبت ها درباره استفاده عمدی از این داور در مسابقات این تیم تهرانی شد. تیم های حریف هم با شنیدن نام این داور دچار حساسیت می شدند. هر چند بررسی ها نشان داد که این داور در پنج مسابقه شیمیدر حضور داشته که سه مورد آن به برد ختم شده بود.
از سوی دیگر برخی اعتقاد داشتند که حضور امیرحسین صفرزاده داور بین المللی ایران در رأس باشگاه شیمیدر باعث شده که گاهی سوت های داورانی که با او دوستی و همکاری داشته اند، ناخودآگاه به سمت تیم شیمیدر بچرخد. هر چند این صحبت ها در هفته های اخیر کمرنگ شده و دیگر به صورت علنی صحبتی از حمایت ها از تیم دوم شهر تهران مطرح نیست؛ اما همچنان صحبت های در گوشی در این مورد ادامه دارد.
امیرحسین واحدپور رئیس کمیته داوران فدراسیون نسبت به این حرف و حدیث ها واکنش نشان داده و از داوران خود دفاع می کند. وی می گوید:" شخصا نمی توانم بپذیرم که نگاه ویژه ای به تیمی وجود داشته باشد. داوران آموزش می بینند که وقتی سوت را به گردن انداخته و وارد زمین شدند؛ دوستی، دشمنی، جایگاه افراد و تیم ها رویشان تاثیری نداشته باشد. داوری هم وجود ندارد که آموزش ندیده باشد. همه داوران می دانند که اگر در زمین بسکتبال با کسی خوب و با شخصی دشمن باشند، حق یک نفر را ضایع نکره اند بلکه حق یک تیم را ضایع کرده اند."
اعلام بی سر و صدای اسامی داوران و ناظران
یکی از ضعف های امسال، ذکر نشدن اسامی داوران و ناظران مسابقات سوپرلیگی در سایت فدراسیون بسکتبال است. کاری که در فصل های گذشته به صورت منظم و پیش از هر مسابقه انجام می شد. گرامیان با اشاره به همین ماجرا در بیانیه خود نوشت: "کاملا مشخص است که وقتی اسامی درجایی که در معرض دید همگان است ثبت نمیشود، دست رئیس کمیته را برای هرگونه سوءاستفاده های احتمالی باز میگذارد تا به باند بازیها و چیدمان افراد خاص مورد علاقه خودشان ادامه دهند."
رئیس کمیته داوران در این باره تاکید می کند که مسئولیت سایت فدراسیون با او نیست؛ اما در صورتی که خبرنگار یا عضوی از تیم ها، اسامی داوران را پیش از مسابقات خواسته باشند، او همیشه پاسخگو بوده است.
از طرفی گرامیان با متهم کردن کمیته مسابقات و داوران تاکید داشت که خودش حاضر به نظارت در سوپرلیگ نیست. هر چند در طرف مقابل هم گفته می شود که گرامیان پس از حرف های خود درباره حمایت فدراسیون از تیم شیمیدر تنبیه شده و پس از آن با توجه به اینکه نظارت مسابقات به او داده نشده است، این بیانیه ها را صادر می کند. وی پیش از این هیچ سابقه ای از انتقاد به فدراسیون نداشت.
کناره گیری داوران شهرستانی از قضاوت
پس از انتقادات گرامیان، خبر کناره گیری داوران مشهدی از قضاوت در سوپرلیگ مطرح شد که رئیس کمیته داوران این شهر، به سرعت جریان را تکذیب کرد. جعفر دورانی، داور زنجانی و مهرداد آذرمی داور تبریزی نفرات بعدی بودند که از ادامه قضاوت در لیگ انصراف دادند و طبق گفته های خود، تبعات این صحبت ها را هم به خاطر شرایط موجود در کمیته داوران پذیرفته اند.
دورانی اعتقاد دارد واحدپور رئیس کمیته داوران که مانند او داور ملی بوده است، در حد و اندازه سمت خود نیست. وی می گوید: " قرار بود چینش داوران با حضور واحدپور عادلانه باشد؛ اما برعکس بی مهری و بی ادبی اتفاق افتاد. اعتراضات ما برای این است که عدالت در چینش داوران رعایت شود."
سن زیاد برای قضاوت، در 34 سالگی!
دورانی ادامه می دهد:" فهرست داوران در 26 هفته از سوپرلیگ را مشاهده کنید که اسامی تعدادی داور در هر هفته تکرار می شود؛ اما سایرین سهمی در قضاوت ها ندارند. همچنین 50 ناظر به جلسه ناظران دعوت شدند که تنها 10 نفر آنها برای نظارت انتخاب می شوند."
علاوه بر دورانی و آذرمی، گویا سه داور بین المللی هم در فهرست داوران امسال جایی نداشته اند و بسیاری از داوران شهرستانی هم سهمی در مسابقات هیچ یک از رده های لیگ، حتی زیرگروه ندارند.
دورانی می گوید: "داوری که تا سال های قبل در میز منشی هم حضور نداشت، امسال مسابقات سوپرلیگ را سوت می زند. در مقابل من که در دهه 80 به عنوان اوج دوران بسکتبال ایران هر هفته قضاوت داشتم، هیچ فرصتی برای داوری پیدا نمی کنم."
پاسخ اعتراضات دورانی 34 ساله هم این بوده که سن وی برای داوری زیاد است. این داور زنجانی که تاکید می کند داوران بسکتبال تا 50 سالگی هم می توانند قضاوت کنند، از مسئولان عالیرتبه ورزش می خواهد نظارت بیشتری روی اتفاقات فدراسیون ها داشته باشند.
زبان داوران
مهرداد آذرمی رئیس کمیته داوران هیئت بسکتبال آذربایجان شرقی هم به دورانی پیوسته و علاوه بر کناره گیری از دنیای قضاوت می گوید:" اکثر داوران می توانند حرف بزنند؛ اما خب من به عنوان زبان آنها، حرف ها را مطرح می کنم و سپر بلا می شوم. پس از 15 سال قضاوت دیگر انگیزه ای برای ما نگذاشته اند. عامل مشکلات هم شخص واحدپور رئیس کمیته داوران است."
وی ادامه می دهد: " داورانی در استان ما هستند که در 3 سال گذشته هیچ قضاوتی نداشته اند. 15 نفر داور فعال داریم که هر هفته به 3 نفر آنها برای حضور در میز منشی در جریان مسابقات سوپرلیگی زنگ می زنیم. این افراد هم دیگر انگیزه ای ندارند. بارها قول می دهند که از داوران استفاده کنند؛ اما هیچ اتفاقی نمی افتد."
آذرمی که پسر یکی از داوران اسبق لیگ ایران است، می گوید:"به خاطر باندبازی هایی که می بینم، از همکاری انصراف می دهم. تا زمانی که این بی عدالتی ها باشد با کمیته داوران فدراسیون همکاری نمی کنم."
حرکت هماهنگ شده یا پشتیبانی از هم
اعتراضات داوران و ناظران در هفته های اخیر، این شائبه را هم به وجود می آورد که آیا این حرکات به صورت هماهنگ شده برای تخریب روسای کمیته ها صورت گرفت؟ آذرمی تاکید می کند:" هماهنگی بین ما وجود نداشت. مشکلات از ابتدای سال بود و ما مدت ها صبر کردیم؛ اما تغییری حاصل نشد."
او ادامه می دهد: " هیچ کدام از ما اهل این نبودیم که لیگ را به حاشیه بکشیم. پدر من از داوران بین المللی سابق است و شناخته شده هستیم. متاسفانه حتی با پدر من هم که 30 سال در لیگ سوت زده است، تماس نگرفتند که برای نظارت به مسابقه ای برود. حالا او هم دلشکسته در خانه نشسته است."
مشحون: وارد این مسائل نمی شوم
محمود مشحون رئیس فدراسیون بسکتبال در پاسخ به این اعتراضات ترجیح می دهد که وارد قضایای کمیته ها نشود و پاسخگویی را به واحدپور رئیس کمیته داوران واگذار می کند تا بحث کلامی میان او و زیرمجموعه های کمیته ها پیش نیاید.
او در پاسخ به سوال خبرنگار ما که با توجه به انتصاب روسای کمیته ها، آیا از روسای دو کمیته داوران و مسابقات رضایت دارد؟ می گوید: " از هر دو کمیته بسیار راضی هستم. مشکلی در نحوه برگزاری مسابقات یا داوری ها وجود ندارد. شاهدم که مسابقات لیگ از چه نظمی برخوردار است."
او در ارتباط با مشکلات مربوط به تماشاگران در هفته های اخیر و نقش ناظران ادامه می دهد: "مسائل مربوط به تماشاگران به فدراسیون و شخص دیگری ارتباط ندارد. وقتی نیروی انتظامی، جمعیت حاضر در سالن را اداره نکند یا استانی قادر به برقراری آرامش 2000 تماشاگر خود نباشد، مقدس زاده رئیس کمیته مسابقات، واحدپور رئیس کمیته داوران و فدراسیون چه کاری می توانند انجام دهند؟"
مشحون تاکید می کند که به استان ها اخطار داده شده که تنها در صورت تامین امنیت می توانند در مسابقات تماشاگر داشته باشند. رئیس فدراسیون بسکتبال می گوید:"عده ای دوست ندارند که مسابقات با نظم برقرار شود. من به خاطر بازی های زیبای لیگ و نظم کمیته های مسابقات و داوران، از آنها رضایت دارم."
واحدپور: ساختارِ شکست این است که همه را راضی نگه داریم
رئیس کمیته داوران فدراسیون در پاسخ به بحث تبعیض در چینش داوران می گوید:"ساختاری برای شکست وجود دارد که تلاش کنیم همه از ما راضی باشند. تعداد مسابقات ما محدود و تعداد داوران زیاد است. اگر نوبت را هم رعایت کنیم هر پنج هفته یک بار به آنها قضاوت می رسد."
او ادامه می دهد: "برای استفاده از داوران که نمی توان نوبت را رعایت کرد. ما باید به شایستگی افراد پی ببریم. ممکن است در این رابطه اشتباه کرده و داوری را در این مدت ندیده باشیم. مطمئن باشید اگر در آینده اثبات شود که این داوران خوب هستند، از آنها استفاده می کنیم. هدف این است که از داوران جوان و خوبی استفاده کنیم که شایستگی بیشتری دارند."
واحد پور از داوران و ناظران می خواهد که در مراحل حساس لیگ این مسائل را مطرح نکنند. وی می گوید: "از همه دوستان خواهش می کنم هر انتقادی که دارند، اجازه بدهند دوران مسابقات حساس بگذرد و پس از تمام شدن حساسیت رقابت ها، همه مطالب و نقدهای خود را در اختیار رسانه ها بگذارند. از طرفی، در فدراسیون هم به روی همه باز است و می توانند برای مطرح کردن مشکلات و انتقادات خود به فدراسیون بیایند. "
گفتنی است هر دو کمیته مسابقات و داوران فدراسیون بسکتبال در سه سال گذشته پس از کناره گیری حسن نوربخش با چند تغییر مواجه شده اند و مشخص نیست که آیا این بار ثبات در صندلی کمیته های مزبور حاکم می شود یا روند تغییر در رأس کمیته ها ادامه پیدا می کند.