بورس با مردم پیوند خورد و اوج گرفت
بازار سرمایه یا بورس یکی از ارکان مهم اقتصاد در جامعه است که از آن به عنوان دماسنج اقتصاد یاد میشود.
شاخص بورس هم نشان دهنده ظرفیت واقعی سودآوری شرکت های میزبان است که در بورس تهران در هفته اخیر روند رو به رشدی طی کرده است.
بورس تهران در ماه های اخیر با اجرای برجام روزهای خوب و گاهی هم استثنایی را طی کرده و امروز سه شنبه 20 بهمن هم روز خیلی استثنایی داشته است و در همان آغاز معاملات هم رشد چند هزار واحدی را ثبت کرد که تقریبا رکورد محسوب می شود.
شاخص بورس اوراق بهادار در پایان معاملات امروز سه شنبه به 78200 واحد رسید که 2415 واحد در مقایسه با دوشنبه افزایش نشان می دهد.
امروز حدود سه میلیارد و 537 میلیون سهم به ارزش حدود 720 میلیارد تومان خریداری شده است که رکورد تاریخی محسوب می شود.
ارزش کل بازار سهام نیز حدود 336 هزار میلیارد تومان است.
در هفته های اخیر سهم حقیقی ها در معاملات افزایش یافته است و کامل شدن طرح سهام عدالت و آزادسازی خرید و فروش هم در سال های اینده می تواند به افزایش حضور مردم در این بازار کمک کند.
بورس اوراق بهادار تهران در هفته های اخیر در کنار رشد شاخص ها با رونق گردش نقدینگی و حجم معاملات بالا همراه بوده اما حجم معاملات و افزایش شاخص امروز هم امروز یک رکورد است.
بورس تهران با اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها دوباره به دوران رونق خود برگشته است و رکوردشکنیهای جدیدی را تجربه می کند.
افزایش قیمت سهام شرکتها و رشد تقاضا در بورس تهران موجب شده است که نقدینگی جدیدی وارد بازار سهام شود و صف های میلیونی خرید در مقابل شرکتها شکل می گیرد و بورس تهران بازدهی های خیره کننده ای را تجربه کند.
اما بخشی مهمی از این رشد تابع تحولات بنیادی و رونق اقتصادی نیست بلکه نتیجه حذف فشارهای اقتصادی و کاهش هزینه تحریم هاست که طبعا سود شرکت ها را بیشتر می کند.
هنوز اثر لغو تحریم ها در شرکتهای بورسی نمایان نشده است و مشکلات اقتصاد جهانی و افت قیمت نفت دیده می شد که نگرانی از روند هیجانی را بیشتر می کند.
البته چشم انداز خوبی هم از تحولات بنیادی و پایه ای در فعالیت شرکت های بورس وجود دارد که رشد شاخص بورس و سودآوری بیشتر شرکت ها را با توجیه اقتصاد همراه می کند و برآیند همه این روندها علامت مثبت برای رشد اقتصادی ایران است.
* برجام و توصیه هایی به سهامداران
در دوره تحریم و محدودیت ها ارزش برخی سهام خیلی بیشتر کاهش یافت که سبب می شود در دوره حذف فشار بیش از اندازه هم رشد کند و در این فاصله ممکن است حباب هم ایجاد شود. کارشناسان معتقدند در دوره برجام بورس ایران می تواند با تکیه بر تحولات بنیادین رو به رشد باشد و چشم انداز بازار سهام مثبت و امیدوار کننده است اما به سرمایه گذراران به ویژه تازه واردها توصیه می شود از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند.
معمولا افراد حرفه ای در شرایط افزایش قیمت ، سهام خود را می فروشند و با کاهش شاخص ها ، خریداری می کنند.
با لغو تحریم ها و ایجاد فضای مطمئن برای سرمایه گذاران در بازار سهام ؛ سودآوری نیز بیشتر می شوداما سود و موفقیت نصیب کسانی است که با هوش مالی و اطلاعات کافی و بهنگام وارد داد و ستد شوند.
همچنین توصیه می شود سهامداران تازه وارد سبد بهینه سهام را انتخاب یا از خدمات صندوق های سرمایه گذاری استفاده کنند و به سایت تالار مجازی بورس هم مراجعه شود.
سبد بهینه سهام شامل سهام چندین شرکت است که به طور میانگین ریسک سرمایه گذاری را کاهش می دهد.
همچنین افراد منابع مازاد بر نیاز روزمره را وارد بورس کنند ، از مشورت و تحلیل های اقتصادی و منطقی برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه استفاده شود که شرکت های کارگزاری، شرکت های مشاور سرمایه گذاری و متخصصان بازار سرمایه خدمات خوبی ارائه می کنند.
سرمایه گذاران باید با افق بلندمدت وارد بازار سهام شوند چون در کوتاه مدت نوسان وجود دارد ، در بلندمدت معمولا مولفه های کلان اقتصادی بهبود می یابد و بازار سرمایه نیز در این فضا همگرایی خواهد داشت ، شاخص های اقتصادی هم رو به بهبود است بنابراین سودآوری هم افزایش خواهد داشت.
* ضرورت توسعه بورس در مقابل بانک محوری
یکی از معیارهای رونق تولید ، افزایش نقش بورس در تامین مالی و کاهش بانک محوری اقتصاد است و اگر می خواهیم اهداف سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی تحقق یابد ، باید همه تلاش کنند ، بورس به مرحله پیشرفت پایدار برسد که نتیجه طبیعی آن هم رونق جذب سرمایه مردم و ایجاد تقاضا برای نیروی کار یا حمایت از کار ایرانی خواهد بود.
بورس ؛ علمی ترین و شفاف ترین بستر برای " کشف قیمت های واقعی و اقتصادی" است چون ارتباط و همبستگی مستقیم با هزینه ها و قیمت های تمام شده تولید دارد و هر اندازه بازارهای رقیب آن تضعیف شود ، بورس هم رونق می گیرد و نتیجه طبیعی آن هم رونق تولید و تحقق اهداق نامگذاری سال است.
در آن صورت می توان زنجیره ای از دستاوردهای واقعی را در همه بازارهای تولید و کالا تا بازار کار (اشتغال) شاهد بود.
در دو قرن اخیر ، ثبات ، پایداری و رشد شاخص های بورس به عنوان یکی از نشان های ممتاز توسعه اقتصادی مورد توجه بوده ، چون به معنی توسعه سرمایه گذاری و رونق تولید است.
* ایران ، قطب بورس داری اسلامی
بورس ایران و بازار سرمایه با هویت بدون ربا و تولیدگرایی خود می تواند علاوه بر تحقق بخش عمده ای از سیاست های اقتصاد مقاومتی ، به توسعه واقعی و پایدار اقتصاد هم کمک می کند.
رشد پایدار غیرتورمی هم از دستاوردهای آن است اگر طرف های عرضه و تقاضا از شفافیت لازم در رفتارها و صداقت کافی در تصمیم گیریها برخوردار باشد.
توسعه بورس مقدم بر توسعه بازار پولی است و اگر این کار انجام گیرد ، قانون بانکداری بدون ربا شکل اجرایی پیدا می کند و رفتارهای بانکی حتما از هویت ربوی خارج خواهد شد.
همسنجی قانون بانکداری بدون ربا با دستاوردهای آن در بیش از دو دهه اخیر نشان می دهد که اگر چه نام ربا حذف شده اما ماهیت بخش عمده ای از فعالیت بانک ها به ویژه بانک های خصوصی ماهیت ربوی دارد و رقابت برای افزایش نرخ سود بانکی و قطعی اما به نام علی الحساب. تاکنون حتی یک مورد مشارکت بانک ها در زیان بخش تولید مشاهده یا گزارش نشده است.
اما در بورس شرکت در سود وز یان محرز است.
فرهنگ سازی در بازار سرمایه شامل سه رویکرد آشنایی با افرادی که بورس را نمی شناسند؛ شناسایی کسانی که با بازار بورس آشنایی کمی دارند و ارائه مقولات جدید بورس که تا به حال در کشور وجود نداشته است ؛ می شود.
تحلیگران ، شاخص های بورس را نشانه تحولات اقتصادی می دانند و بورس تهران فقط یک بازار دادو ستد سهام نیست بلکه شاخص رونق و موقعیت های اقتصادی کشور در دیگر بازارهای اقتصادی مانندکالا و پول هم است که امیدواریم بورس تهران در سال جاری با رونق سرمایه گذاری و تولید نیز همراه شود.
بورس ایران امروزه امن ترین و جذاب ترین و پربازه ترین بازار برای سرمایه گذاری و خرید سهام در منطقه و جهان است وباید به قطب "بورس داری اسلامی ایران" در جهان تبدیل شویم.
باید تا فراگیر شدن بورس کشور در میان همه جمعیت و خانوارهای ایرانی ، توسعه بازار خارجی بورس تهران و حضور سازنده خارجی ها در بازار سرمایه کشور مان بیشتر تلاش کنیم.
بازار سرمایه کشور در حال حاضر شامل بورس اوراق بهادار، بورس کالا ، بورس انرژی و فرابورس است.
هدف نهایی و غایی از فعالیت های بورس کمک به ایجاد شفافیت در اقتصاد، هدایت پس اندازهای مردمی به سمت تولید و افزایش رقابت است و باید تلاش کنیم بازار سرمایه به مهم ترین و اصلی ترین بازار تامین مالی باشد.
توسعه عمودی (گسترش عمق بازار و کیفیت فعالیت ها ) و توسعه افقی ( گسترش وسعت و دسترسی جغرافیایی و مجازی ) بورس مهم است و باید هدف گذاری حضور یک هزار شرکت در بورس در برنامه ششم تحقق یابد.
خوشبختانه بازار سرمایه ایران بال حضور بیش از 45 نوع صنعت به یکی از متنوع ترین بازارها برای تامین مالی شرکت ها تبدیل شده است.