بارعایت خطوط قرمز ؛ فعالانه درنشست وین شرکت می کنیم
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام بر حضور فعالانه جمهوری اسلامی ایران در نشست آینده وین برای سوریه با حفظ موازین اعلام شده و رعایت خطوط قرمز تأکید کرد.
علی اکبر ولایتی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا حضور ایران در نشست وین به مفهوم عقب نشینی کشورمان از مواضعش در خصوص سوریه است؟ افزود: به هیچ عنوان؛ حمایت ما از سوریه در چند عرصه صورت می گیرد که یک جنبه آن کمک به مقاومت مردم این کشور در برابر تروریست ها و افراطیونی است که سبب جنگ در جهان اسلام هستند.
وی گفت: تروریست ها و افراطیون دشمن قسم خورده مردم سوریه هستند و تا کنون هزاران نفر از ملت این کشور به علت اقدامات تروریست ها با حمایت غرب به ویژه آمریکایی ها، صهیونیست ها و مرتجعان منطقه کشته شده اند و تحت فشارند.
ولایتی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران از هر نوع کمکی که بتواند به ملت سوریه کند دریغ نمی کند اما غیر از عرصه دفاعی ، ما در عرصه سیاسی نیز از سوریه به عنوان متحد خود حمایت می کنیم.
وی گفت: در گذشته کسانی که اجلاس ژنو یک و دو را برپا کردند به هیچ عنوان قائل به حضور جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات نبودند و اگر هم می خواستند ما را شرکت دهند پیش شرط هایی را تعیین می کردند که ما آنها را قبول نداشتیم.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: اکنون پس از پنج سال، مقاومت، دولت سوریه و حامیانش دست برتر دارند و همه اقرار کرده اند که بدون جمهوری اسلامی ایران امکان دستیابی به راه حل سیاسی برای سوریه نیست.
ولایتی تصریح کرد: بر این اساس ما نمی توانیم صحنه سیاسی را ترک کنیم اما حضور در صحنه سیاسی و انجام مذاکرات به معنی عقب نشینی از اهداف اعلام شده ما نیست.
وی تأکید کرد: بدون تردید هیچ کس حق ندارد در امور داخلی سوریه دخالت کند و این حق ملت این کشور است و در گفتگوهایی که درباره سوریه باید تکلیف کار را در نهایت روشن کند خود مردم این کشور و گفتگوهای سوری- سوری تعیین کننده است.
ولایتی گفت: دولت کنونی سوریه نشان داده است که لیاقت این را دارد که به عنوان مدافع ملتش در صحنه باشد و اگر امروز هم رأی گیری کنند آقای بشار اسد بیش از هر مدعی دیگر رأی خواهد آورد.
وی افزود: حضور فعال جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات با حفظ موازین اعلام شده و رعایت خطوط قرمز در گفتگوهای سیاسی به معنی خالی نگذاشتن عرصه سیاسی است به ویژه که اکنون دیدگاه کسانی که در مذاکرات وین درباره سوریه شرکت دارند کاملاً تغییر کرده است.
مشاور ارشد امور بین الملل مقام معظم رهبری اضافه کرد: آنان می دانند بدون جمهوری اسلامی ایران امکان دستیابی به راه حل سیاسی برای سوریه وجود ندارد و راه حل سیاسی هم باید با رعایت حقوق مردم سوریه باشد.
ولایتی تأکید کرد: بر این اساس با هر طرحی که بخواهد دولت کنونی سوریه را که چند سال از حقوق مردمش در برابر تروریست ها دفاع کرده است کنار بگذارد مخالفیم.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران هر راه حلی را که دولت و ملت سوریه با آن مخالف باشند، تأیید نمی کند و فقط طرحی را می پذیرد که مقبول دولت و مردم این کشور باشد.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چرا جمهوری اسلامی ایران از سوریه حمایت می کند؟ اظهار داشت: سوریه از آغاز انقلاب تا کنون متحد ما بوده و هست.
ولایتی گفت: بر اساس یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی ما که تقویت خط مقدم است، سوریه رکن اساسی در زنجیره مقاومت تلقی می شود که جمهوری اسلامی ایران سلسله جنبان این مقاومت است و بر این اساس از مردم فلسطین و به طور کلی جهان اسلام و منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا حمایت می کند.
وی افزود: طبق نظریه های صهیونیست ها، محدوده نیل تا فرات جزو قلمرو ادعایی و توهمی این رژیم در آینده است و طبیعی است که ما طبق مبانی ملی، احساس خطر می کنیم.
ولایتی اضافه کرد: از نظر مبانی اسلامی و قانون اساسی نیز همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند طبق مبانی سیاست خارجی ما که بر گرفته از قانون اساسی است موظفیم از کشورهای جهان اسلام و مستضعفان به ویژه از فلسطین و قبله نخست مسلمانان حمایت کنیم.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: از سوی دیگر، دشمنی مخالفان جمهوری اسلامی نیز در صحنه بین الملل و منطقه انکار ناپذیر است و حتی خودشان این دشمنی را به صراحت بیان می کنند.
ولایتی تأکید کرد: آمریکایی ها به صراحت اعلام می کنند که مخالف نظام اسلامی ایران هستند و در عمل نشان داده اند که مخالف استقلال ما نیز هستند، به همین علت باید از استقلال، تمامیت ارضی و نظام خود دفاع کنیم.
وی تصریح کرد: بر این اساس، اگر قرار باشد از سنگرهای خودمان در بیرون از مرزها دفاع نکنیم، دشمنان در داخل مرزها به سراغ ما می آیند.
ولایتی گفت: مجموعه این محورها؛ دلایل حضور ما در منطقه به ویژه سوریه است که حلقه طلایی زنجیره مقاومت در برابر صهیونیست های مهاجم تلقی می شود.
وی افزود: دولت و مردم سوریه نشان داده اند که در تمام ادوار پس از انقلاب اسلامی از جمهوری اسلامی حمایت کردند همچنان که حکومت این کشور در جنگ ایران و عراق در کنار ایران بود.
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: دولت سوریه در دوران دفاع مقدس برای حمایت از کشورمان خط لوله نفت عراق را که از این کشور تا کرانه مدیترانه می گذشت قطع کرد و از منافع ترانزیتی روزانه یک میلیون بشکه نفت محروم شد و اکنون نیز همچنان به ما وفادار است.
حضور نظامی مسکو در سوریه، بنبست سیاسی و نظامی را شکست
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: حضور نیروهای روسیه در سوریه بنبست نظامی را شکسته است و کمک میکند که بن بست سیاسی نیز بشکند.
ولایتی در پاسخ به پرسشی درباره اوضاع عراق با تأیید تمایل این کشور برای بهرهمندی از کمک های نظامی روسیه علیه تروریستها در این کشور افزود: دولت عراق به اشکال مختلف در این باره اعلام رضایت کرده است.
وی گفت: عراق به عنوان جزئی از ائتلاف 1+4 در کنار سوریه قرار دارد و به دولت این کشور کمک می کند.
ولایتی افزود: حضور نیروهای روسیه در سوریه بن بست نظامی را شکست و کمک می کند که بن بست سیاسی نیز بشکند، این فقط دیدگاه ما نیست زیرا در دیداری با نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در عراق، از او درباره نقش روسیه در سوریه پرسیدم که او نیز در پاسخ اظهار داشت نقش روسیه بنبست سیاسی را شکست.
وی گفت: ایران، عراق و حزب الله لبنان نیز که در سوریه نقش اساسی دارند فاقد پوشش هوایی بودند که این نقش را نیز روسیه ایفا می کند.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: روسیه در عرصه بین المللی به ویژه با توجه به بهره مندی از حق وتو در شورای امنیت، از حمایت چین بهره مند است و ما می توانیم به کمک های بین المللی و تجهیزاتی روسیه از سوریه اتکا کنیم.
ولایتی گفت: روسیه با کمک های نظامی خود، پوشش هوایی رزم بسیار سخت و پیچیده علیه تروریست ها در سوریه را تأمین می کند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا ادامه تجاوز نظامی عربستان به شکسته شدن مقاومت مردم یمن منجر خواهد شد اظهار داشت: حدود هشت ماه از آغاز تهاجم غیرانسانی و وحشیانه عربستان به یمن می گذرد آنان تصور می کردند ظرف یکی دو هفته مردم این کشور دستهایشان را به نشانه تسلیم بالا ببرند اما آنان مردم یمن را نشناختهاند.
ولایتی گفت: تاریخ یمن نشان می دهد که هیچ بیگانه ای در این کشور پیروز نشده است و از زمان ابرهه تاکنون، ملت یمن ملتی مقاوم هستند؛ آنان هشت ماه مقاومت کردند و حتماً از این پس نیز مقاومتشان دشوارتر از گذشته نیست.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: عربستان در نهایت باید صحنه را ترک کند و امور این کشور را به مردمش واگذارد تا خودشان از طریق مذاکره به راه حل برسند وگرنه در باتلاق خواهد ماند و روز به روز بر مشکلاتش افزوده خواهد شد.
در تاریخ معاصر، ایران هیچ گاه به قدرت امروز نبوده است
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: در تاریخ معاصر و در 400 سال اخیر ، ایران هیچ گاه به قوت امروز در منطقه نبوده است.
ولایتی با ارزیابی جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران گفت: اکنون ایران در منطقه حرف اول را می زند و هیچ کشوری در منطقه به اقتدار ، وسعت و قدرت سیاسی - فرهنگی کشورمان نیست.
وی افزود: در عین حال خیرخواهی ایران برای ملل منطقه اثبات شده زیرا کشورمان هیچ گاه در سال های پس از انقلاب اسلامی چشم طمع به هیچ کشوری نداشته و صرفاً از خودش دفاع کرده است.
ولایتی حضور ایران در کشورهایی مانند سوریه و عراق را به دعوت دولت های این دو کشور دانست و گفت: براین اساس هرگاه دولت قانونی این کشورها خواسته اند در این مناطق حضور داشته ایم.
مشاور ارشد مقام معظم رهبری در امور بین الملل حضور کشورمان در عراق و سوریه را با هدف کمک به ملت و دولت این کشورها دانست و اضافه کرد: حسن نیتمان در این زمینه اثبات شده است.
ولایتی گفت: برای ایفای چنین نقشی دو شاخص لازم است اقتدار و حسن نیت که ایران هر دو را دارد و هیچ کشور دیگری در منطقه از این نظر به کشور ما نمی رسد.
وی تاکید کرد: بدون هرگونه اغراق و تردید، جمهوری اسلامی ایران قدرت اول منطقه است که با حسن نیت می خواهد با کمک به دیگر ملت های منطقه در کنار آنان زندگی کند.