پذیرش 60 هزار بیمار خارجی از سال 93 تاکنون
معاون فنی و برنامه ریزی معاونت درمان وزارت بهداشت: گردشگری سلامت در کشور تقویت می شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما، علی ماهر، معاون فنی و برنامه ریزی معاونت درمان وزارت بهداشت در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما افزود: بیش از70 درصد بیماران خارجی پذیرش شده در کشورمان طی حدود دو سال گذشته از کشورهای عراق، افغانستان، آذربایجان، پاکستان و عمان بوده اند.
محمد پناهی دبیر شورای راهبردی گردشگری میراث فرهنگی هم در این برنامه با اشاره به اینکه ظرفیت گردشکری کشورمان بی بدیل است افزود: پیش از این گردشکری سلامت در کشورمان متولی مشخصی نداشت اما از پنجم فروردین سال 93 که شورای راهبردی گردشگری سلامت متشکل از 4 دستگاه وزارت خارجه، وزارت بهداشت، میراث فرهنگی، و سازمان نظام پزشکی تشکیل شده است این شورا متولی سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت برحوزه گردشگری سلامت است.
پناهی در پاسخ به این پرسش که آیا سالانه 500 تا 600 میلیون دلار از گردشگری سلامت درآمد داریم؟ گفت: آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد زیرا فضای مشترکی میان گردشگری سلامت و گردشگری معنوی و زیارت وجود دارد.
وی افزود: وجود پزشکان ماهر، زیرساخت های مناسب و اینکه کشورمان خاستگاه تاریخی در زمینه سلامت و پزشکی دارد و مهمان نواز است و زمان انتظار برای درمان هم کم و قیمت ارائه خدمات ما پائین است از ویژگی های مثبت گردشگری سلامت در کشور ماست.
در ادامه علی ماهر معاون فنی و برنامه ریزی معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی گفت: از ابتدای دولت یازدهم اداره سلامت گردشگری در وزارت بهداشت شکل گرفت و با اجرای طرح تحول سلامت، ایجاد زیرساخت ها و ظرفیت خدمات رسانی بیشتر و بهتر شد.
در ادامه سهیل مهرزاد، فعال حوزه سلامت در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به مشکلات حوزه گردشگری سلامت گفت: آمارها نشان می دهد مسیر را اشتباه می رویم.
وی گفت: در سیاستگذاری، حمایت از بخش خصوصی و در حوزه نظارت، مشکل داریم زیرا از مدیران شایسته و کارامد استفاده نکردیم.
مهرزاد با بیان اینکه در سال 78 گردشگری سلامت در کشور بنیان گذاری شد افزود: متولی گردشگری سلامت باید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد.
وی با بیان اینکه از بخش خصوصی در این زمینه حمایت نشده است گفت: تاکنون استانداردهای مربوط به اعتباربخشی بخش های بیماران خارجی را تعریف و ابلاغ کرده ایم و 267 بیمارستان در حال خود اظهاری و آماده اعتبار بخشی هستند و استانداردهای بین المللی را نیز دارند.
وی تاکید کرد: از 900 بیمارستان کشور ، 267 بیمارستان، خود را واجد شرایط دانستند که باید بررسی شود.
ماهر گفت: در وزارت بهداشت برای مشارکت بخش خصوصی و دولتی واحد اقتصادی و سرمایه گذاری شکل گرفته است.
در ادامه پناهی گفت: برای نخستین بار همه آژانس های مسافرتی واجد شرایط را موظف کردیم مسئول فنی سلامت داشته باشند و یک پزشک باید مریض را از نزدیک مرزها تحویل گرفته و به بیمارستان تحویل دهد.
وی افزود: دپارتمان پذیرش بیماران خارجی در وزارت بهداشت تهیه و در شورا، کارشناسی و تائید و از طریق وزارت بهداشت ابلاغ شد.
در ادامه مهرزاد، فعال حوزه سلامت با اشاره به اینکه شرایطی که برای آژانس های مسافرتی برای دریافت مجوز گردشگری سلامت تعیین شده، سخت است گفت: اینکه حتما یک پزشک در آژانس مسافرتی مستقر باشد هزینه های سنگینی را بر آژانس تحمیل می کند که معمولا آژانس ها این موضوع را نمی پذیرند.
در ادامه پناهی در پاسخ گفت: مسئولیت جانی بیمار خارجی را باید شخصی قبول کند و بخشی از این وظیفه بر عهده پزشک مستقر در آژانس مسافرتی خواهد بود.
وی با تاکید بر لزوم ساماندهی مرزها افزود: پایگاه های اطلاع رسانی به زودی در مرزها افتتاح می شود که هر گردشگر سلامت، اطلاعات مورد نیاز خود را از آن دریافت خواهد کرد.
پناهی افزود: اکنون 25 آژانس مسافرتی مورد تائید قرار گرفتند.
در ادامه ماهر گفت: مشکل در فرآیند جذب بیمار وجود داشته است به همین علت باید ساماندهی شوند و وجود پزشک در آژانس های مسافرتی واجد شرایط به همین منظور است.
وی افزود: وزارت بهداشت در حال ایجاد رابط سلامت در درون سفارتخانه های ایران است که بالقوه می توانند جذب مریض داشته باشند و این به کمک وزارت خارجه شکل گرفته است و چند رابط اعزام و در سفارت ها مشغول شدند.
در ادامه مهرزاد فعال حوزه سلامت گفت: قوانین دست و پا گیر در زمینه گردشگری سلامت داریم و تسهیلات اختصاص داده نمی شود.
سعید هاشم زاده مدیر عامل بیمارستان رضوی مشهد هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه در زمینه گردشگری سلامت باید برنامه ریزی بلند مدت داشته باشیم گفت: واحدی را در این بیمارستان به نام واحد بین الملل تشکیل دادیم که اعضای آن وظایف مشخصی دارند.
وی افزود: تشکیل کمیته راهبردی گردشگری سلامت کار مثبتی بوده است.
هاشم زاده افزود: پارسال حدود یک میلیون دلار درآمد ارزی داشتیم و9300 خدمت را ارائه کردیم و هدفگذاری ما برای سال 94 دو برابر این میزان است.
در ادامه ماهر گفت: عقد تفاهم نامه با سازمان مناطق آزاد و سازمان صدا و سیما برای تبلیغات، راه اندازی سامانه و آغاز آموزش های دانشگاه های علوم پزشکی در این زمینه و ایجاد کارشناسی گردشگری سلامت در این دانشگاه ها و ثبت 267 خود اظهاری بیمارستان ها در حوزه سلامت از جمله اقدامات انجام شده است.
در ادامه پناهی با اشاره به اینکه کارها را بدست بخش خصوصی سپرده ایم گفت: انجمن تخصصی و حرفه ای توسعه گردشگری سلامت را حدود یک ماه پیش تشکیل دادیم که این انجمن اموری همچون تعرفه گذاری حوزه خدمات درمانی، سفر و بقیه مسائل مربوط به گردشگری سلامت را بر عهده دارند.