تهدید عربستان به مداخله نظامی در سوریه جدی است
به نظر می رسد تهدید عربستان به مداخله نظامی در سوریه ترجمان درخواست اوباما از کشورهای عربی در نشست جی بیست در آنتالیاست
تهدید سخنگوی وزارت دفاع عربستان به مداخله نیروی زمینی این کشور در سوریه در صورت مشارکت ترکیه و قطر و چراغ سبز امریکا نه فقط بلوف نیست بلکه ترجمان مطالبه باراک اوباما رئیس جمهور امریکا است که اخیرا در اجلاس جی 20 درآنتالیای ترکیه اعلام کردکه به سوریه وعراق نیروی زمینی نخواهند فرستاداما از هم پیمانان عرب خود می خواهد با تشکیل نیروی زمینی در دو کشور یاد شده به بهانه مبارزه با تروریسم مداخله کنند .
احمد العسیری سخنگوی وزارت دفاع عربستان و فرمانده نیروهای ائتلاف خودخوانده این کشور در تجاوز نظامی به یمن روز جمعه در اظهاراتی از اعلام آمادگی ریاض برای اعزام نیروی نظامی به سوریه خبرداد .
در شرایطی عسیری از آمادگی برای اعزام نیروی زمینی عربستان به سوریه خبر داد که در صحنه میدانی ، ارتش سوریه در حلب پیشروی های گسترده ای داشته و چند کیلومتری با مرز ترکیه و قطع خطوط ارتباطی گروههای تروریستی با این کشور فاصله ندارد و اگر اوضاع به همین منوال پیش رود دیگر گروه مسلحی که بخواهد در مقابل ارتش سوریه بایستد وجود نخواهد داشت .
در صحنه سیاسی هم علی رغم میل عربستان ، به جزگروههای تروریستی که در نشست ریاض شرکت کرده بودند دیگر گروههای معارض که بر راههای مسالمت آمیز برای حل بحران سوریه تاکید می کنند در نشست اخیر ژنو شرکت کردند و این در حالی بود که ریاض با تعیین قید وشرط هایی سعی داشت از تشکیل این نشست جلوگیری کند و به هر حال نشست تشکیل شد وهرچند دستاوردی نداشت قرار شد که سه هفته بعد مجددا از سرگرفته شود اما همین پیشروی های میدانی ارتش سوریه بود که مقامات ترکیه و عربستان را بر آن داشت که از گروههای مسلح تحت کنترل خود بخواهند که میز مذاکرات را ترک کنند .
اینکه عربستان تهدید کرده است در سوریه نیروی زمینی خواهد فرستاد به این معنی نیست که پیش از این ریاض در سوریه مداخله نظامی نداشته است بلکه به این معناست که با شکست محور ریاض ،آنکارا و دوحه در دوصحنه میدانی و دیپلماتیک اکنون آنها به دنبال تقویت نظامی و پیگیری سناریویی است که از طریق گروههای تروریستی مانند داعش ، النصره وجیش الاسلام توفیقی در برنداشت .
بر اساس برخی نشانه ها به نظر می رسد این احتمال که عربستان در سوریه مداخله نظامی کند جدی است :
1/ تهدید عسیری با استقبال اشتون کارتر وزیر دفاع امریکا روبرو شده و قرار است وی به زودی به ریاض برود و در باره چگونگی اقدامات آتی ریاض گفتگو کند .
2/ باراک اوباما پیش از این با رد اعزام نیروی زمینی به سوریه از کشورهای عربی خواسته بود خود به سوریه نیروی زمینی اعزام کنند .
3/ در شرایط فعلی هرگونه راه حل سیاسی به نفع محور ایران ،روسیه و سوریه تمام خواهد شد واین چیزی نسیت که پس از هزینه های ده ها میلیارد دلاری محور ریاض ،دوحه ، انکارا مطلوب باشد .
4/ ادامه بحران و تشدید درگیری ها با ورود مستقیم محور ریاض ، دوحه ، آنکارا ادامه در حاشیه امن قرار گرفتن رژیم صهیونیستی و تامین منافع امریکا را از طریق فروش تسلیحات ، و سرمایه گذاری های آتی پس از جنگ را در برخواهد داشت .
5/ در حال حاضر عربستان با اتهام حمایت از گروههای ترورستی وترویج تروریسم در سراسر جهان روبروست بنابر این تحت ادعای مشارکت زمینی در جنگ با تروریسم در سوریه در صدد ترمیم وجهه است .
6/ همانگونه که عربستان با دلارهای نفتی و اجیر کردن نیروهای اجاره ای جنگ در یمن را هر چند با هیچ دستاوردی ادامه میدهد در سوریه نیز این احتمال وجود دارد که با استفاده از نیروهای چند ملیتی جنگ اجاره ای در سوریه را دنبال کند .
7/ گزارش هایی مبنی بر آموزش حدود 150 هزار مزدور از کشورهای مختلف از جمله سودان ، اردن در خاک عربستان برای مداخله در خاک سوریه .
8/ نشانه هایی از آمادگی نظامی ترکیه برای همکاری با عربستان از جمله اینکه ایگور کوناشنکف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه اخیرا اعلام کرد، نشانهها و مدارک بسیاری از آمادگی پنهان نیروهای مسلح ترکیه برای اجرای عملیات نظامی در داخل اراضی سوریه وجود دارد.
9/ رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در بازگشت از آمریکای جنوبی گفته است وارد نشدن به ائتلاف امریکایی در حمله سال 2003 به عراق اشتباه بوده و دیگر نمی خواهد اشتباه کند بنابر این درباره سوریه اقداماتی که ضروری باشد، انجام خواهد شد.
با این اوصاف به نظر می رسد مقامات کم تجربه ریاض با وعده های احتمالی رژیم صهیونیستی و امریکا در خصوص مداخله نظامی در سوریه فریب خورده باشند و پوست خربزه دیگری زیر پای آنان قرار داده شده باشد تا بیشتر در باتلاق پرونده های منطقه ای فرو بروند .
--------------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد