زعفران؛ طلای قرمز ایران ، جهانی تر می شود !
گاردین: مقامات ایران پیش بینی می کنند فروش زعفران این کشور پس از لغو تحریم ها افزایش یابد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه گاردین در گزارشی نوشت: قرار است زعفران -ادویه ای که حتی از طلا هم گرانبهاتر است- برای نخستین بار در 15 سال اخیر به آمریکا صادر شود.
این محصول گیاهی، طلای قرمز ایران است و یک اونس آن در برخی از فروشگاههای بزرگ غرب حتی از طلا هم گرانقیمت تر است.
لغو تحریم های اعمال شده علیه ایران در اواسط ماه ژانویه موجب تقاضای جدید جهانی برای این محصول شده است. این در حالی است که برای نخستین بار در 15 سال اخیر، زعفران به آمریکا صادر می شود.
زعفران گیاهی خوش عطر و طعم است است که در بیشتر غذاهای ایرانی مورد استفاده قرار می گیرد، و نام آن در دستور پخت غذاهای برخی از مشهورترین سرآشپزهای جهان نیز به چشم می خورد. اما صادرات این محصول طی یک دهه تحریم و همزمان با قطع روابط اقتصادی غرب با ایران کاهش یافت.
بین 80 تا 90 درصد زعفران جهان در ایران تولید می شود، اما محدودیت های بانکی و تجاری موجب شد شرکت های ایرانی با موانع و چالش های بزرگی برای صادرات این محصول به خارج، به ویژه آمریکا و اروپا رو به رو شوند.
در عوض، تحریم ها، بازار بزرگی برای محصولات رنگی مصنوعی ایجاد کرد و کشورهای دیگر با وارد کردن زعفران اصل از ایران و برچسب گذاری مجدد و صادر کردن آن به دیگر کشورهای جهان به نام خود و با قیمت بالاتر، نقش واسطه را ایفا کردند.
نخستین محموله زعفران در راه آمریکا
محمدجواد رضایی، رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران اعلام کرده است نخستین محموله زعفران هفته آینده به آمریکا خواهد رسید. وی پیش بینی کرد لغو تحریم ها و تجارت مستقیم با اروپا صادرات زعفران را در آینده نزدیک 40 درصد افزایش دهد.
رضایی افزود: پس از اجرای توافقنامه هسته ای ایران و (غرب)، تعدادی از کشورها مانند اسپانیا خواستار خرید مستقیم زعفران از ایران هستند.
وی تصریح کرد: در دوره تحریم ها، صادرات زعفران به طور قابل توجهی کاهش یافت و ارسال یا دریافت ارز خارجی بسیار دشوار شد. ما از آمریکا درخواست زعفران داشته ایم، و نخستین محموله زعفران که 20 کیلوگرم است، برای نخستین بار در 15 سال اخیر به آمریکا فرستاده خواهد شد.
زحمت فراوان، قیمت بالا !
قیمت بالای زعفران به خاطر این است که برای تهیه یک کیلوگرم زعفران باید بیش از 150 هزار گل زعفران چیده شود. گیاه زعفران که گل آن، سه کلاله قرمز کوچک دارد، تنها چند هفته از پاییز هر سال گل می دهد، و بهترین موقع چیدن آن، صبح زود است.
زغفران برای غذا ، برای درمان !
ایرانی ها معتقدند زعفران ضدافسردگی است و به پیشگیری از ابتلا به آلزایمر و سرطان و درمان این بیماری ها کمک می کند. زعفران را معمولاً آسیاب می کنند و پیش از اضافه کردن به برنج با آب داغ مخلوط می کنند. همچنین این محصول خوش عطر و طعم در تهیه شله زرد استفاده می کنند. شله زرد پودینگ برنج است که ایرانی ها به مناسبت های مذهبی بین همسایگان و نیازمندان تقسیم می کنند.
زعفران، گل سرسبد همه ادویه جات است که می گویند مصرف آن موجب شادی و خنده می شود.
در سال های اخیر، نوسان قیمت زعفران در داخل به مانع بزرگی برای صادرات این محصول تبدیل شده است.
غلامرضا میری، نائب رئیس شورای ملی زعفران ایران گفت از آغاز امسال تاکنون رقم بی سابقه 310 تن زعفران در کشور تولید شده است.
وی افزود: ایران در سال 2014 در مجموع حدود 170 تن زعفران به ارزش 244 میلیون دلار به 53 کشور صادر کرد. بیشتر این زعفران در استان خراسان شمالی تولید شد.
به نوشته روزنامه ایران دیلی، روش های سنتی کاشت و برداشت، و عمده فروشی همچنان از نقاط ضعف این بخش است، اما مقامات می گویند واسطه ها و سوداگران هم یک مانع دیگرند.
در چارچوب تحریم ها، واردات زعفران به آمریکا ممنوع شد.
به گزارش رویترز، حتی مقامات آمریکایی در گذشته مزارع اسپانیا را تحت نظارت و بازرسی قرار داده اند تا اطمینان یابند که از گونه های زعفران ایرانی در صادرات خود به آمریکا استفاده نمی کنند !
برخی چالشها پیشرو
از سوی دیگر معاون امور گل و گیاه زینتی و گیاهان داروئی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد : تولید زعفران فعالیتی اقتصادی، فرهنگی، تجاری و بهداشتی است.
خانم میترا مجدزاده در مصاحبه با رادیو ایران گفت: با توجه به محدودیت منابع آب در کشور و نیاز اندک محصول زعفران به آبیاری می توانیم این محصول را در بخشهای زیادی از کشور تولید کنیم و البته در حال حاضر 75 درصد این محصول در خراسان رضوی و 17 درصد در خراسان جنوبی و بقیه هم در دیگر استانها مانند اصفهان، کرمان و فارس و خراسان شمالی تولید می شود.
وی افزود: اگرچه کشورهای دیگر هم به دلیل مزیتهای بهداشتی و استفاده های پزشکی برای تولید زعفران تلاش می کنند اما ایران از لحاظ شرایط آب و هوایی بیشترین مزیت را برای تولید محصول با کیفیت دارد و تلاش می کنیم همه ارزش افزوده این محصول تا حضور در بازارهای هدف نصیب اقتصاد ایران شود.
راهبرد تقویت صنعت بسته بندی
خانم مجدزاده گفت: دولت تلاش می کند با استفاده از ابزار تعرفه و استاندارد به صادرات این محصول سامان دهد و باید صنعت بسته بندی هم مورد توجه باشد.
وی افزود:کیفیت محصول زعفران ایران به اندازه ای است که کشورهای دیگر تلاش می کنند با واردات فله ای از ایران ، آن را به نام خود صادر کنند که ما هم تلاش می کنیم با صادرات بسته بندی شده و ثبت نشان جغرافیایی و ژنتیک مزیت ایران را در تولید زعفران صیانت کنیم.
صادرات دیگر محصولات ایران از جمله خاویار، پسته و فرش نیز به آمریکا در دوره پس از تحریم ها مجاز شده است.
ایران سال 2011 پیش از تشدید تحریم ها بیش از 600 میلیون دلار فرش به آمریکا صادر کرد.
ایران پارسال نیز بزرگترین تولیدکننده پسته جهان بود.
آمریکا دومین تولیدکننده پسته جهان است.