وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی:
تعداد تختهای بیمارستانی خراسان شمالی از جمعیت آن بیشتر است
قاضی زاده هاشمی: جمعیت خراسان شمالی کمتر از یک درصد، اما تعداد تختهای بیمارستانی آن 1/1 درصد کل کشور است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه برخی خدمات بهداشتی و درمانی در استان خراسان شمالی بیش از حد معمول سایر استانهاست،گفت: تعداد تختهای بیمارستانی خراسان شمالی نسبت به جمعیت این استان بسیار بیشتر است.
دکتر سیدحسن قاضی زاده هاشمی در جلسه علنی امروز (دوشنبه، 12 بهمن) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال موسیالرضا ثروتی با بیان اینکه عمده سوالات مطرح شده در خصوص بی عدالتی در حوزه سلامت است، افزود: قطعا این بی عدالتی در خدمات بهداشتی و درمانی در کشور وجود دارد چنانکه در همه خدمات این موضوع اتفاق می افتد و مراکز استان ها در مقایسه با شهرها و نقاط مرزی برخوردارتر هستند و اگر ما بی عدالتی در توزیع رشته های تحصیلی، توزیع تخصص ها و امکانات داریم متأسفانه در تمام بخش های کشور است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه تصریح کرد: خوشحالیم که در طول 37 سال گذشته اتفاقات بسیار مثبتی رخ داده است؛ کارنامه نظام جمهوری اسلامی ایران در محرومیت زدایی بهتر از آنی بود که امروز در آن قرار داریم ضمن اینکه خوشبختانه در کل کشور حدود 60 دانشگاه علوم پزشکی از جمله در استان خراسان شمالی در رشته های متعدد داریم.
وی افزود: اگر جمعیت ایران را 77 میلیون نفر در نظر بگیریم، جمعیت استان خراسان شمالی 750هزار نفر یعنی کمتر از یک درصد جمعیت ایران است که اعتبارات شهری توزیع شده در سال جاری، 500 میلیارد تومان برای کل کشور است که به این استان 0.8 درصد تعلق گرفته که حدود 4 میلیارد و 234 هزار میلیون تومان است، از سوی دیگر جمعیت روستایی کشور 27 میلیون 700 هزار نفر است که این رقم در خراسان رضوی به 4 میلیون و 350 هزار نفر معادل 1.5 درصد کل جمعیت روستایی کشور می رسد و اعتبارات روستایی که ما به این استان تخصیص دادیم، معادل جمعیت روستای این حوزه انتخابیه است که 1.56 درصد است.
قاضی زاده هاشمی اضافه کرد: 18 هزار خانه بهداشت در کل کشور داریم که در استان خراسان شمالی 302 واحد خانه بهداشت وجود دارد یعنی تقریبا خانه بهداشت ساخته نشده ای در این استان نداریم جز در مواردی که دوستان انتظار دارند جمعیت روستایی که کمتر از 1500 نفر است خانه بهداشت داشته باشد در حالی که خود شما اعتقاد دارید هزینه بیجا نشود.
وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه 28 پایگاه سلامت، 9 مرکز جامع خدمات سلامت برای حاشیهنشینان خراسان شمالی احداث شده است، گفت: در اخبار آمد برای 24 میلیون نفر از حاشیهنشینان که جمعیت زیر 50 هزار نفر هستند توانسته ایم مرکز جامع خدمات و پایگاه های بهداشتی ایجاد کنیم و این اولین اقدام برای حاشیه نشینان است که به ازای هر 12 هزار نفر یک پایگاه و به ازای هر 50 هزار نفر یک مرکز جامع خدمات سلامت ایجاد کردیم.
وی ادامه داد: تعداد تخت های بیمارستانی کشور 85هزار تخت است که در استان خراسان شمالی 850 تخت است که معادل 1.1 درصد کل کشور است که با توجه به جمعیت این استان متناسب است و همچنین تعداد تخت های در حال احداث در این استان 520 تخت یعنی 5.6 نسبت به کل کشور است که اگر قرار است توازن کشور را در نظر بگیریم باید یک درصد حدود 52 تخت اضافه می کردیم که در این خصوص از برنامه جلو هستیم.
قاضی زاده هاشمی در ادامه با بیان اینکه سهم استان خراسان شمالی از تخت های ویژه یک درصد است، گفت: توسعه اورژانس نیم درصد بیش از سایر استان هاست که معادل 1.4 درصد است همچنین در پزشک متخصص 2070 پزشک توزیع کردیم که از این تعداد 35 نفر را به استان خراسان شمالی معادل 1.7 کل کشور اعزام کرده ایم که از حد معمول بیشتر بوده است.
* تحت پوشش قرار گرفتن سراسر کشور در شبکه بهداشتی تا پایان سال 95
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در استان خراسان شمالی یک نفر پزشک در شهرهای زیر 20 نفر کم نداریم، خاطرنشان کرد: تمام پزشکان مورد نیاز عمومی در طول مدت وزارت بنده تأمین شده است و تا پایان امسال بقیه خدمات پزشکی تجهیز می شود که پیش از این در استانهای زنجان و قم هم این مورد را داشته ایم و تا پایان سال 95 کل کشور زیر پوشش شبکه بهداشتی قرار می گیرند.
وی افزود: از محل یک درصد ارزش افزوده، یک دهم درصد یعنی 7.2 میلیارد تومان به استان خراسان شمالی اختصاص داده شده و از منابع طرح سلامت 38 میلیارد تومان در سال 93 و 12.9 میلیارد تومان در سال 94 اختصاص داده شد چرا که تمام بخش هایی که در استان بوده بازسازی شده است و بیمارستان آشخانه که سال ها غیرفعال مانده بود تجهیز و بخش های سونوگرافی، ماموگرافی و غیره به آن اضافه شد.
قاضی زاده هاشمی در ادامه با بیان اینکه بی عدالتی قطعا در برخی بخش ها وجود دارد، اظهار داشت: شما درباره بیمه ها قانونی تصویب کردید که دو هفته بعد پس از دریافت خدمت پول بدهند اما الان حدود 8 ماه است که ما گرفتار این موضوع هستیم و پول تصویب شده از مجموع مالیات بر ارزش افزوده و از محل درآمدهای هدفمندی مبلغ چندانی به ما ندادند و آن هم به خاطر مشکلاتی است که در کشور وجود دارد.
* پرونده الکترونیک سلامت برای نخستین بار در استان خراسان شمالی تهیه میشود
وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه من در مقابل پزشکان، پرستاران و کارمندان وزارتخانه روسیاه هستم، اذعان کرد: این افراد هنوز حق و حقوق خود را دریافت نکرده اند اما ادامه خدمت به مراجعان دارند لذا عدم تخصیص اعتبارات برای همه استان ها وجود دارد، چنانکه ممکن است نمایندگان استان تهران اعتراض کنند که وارد است چرا که به مراتب رسیدگی ما به این استان نسبت به سایر استان ها کمتر است.
وی ادامه داد: باید قبول کنید در این دوره نهایت تلاش به مناطق محروم و نقاط دوردست و مرزی از جمله به استان خراسان شمالی صورت گرفته است و ما قصد داریم دو بیمارستان بسیار مجهز در شیروان و بجنورد به بهره برداری برسانیم و در عین حال کل استان را نیز زیر پوشش شبکه بهداشتی قرار می دهیم و پرونده الکترونیک سلامت هم نخستین بار در این استان تهیه می شود.
* پرداخت 60 درصدی بیمهها دو هفته بعد از دریافت خدمات ازجانب بیمار انجام نمیشود
قاضی زاده هاشمی ادامه داد: در مورد بیمه و ادغام بیمه نیز مطالبه کردیم و مظلوم هم واقع شدیم ولی اتفاقی نیفتاد؛ از طرف دیگر درباره پرداخت بیمه که باید دو هفته بعد از دریافت خدمات باشد که مصوبه قانون است و پرداخت 60 درصدی انجام شود اما اجرا نمی شود.
وزیر بهداشت همچنین افزود: نماینده سوال کننده در مورد تخت های بیمارستانی بی اطلاع است چرا که 850 تخت بیمارستانی در حوزه انتخابیه وی وجود دارد که در دو سال گذشته زمانی که کار را تحویل گرفتیم با 19 درصد پیشرفت به 90 درصد رسیدیم و ظرف 6 ماه آینده به بهره برداری می رسد.
وی در ادامه خطاب به ثروتی گفت: به سیمای خدمات درمانی در کشور نگاه کنید و انصاف داشته باشید زمانی که نفت 120 دلار بود و امروز که دولت زیر 30 دلار نفت را می فروشد مقایسه کنید که مردم در این زمینه بهترین قضاوت را انجام می دهند.
قاضی زاده هاشمی درخصوص پزشکان که سرمایه اجتماعی این کشور هستند خطاب به ثروتی افزود: شما گفتید معاون من 80 میلیون تومان می گیرد که اگر اینگونه نباشد باید در درگاه خداوند پاسخگو باشید و نباید تهمت زد ضمن اینکه معاونان من هم زندگی خود را در طبق اخلاص گذاشته اند و نباید مورد عتاب قرار گیرند.
* به رغم رشد 300 درصدی برخی خدمات پزشکی مثل برداشتن لوزه، برخی خدمات نظیر پیوند اعضا و عمل کبد رایگان انجام میشود
وی همچنین با بیان اینکه بخش خصوصی تعرفه ها را رعایت می کند، اضافه کرد: شما از رشد 300 درصدی خدمات پزشکی شکایت دارید که مثلا برای برداشتن لوزه که 18 هزار و 600 تومان بود و به 60 هزار تومان رسیده است اما از طرف دیگر نمی گویید که برای عمل کبد باید در خارج از کشور 500 هزار دلار از جیب بیمار پرداخت شود اما در ایران این خدمات رایگان انجام می شود همچنین پیوند قلب و کلیه و اعضای بدن را نیز باید ببینید و به فرمایشات رهبری هنگام ترخیص شدن از بیمارستان توجه کنید که گفتند باید به این مجموعه مباهات کرد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پایان با اشاره به اینکه متخلف در همه قشرها وجود دارد، خاطرنشان کرد: با این حال باید نگاه مردم به شهرداری ها، دادگستری ها و سایر بخش های نظام را دید که آیا نسبت به آنها انتقاد بیشتر است یا وزارت بهداشت؛ ضمن اینکه قصد من دفاع از صنف نیست و دفاع از سلامت مردم است چرا که وقتی چند بار گروهی را مورد عتاب و خطاب بدون مدرک قرار دادید طبیعی است که آنها رفتار مناسبی نداشته باشند.
جالبه وزیر محترم چه جوابی داده و جالبتر اینکه نماینده ها هم راضی شده اند. جمعیت خراسان شمالی بیش از نهصد هزار نفر است و متوجه نشدم که چطور بیش از 4 میلیون نفر حاشیه نشین در خراسان رضوی وجود دارد و معادل یک و نیم درصد 27 میلیون نفر شده.
همچنین علیرغم قدیمی و فرسوده بودن بیمارستان های استان خراسان شمالی توزیع آن هم عادلانه نیست بطوری که شهرستان مرزی رازوجرگلان حتی بیمارستان 32 تختخوابی هم ندارد.
متاسفیم بجای سازندگی و ایجاد بستر و زیرساخت های مهم و جلوگیری از خروج بیماران برای درمان به مشهد مقدس اینگونه قضاوت می کنند.