تظاهرات در اعتراض به حضور نظامی انگلیس در قبرس
به گزارش سرویس بینالملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری شین هوا از نیکوزیا، صدها تن از جوانان دو بخش یونانی نشین و ترک نشین قبرس روز یکشنبه با برگزاری تظاهرات ضمن اعتراض به حضور نظامی انگلیس، وحدت این جزیره مدیترانه ای را بدون حضور نظامیان خارجی خواستار شدند.
شماری از فعالان چپ قبرس روز یکشنبه با برگزاری تظاهرات در برابر پایگاه نظامی انگلیس در منطقه ترودوس در مرکز بخش یونانی نشین قبرس برچیده شدن پایگاههای نظامی خارجی در کشورشان را خواستار شدند. دهها تن از معترضان قبرسی نیز با تجمع در برابر تاسیسات راداری در ارتفاع دو هزار متری کوه المپ شعارهایی بر ضد انگلیس و آمریکا سر دادند.
تلویزیون سراسری قبرس چند سال پیش گزارش داده بود پایگاه ترودوس و همچنین برخی تاسیسات نظارتی دیگر در جزیره در واقع بخشی از شبکه الکترونیک جهانی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را تشکیل می دهند. ناتو با استفاده از این شبکه ارتباطات نظامی و غیرنظامی کشورهای شرق مدیترانه و فراتر از آن را کنترل می کند.
برخی از کارشناسان و تحلیلگران بر این عقیده اند که ناتو با استفاده از رادارهای کوه المپ حتی قادر است تحرکات نظامی سرزمینهای بسیار دور حتی چین را نیز رصد کند.
تظاهرات اعتراض آمیز جوانان قبرسی روز یکشنبه به دعوت سازمان یونانیهای قبرس EDON ، جنبش جوانان حزب ترقی خواه کارگران AKEL و چند حزب چپ در بخش ترک نشین قبرس برگزار شد.
قبرس در گذشته مستعمره انگلیس بوده است و انگلیسی ها در حال حاضر دو پایگاه نظامی در این جزیره دارند که سه درصد از کل خاک قبرس معادل دویست و پنجاه و چهار کیلومتر مربع آن را اشغال کرده است. انگلیس همچنین در چارچوب پیمان استقلال قبرس که در سال هزار و نهصد و شصت منعقد شد، تاسیسات دیگری نیز در این جزیره مدیترانه دارد. با این که مردم قبرس پیوسته با حضور نظامی انگلیس در کشورشان مخالفت می کنند تا کنون هیچ یک از دولتهای قبرس و حتی دولتی که از سال دو هزار و هشت تا دو هزار و سیزده تحت کنترل جنبش جوانان حزب ترقی خواه کارگران AKEL بود، وجود پایگاههای نظامی انگلیس در قبرس را زیر سوال نبرده اند.
از زمان تهاجم ترکیه در سال هزار و نهصد و هفتاد و چهار به شمال قبرس، این جزیره مدیترانه ای به دو بخش تقسیم شد. ترکیه پس از کودتایی که ملی گرایان بخش ترک نشین قبرس تدارک دیده بودند تا این منطقه را به یونان ملحق کنند، اقدام به عملیات نظامی کرد. تنها ترکیه جمهوری ترک قبرس را که مناطق شمالی این جزیره را شامل می شود، به رسمیت می شناسد اما بخش یونانی نشین قبرس را جامعه جهانی به رسمیت می شناسد.
مسئولان دو بخش یونانی و ترک نشین قبرس از سالها پیش برای وحدت این جزیره با یکدیگر مذاکره می کنند. تابستان گذشته تلاشها برای انعقاد توافقنامه میان دو طرف به نتیجه نرسید با این حال نیکوس آناستازیادیس رئیس جمهور بخش یونانی نشین قبرس ابراز اطمینان کرد پیش از پایان دوره دو ساله خود با همتای خود در بخش ترک نشین توافق خواهد کرد.