چاووش اوغلو:خواستار عادی سازی رابطه با روسیه هستیم
آغاز نشست خبری وزرای خارجه ترکیه و عربستان
وزیر خارجه عربستان سعودی گفت عربستان سعودی و ترکیه درباره چالش ایران در منطقه دیدگاه مشترکی دارند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در نشست خبری با وزیر خارجه ترکیه ادعاهای خود درباره ایران را بار دیگر تکرار کرد چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در کنفرانس خبری مشترک با همتای سعودی خود گفت ما خواستار عادی سازی روابط با روسیه هستیم اما این امر به صورت یکجانبه امکانپذیر نیست.داعش باید دشمن مشترک ما و روسیه به شمار آید.
عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی در کنفرانس خبری مشترک با مولود چاووش اوغلو همتای ترکیه ای اش که به ریاض سفر کرده است ضمن اشاره به دیدارهایی که وی در عربستان سعودی داشته است گفت: هدف از این دیدارها گسترش و تقویت روابط دیپلماتیک دو کشور است. من نیز با همتای ترکیه ای نشستی داشتم و درباره اوضاع منطقه اعم از سوریه وعراق و یمن و فلسطین و مقابله با تروریسم و مقابله با اقدامات تجاوزکارانه (خصمانه) ایران و مداخله ایران در امور منطقه و عدم احترام این کشور به حسن همجواری گفتگو کردیم. ماهمچنین درباره شورای هماهنگی راهبردی میان دو کشور که شاه عربستان و رئیس جمهوری ترکیه در سفر اردوغان به عربستان، با تشکیل آن موافقت کرده اند گفتگو کردیم. ما جزئیات این مسئله را بررسی کردیم و اکنون این موضوع در مرحله نهائی است و ان شاء الله به زودی تکمیل می شود.
وی در بخش دیگری گفت: موضع ترکیه در حمایت از مخالفان سوری شجاعانه است. ما از حق ترکیه برای دفاع از اراضی خود به نحوی که مناسب می داند حمایت می کنیم. عربستان سعودی و ترکیه دوشادوش یکدیگر از مخالفان سوری حمایت می کنند و در همه مسائل مواضع ما مشترک و حمایت کننده از سوری ها (مخالفان) است. این موضوع شامل تعامل مستقیم ما با سوری ها و در جلسات بین المللی و از جمله گروه وین و نشست نیویورک می شود. ما بایکدیگر همکاری و هماهنگی داریم و از مخالفان سوری به صورت قوی پشتیبانی بعمل می آوریم.
عادل الجبیر گفت: ما به مخالفان سوری تضمینی نداده ایم. تضمین هایی که آنها دریافت کرده اند به صورت مکتوب از سازمان ملل متحد و برای اجرای قطعنامه 2254 شورای امنیت و بخش های 13 و 14 آن درخصوص کمک های بشردوستانه و توقف بمبارانها است که قابل مذاکره نیستند.
عادل الجبیر در بخش دیگری گفت: ما به مخالفان سوری تضمینی نداده ایم. تضمین هایی که آنها دریافت کرده اند به صورت مکتوب از سازمان ملل متحد و برای اجرای قطعنامه 2254 شورای امنیت و بخش های 13 و 14 آن درخصوص کمک های بشردوستانه و توقف بمبارانها است که قابل مذاکره نیستند. تضمین هایی درباره باز شدن گذرگاههای انسانی توسط قدرتهای بزرگ به برادران و خواهران سوری ما داده شده است. تضمین هایی درخصوص آغاز مذاکرات براساس بیانیه ژنو1 داده شده است. براساس این بیانیه باید دولتی موقت با اختیارات کامل در سوریه تشکیل شود تا اختیارات بشار اسد به آن انتقال یابد و قانون اساسی جدید تدوین شود و انتخابات جدیدی برگزار شود. براین اساس بشار اسد در سوریه جدید نقشی نخواهد داشت. مخالفان سوری براین اساس برای گفتگو رفته اند. ما از آنها و این تصمیم آنها حمایت می کنیم و اگر تصمیم بالعکس بگیرند نیز از آنها پشتیبانی خواهیم کرد. ما به آنها فشار وارد نمی کنیم اما از آنها حمایت کامل می کنیم و به آنها مشورت می دهیم تا بتوانند گزینه های موجود را بررسی کنند و بهترین گزینه را انتخاب کنند.
عادل جبیر گفت من تاکید می کنم که ما نقش حمایت کننده از برادران و خواهران سوری داریم و بر آنها فشار وارد نمی کنیم. ما از ابتدای درگیری ها این کار را کرده ایم و به آن ادامه خواهیم داد تا سوری ها به هدفشان که تشکیل سوریه جدید بدون بشار اسد است برسند.
وی مدعی شد اقتصاد عربستان سعودی و ترکیه بزرگترین اقتصادهای خاورمیانه هستند. این دو کشور نگاه مشترکی به چالشهای منطقه اعم از بحران سوریه و عراق و چالشهای ایران و اوضاع یمن و اهمیت آزادی کشتیرانی در دریای سرخ یا جنگ با تروریسم و ایجاد امنیت و ثبات در منطقه دارند. افراط گرائی حاصل بی ثباتی دربرخی کشورهای منطقه است که به این شکل فرصت از آنها گرفته می شود. عربستان سعودی و ترکیه به بهبود اوضاع ملت های خود و توسعه داخلی و شکوفائی اقتصادی اهمیت می دهند. این دو کشور به سرمایه گذاری های مشترک و تجارت اهمیت می دهند و این امور به نفع ملت های دوکشور و کل منطقه است.