تحصیل 21 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاههای کشور
معاون وزارت علوم:حدود 21هزار دانشجوی خارجی از 106 ملیت دردانشگاه های کشور مشغول تحصیلند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، مجتبی صدیقی ، معاون دانشجویی وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری در سمینار تخصصی دانشگاه بین الملل در ایران و سیاست های پیش رو که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد افزود: در سال 2000 حدود 97 میلیون دانشجو در سطح جهان وجود داشته که این تعداد در سال 2015 به 263 میلیون دانشجو رسیده است بنابراین گزارش های یونسکو حکایت از روند افزایشی تعداد دانشجویان در سطح جهان دارد.
وی گفت: در سال 1990 حدود 1/3 میلیون دانشجو به کشورهای مختلف جهان برای ادامه تحصیل اعزام شدند که روند اعزام دانشجو به سایر کشورها درسال 2011 به 4/3 میلیون نفر رسیده است.
صدیقی با اشاره به این که آمریکا قطب جذب دانشجویان بین المللی محسوب می شود اظهار داشت: بین سال های 1953 تا 1954 آمریکا حدود 34 هزار دانشجوی خارجی جذب کرده بود که روند جذب دانشجو درسال های 2013 تا 2014 به حدود 886 هزار و 52 نفر رسید که از این تعداد 86 هزار و 372 نفر از خاورمیانه، 53 هزار و 919 نفر از عربستان و حدود هزار و 194 نفر از ایران بوده است.
وی افزود: از حدود ده هزار دانشجوی جذب شده ایرانی در سال های 2013 تا 2014 در آمریکا،622 نفر در مقطع کارشناسی و بیش از 8 هزار نفر در مقاطع تحصیلات تکمیلی بوده اند.
صدیقی در ادامه به اضافه شدن قطب های پذیرش دانشجو اشاره کرد و گفت: در اواسط سال 1990 قطبهای پذیرش دانشجو انگلیس، آمریکا، کانادا و استرالیا بود که با آغاز سال 2010 کشورهای چین، سنگاپور و مالزی نیز به قطب پذیرش دانشجو اضافه شدند.
صدیقی در ادامه به دانشجویان غیر ایرانی شاغل به تحصیل در جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: مجموع دانشجویان غیر ایرانی شاغل به تحصیل در جمهوری اسلامی ایران حدود 21 هزار دانشجو از 106 ملیت مختلف هستند که 20 هزار نفر از آنها در جامعه المصطفی درحال تحصیل هستند.
وی تصریح کرد: از تعداد 21 هزار دانشجوی غیر ایرانی 50 درصد در رشته های علوم انسانی، 30 درصد در رشته های فنی،17 درصد در رشته های علوم پزشکی و 3 درصد در رشته های هنر در حال تحصیل در دانشگاههای کشور هستند.
صدیقی افزود: از 106 کشور دنیا پذیرش دانشجو داریم که اکثر آن از کشورهای افغانستان ،سوریه و لبنان است.
مشکلات پذیرش دانشجویان غیرایرانی در دانشگاههای کشور
وی در ادامه با اشاره به مسائل و مشکل های دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران گفت: دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاههای کشور با مشکلات پذیرش آموزش، دانشجویی و فرهنگی مواجه هستند.
صدیقی به برخی از مشکل های پذیرش دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاههای کشور اشاره کرد و گفت: نبود اطلاع از نظام آموزشی عالی ایران، فقدان اطلاع از قوانین کنسولی، آموزشی و دانشجویی، ناآشنایی با سطوح علمی و رتبه های دانشگاههای کشور، به روز نبودن سایت های اطلاع رسانی دانشگاهها، فقدان نیروی کارشناسی مجرب در بخش پذیرش دانشگاهها، هراس ناشی از تبلیغات مسموم بین المللی و محدودیت بعضی رشته های تحصیلی از جمله مشکلات پذیرش دانشجویان غیر ایرانی در کشور است.
وی افزود: تسلط نداشتن دانشجویان به زبان فارسی و ضعف در درک مطالب درسی، نبود تطابق سطح آموزشی کشور متبوع با سطح دانشگاهی جمهوری اسلامی ایران، نبود شناخت درست دانشجویان از رشته های تحصیلی، مشکل زبان انگلیسی و آزمون تافل و بالا بودن سطح علمی دانشگاههای برتر به خصوص در مقطع کارشناسی از جمله مشکلات آموزشی پذیرش دانشجوی غیر ایرانی در کشور است.
صدیقی در ادامه به مشکل های دانشجویی پذیرش دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاههای کشور اشاره کرد و گفت: هزینه های نسبتا بالای تحصیل در اکثر دانشگاهها برای دانشجویان غیر بورسیه، هزینه های بالای زندگی برای دانشجویان به ویژه دانشجویان بورسیه، مشکل کمبود خوابگاههای دانشجویی، هزینه های بالای اجاره مسکن، نبود امکان اشتغال به کار دانشجویی در ایران و طولانی بودن فرآیند اعطای مجوز تحصیل در ایران از جمله مشکلات دانشجویی است.
وی تصریح کرد: نبود درک متقابل میان دانشجویان غیر ایرانی و حتی برخی از استادان و کارکنان، نبود فرهنگ پذیرش اتباع خارجی در برخی استان ها و شهرستان ها، دوری از خانوادهها و آثار روحی و روانی ناشی از آن از جمله مشکلات فرهنگی پذیرش دانشجویان غیر ایرانی در دانشگاه های کشور است.
صدیقی در پایان به برنامه های وزارت علوم برای جذب و پذیرش بیشتر دانشجویان در دانشگاههای کشور اشاره کرد و افزود: تسهیل ارتباطات بین المللی پس از برجام، پیش بینی اعتبار برای بسترسازی و شناخت کافی از مشکلات، ارایه و راه حل های پذیرش دانشجو غیر ایرانی از جمله برنامه های وزارت علوم محسوب می شود.