قوانین ما برای قاچاق کالا ناکارآمد است
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی گفت: قوانین ما برای مبارزه با قاچاق ناکارآمد است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، جمشیدی معاون وزیر دادگستری در گفتگوی ویژه خبری شبکه 2 سیما به تخلفات و جرائم حیطه پزشکی ، درمان و دارو اشاره کرد و گفت: در این خصوص بحثهای بسیار مهمی در کشور داریم به دلیل اینکه با سلامت مردم روبرو هستیم و تخلفات در این حیطه ظلم مضاعف به مردم است.
وی با بیان اینکه یکی از بحثهای بسیار جدی ما در سازمان تعزیرات حیطه پزشکی ، درمان و داروست افزود: حدود 20 ـ 30 مورد برخورد با تخلفات در این حوزه بر عهده سازمان تعزیرات است.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی گفت: در ادامه به کارگروه تشکیل شده در این حوزه اشاره کرد و گفت: در جلسه ای که با حضور نمایندگان کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تشکیل شد پیشنهادهای مفصلی در حیطه کنترل قاچاق دارو و تخلفات به اصطلاح زیرمیزی مطرح شد.
وی افزود: جمع بندی آن در جلسه این بود که با کمیسیون مشترک با حضور نمایندگان مجلس ، وزارت بهداشت و درمان ، سازمان تعزیرات و بخشهایی که متولی برخورد و نظارت و قانونگذاری هستند تشکیل شود.
جمشیدی با بیان اینکه اکنون برخی از قوانین مربوط به قوانین مبارزه با قاچاق ناکارآمد است گفت: برخی از قوانین این حیطه متعلق به 60 سال پیش است.
وی در ادامه با بیان اینکه قاچاق دارو به وفور صورت می گیرد افزود: تجهیزات پزشکی و قاچاق نیز اکنون در یکی از خیابانهای تهران وجود دارد و به هر کدام از این فروشگاهها که وارد شویم به راحتی این لوازم قاچاق را می بینیم.
معاون وزیر دادگستری در ادامه به بحث نظارت و برخورد اشاره کرد و گفت: ما در سازمان تعزیرات در حیطه برخورد با شدت و قدرت پیش می رویم اما متأسفانه در بعد نظارت مشکلی وجود دارد چرا که نظارت بر عهده دستگاههای مختلف است اما نظارت اصلی با وزارت بهداشت به ویژه سازمان غذا و دارو است.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات تعدد ناظران است گفت: فقط در حیطه دارو در بندر شهید رجایی در طول شبانه روز حدود شش هزار کانتینر وارد یا صادر یا از کشور ترانزیت می شود.
جمشیدی افزود: فقط یک دستگاه اسکنر در این بندر وجود دارد که می تواند همه کانتینر را اسکن کند که توان اسکن آن روزانه حدود 100 تا 170 مورد است.
وی ادامه داد: چیزی در حدود چند هزار کانتینر کالا اسکن نمی شود و متأسفانه وقتی اسکن نمی شود هر کالایی به کشور ورود پیدا می کند.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی درباره اینکه آیا گمرک مسئول آن است گفت: بر این حجم کالا که وارد کشور می شود کنترل هوشمند و نظارت سیستمی صورت نمی گیرد بنا براین می تواند منشأ بسیاری از قاچاقها از جمله قاچاق دارو شود.
وی درباره اینکه تجهیز این دستگاهها با چه کسی است افزود: گمرک می گوید برای تجهیز به اسکنرهای بیشتر شش تا هفت میلیارد تومان نیاز است که اینها باید از بودجه های سازمانی و دولتی تأمین شود.
جمشیدی درباره اینکه بقیه کانتینرهای وارده کنترل نمی شود گفت: ممکن است به صورت تصادفی اسکن شوند اما این کفایت نمی کند باید گمرک به سیستمهایی مجهز شود که بتواند همه کانتینرهای وارده را اسکن کند.
وی با بیان اینکه این واردات برای کشور بسیار سودمند و ارزشمند است گفت: وارد کنندگان مالیات و عوارض نمی پردازند به طوریکه سال گذشته فرار مالیاتی چیزی در حدود هشتاد هزار میلیارد تومان بود که این مبلغ نصف بودجه کشور است.
جمشیدی در ادامه با بیان اینکه برای برخورد با قاچاقچیان هم دولت و هم مجلس مقصر است گفت: در یکی از پرونده ها فردی 750 میلیون تومان در ماه درآمد قاچاق داشت که ما صد درصد با اینها برخورد می کنیم اما نباید از واقعیتها فرار کرد.
وی افزود: اینکه 20 میلیون دلار کالای قاچاق در کشور وجود دارد نشان دهنده این است که قوانین ما ناکارآمد است.
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی درباره اینکه قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز دو سال است که در مجلس تصویب شده است آیین نامه های آن چه زمانی نهایی می شود گفت: این قانون حدود 15 آیین نامه دارد که حدود 10 آیین نامه آن نوشته شده و در واقع برخورد نیز مطابق با آن شروع شده است اما انتظار ما این است که در بحث قاچاق جدی تر برخورد شود.
جمشیدی با بیان اینکه بهترین شیوه برخورد با قاچاق این است که قبل از مبادی ورودی جلوی آن گرفته شود افزود: ما 167 گمرک در کشور داریم که حدود صد میلیارد تومان واردات و صادرات انجام می شود این در حالی است که کره جنوبی 54 گمرک با حدود هزار میلیارد دلار واردات و صادرات دارد.
وی ادامه داد: چرا باید این تعداد گمرک داشته باشیم که کنترل آن نیز سخت باشد؟!
رئیس سازمان تعزیرات حکومتی با بیان اینکه ما باید در بحث قاچاق کالا در دو سه حیطه کار جدی انجام دهیم که یک حیطه نظارت است و باید در این خصوص تجمیع صورت گیرد و بعد نظارت را به یک بخش بسپاریم.
وی افزود: بعد دوم این است که چون قاچاق سودآور است کانونهای ثروت و قدرت فشار می آورند هر چند که ما در مقابل آن ایستاده ایم و مقاومت می کنیم اما وقتی در مجموع دو درصد کشفیات داریم یعنی کاری انجام نشده است و اگر برای این دو درصد قاطع ترین برخوردها هم صورت گیرد فایده ندارد.
جمشیدی با بیان اینکه مرجع رسیدگیها باید یک مرجع واحد باشد گفت: باید به جای برخورد با مغازه ها گمرک را اصلاح کنیم و نظام مالیاتی را سفت بگیریم و اگر این اصلاحات صورت گیرد مسلماً از حجم ورود کالاهای قاچاق به کشور کاسته خواهد شد.
معاون وزیر دادگستری درباره آمار داروهای قاچاق نیز افزود: هر چند این آمار دقیق نیست اما در لوازم آرایشی حدود یک میلیارد دلار و در دارو و سوخت نیز حدود هفت میلیارد دلار قاچاق داریم.
میزان واردات دارویی ما 10 برابر صادرات ان است
نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: میزان واردات دارو و تجهیزات ناشی از آن 10 برابر صادرات دارو است.
عبدالرحمان رستمیان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه 2 سیما در بحث واردات داروهای قاچاق کشور افزود: قاچاق معنایش این است که زیر پنج درصد باشد وقتی بیشتر از آن قاچاق می شود نشان دهنده آن است که مشکلات مدیریتی داریم و حتی ممکن است در برخی جاها فساد اداری نیز باشد و باید اینها را از بین ببریم.
وی گفت: وقتی این همه قاچاق صورت می گیرد تولید آسیب می بیند که باید برای حل این معضل راه حلهایی اندیشیده شود و اگر نیاز به تصویب و یا اصلاح قانون دارد این کار انجام شود.
وی در پاسخ به این سؤال مجری که پرسید؛ با توجه به اینکه آخر کار مجلس است تشکیل این کمیسیون کارآیی لازم را خواهد داشت یا خیر؟ گفت: پیگیریهای ما از یکی دو سال گذشته آغاز شده است و حتی در بعد اقتصاد مقاومتی نیز ما بحث دارو و تجهیزات را مد نظر قرار داده ایم.
وی در ادامه به بحث تولیدات داخل و صادرات دارویی و تجهیزات دارویی اشاره کرد و افزود: یک میلیارد و 500 میلیون دلار در این حیطه داریم و در مقابل 150 میلیون دلار صادرات می کنیم.
رستمیان با بیان اینکه با قوانین موجود می توانیم جلوی قاچاق دارو را بگیریم گفت: البته دولت نیز می تواند در صورت نیاز به قانون جدید لایحه ای بنویسد و ما در مجلس تصویب آنرا تسریع کنیم.
وی در ادامه به بحث تبلیغات ماهواره ای اشاره کرد و افزود: ما هم اکنون درباره تبلیغات ماهواره ای کالاها طرحی نوشتیم و قانونی تصویب کردیم که در کمیسیون کار آن انجام شد و به صحن رفت.
رستمیان با بیان اینکه بحث سلامت باید بالاترین قوانین را داشته باشد گفت: مجلس اکنون دو طرح در این خصوص دارد که با همکاری معاونت سازمان غذا و دارو آنرا به نتیجه رسانده ایم.
وی درباره اینکه گمرک اعلام می کند چون پول نداریم نمی توانیم تجهیزات اسکن بخریم قابل قبول نیست اگر پول ندارند به مجلس بیایند و درخواست بودجه کنند.
رستمیان ادامه داد: وقتی در کشور 20 میلیارد دلار کالای قاچاق داریم نباید برای خرید تجهیزات معطل پول باشیم.
وی افزود: به ویژه که اگر واردات کالاها به صورت الکترونیکی ثبت و کنترل شود هزینه ها کمتر و نظارتها دقیقتر می شود.
این نماینده مجلس گفت: البته اکنون در بحث قاچاق نه تنها در حیطه واردات بلکه در حیطه صادرات نیز بحث قاچاق مطرح است و داروهای یارانه دار از طریق دلالها و واسطه ها فروخته می شود.
وی افزود: مناطق آزاد نیز به جای صادرات، محل واردات شده است.
رستمیان گفت: وقتی کشفیات قاچاق ما پنج درصد است این نشان می دهد که چقدر سودآور است.
عزم جدی برای برخورد با داروهای قاچاق وجود دارد
مدیرکل بازرسی و نظارت سازمان غذا و دارو گفت: اکنون عزم جدی در همه بخشها برای مبارزه قاچاق دارو وجود دارد.
دکتر بهروز جنت در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه 2 سیما درباره داروهای قاچاق افزود: مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید قبل از ورود به کشور یعنی در مرزها صورت گیرد و کنترل از مرز تا مصرف کننده باید باشد و در واقع زنجیره این اتصال را باید قطع کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه تعداد بازرسان ما در حیطه برخورد با داروهای قاچاق کافی نیست گفت: به ویژه در حیطه ستادی این کمبود وجود دارد.
جنت با بیان اینکه اکنون توان مقابله و برخورد با قاچاق دارو وجود دارد افزود: اکنون مراحل مختلف مبارزه با داروهای قاچاق صورت می گیرد به ویژه که مردم در بحث دارو و مکمل های دارویی باید به برچسبهای اصالت و سلامت توجه کنند و کالایی که تأییدیه وزارت بهداشت ندارد استفاده نکنند.
وی درباره نوشابه های نیرو زا نیز گفت: نوشابه هایی که با مجوز وزارت بهداشت، درمان وارد می شوند مشکلی ندارند بلکه آنهایی که مجوز و برچسب اصالت و سلامت ندارند و قاچاق هستند مشکل دارند.
مدیرکل بازرسی و نظارت سازمان غذا و دارو درباره جمع آوری داروهای قاچاق نیز افزود: نظارت دستگاه های متعدد در این خصوص مشکل ایجاد می کند و باید متناسب با حیطه اختیارات عمل کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه متأسفانه گاهی مکملها را با عنوان دارو تلقی می کنند گفت: خوشبختانه دارو از ابتدا زیر نظر سازمان غذا و دارو بود و نظارت کافی در این حیطه صورت می گیرد.
جنت با بیان اینکه زیر پنج درصد قاچاق دارو داریم افزود: در مورد مکملهای دارویی بیش از سی تا چهل درصد قاچاق صورت می گیرد و دلیل آن نیز تبلیغات ماهواره ای برخی از این مکملهاست.
وی افزود: البته این مکملهای دارویی به غیر از بحث قاچاق، تقلبی بودنشان نیز مطرح است و 95 درصد مکملهای دارویی که در ماهواره تبلیغ می شود و آنچه که بدست مردم می رسد قاچاق است و پنج درصد باقیمانده نیز تاریخ گذشته است.
مدیرکل بازرسی و نظارت سازمان غذا و دارو در ادامه گفت: به طور کلی آن داروهایی که در نظام توزیع رسمی کشور وارد نشده است مردم بدانند که مشکل دارند و تمام داروهای نظام توزیع رسمی برچسب اصالت و سلامت دارند.