مشروح اظهارات مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: راه حلی نظامی برای موضوع سوریه وجود ندارد.
به گزارش سرویس بینالملل
خبرگزاری صدا و سیما، تونر در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: کمیته عالی مذاکره کنندگان مخالف دولت سوریه با ارسال نامه ای به سازمان ملل خواهان پاسخگویی به شماری از سوالات درباره مذاکراتی شده اند که هدایت آنها را این سازمان به عهده دارد. آنها به طور علنی خواهان پایان درگیریها و خشونت ها و آزادی زندانیان شده اند، آیا از نظر شما این اقدام آنها پیش از آغاز مذاکرات اقدامی معقولانه به نظر می رسد. وی گفت: مطمئن نیستم که بتوانم پاسخ سوال شما را بدهم اما ما کمیته عالی مذاکره کنندگان مخالف دولت سوریه را تشویق می کنیم که به دعوت استفان دی میستورا نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه پاسخ مثبت دهند. همانطور که می دانید جان کری وزیر خارجه در اواخر هفته با اعضای این کمیته دیدار و گفتگو کرد و بر تمرکز ما بر روی لزوم انتقال سیاسی و آتش بس و نیاز به انجام اقدامات عملی و از جمله لزوم دسترسی به مناطق در محاصره و انتقال کمک های بشردوستانه به این مناطق تاکید کرد. بنابراین ما معتقدیم که مقامات کمیته عالی مذاکره کنندگان مخالف دولت سوریه و جناح های مخالف دولت سوریه فرصتی تاریخی را برای رفتن به ژنو و ارائه راههای عملی مهم برای اجرایی سازی آتش بس، دسترسی بشردوستانه و ایجاد معیارهای اعتمادساز پیش رو دارند.
وی افزود: آنها باید بدون پیش شرط این کار را انجام دهند.معتقدیم که آنها باید از این فرصت استفاده کنند تا از آن برای آزمایش تمایل سوریه و مقاصد آن استفاده کنند تا این موضوع برای جهانیان روشن شود که کدام طرف برای انتقال سیاسی در سوریه جدی تر است و کدام طرف اینگونه نیست. البته این به معنای آن نیست که ما پیشنهاد مخالفان دولت سوریه برای برقراری آتش بس و لزوم دسترسی به کمک های بشردوستانه در مناطق تحت محاصره را جدی نمی گیریم. در حقیقت ما این موضوع را جدی می گیریم.تنها نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که مردم سوریه به این فرآیند امید بسته اند و نمی خواهند که سرنوشت آنها تا ابد با جنگ و درگیری همراه باشد.جان کری وزیر خارجه در دیدار اخیرش و در شنبه گذشته با اعضای کمیته عالی مخالفان دولت سوریه در ریاض این موضوع را به طور جدی با آنها در میان گذاشت. جهانیان از آنچه که در شهر های مضایا و دیگر شهرها در سوریه می گذرد و ادامه بمباران بیمارستانها و خانه های مسکونی با بمب های بشکه ای و مشاهده کشتار غیرنظامیان جریحه دار شده اند. ضرورت زیادی برای برگزاری این مذاکرات مشاهده می شود.
این سخنگو در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: چرا مخالفان دولت سوریه باید بدون پیش شرط و در حالیکه طرفداران آنها در سوریه از طرف دولت بمباران می شوند در این مذاکرات حاضر شوند، ادعا کرد: ما معتقدیم که اسد باید موانع موجود بر سر راه ارسال کمک های بشردوستانه و از جمله مواد غذایی را رفع کند و بمباران غیرنظامیان در مناطق مختلف سوریه را با بمب های بشکه ای متوقف کنند. این موضوع لازم به گفتن نیست که ما و کشورهای حاضر در گروه کشورهای طرفدار سوریه از ابتدای این فرآیند خواهان انتقال سریع سیاسی در سوریه بوده ایم. ما هیچگاه نگفته ایم که این موارد باید از مذاکرات کنار گذاشته شوند.فشار باید بر اسد وجود داشته باشد تا این موارد را بپذیرد و گام هایی اعتماد ساز را بردارد اما این فرآیندی طولانی است و همه به این موضوع اذعان دارند که این فرآیند، فرایندی طولانی و چالش برانگیز است. ما درباره مذاکراتی قریب الوقوع صحبت می کنیم که ممکن است شاهد یکصد و هشتاد درجه تغییر موضع از هرکدام از طرفین در آن در یک روز و یا یک هفته باشیم. اما زمانی که گفتگوها برگزار شود آنگاه شاهد معیارهایی خواهیم بود که می تواند سبب برداشته شدن گام هایی محکم حتی از طرف اسد شود. موضوع مهمی که لازم است که اسد آن را تشخیص دهد و البته این به عهده روسیه است که اسد را به این موضوع ترغیب کند که در حال حاضر هیچ راه حلی نظامی برای سوریه وجود ندارد. آنها به فرآیندی سیاسی نیازمندند. ما شاهد گزارشهایی از پیروزیهای اسد در میادین نبردهستیم.
وی افزود: ما به طور مستقیم با اسد ارتباطی نداریم و با آنها صحبت نمی کنیم بلکه ما با روس ها صحبت می کنیم. جان کری وزیر خارجه بارها و در اواخر هفته با مقامات روس در تماس بوده است. او همچنین با دیگر اعضای کشورهای گروه حامی سوریه در تماس بوده است. او همچنین با لاوروف وزیر خارجه روسیه تماس داشته است.او درباره ضرورت این موضوع که اسدباید این گام ها را بردارد،با وی صحبت کرده است.بدیهی است که ما از هرگونه گامی که در جهت اعتماد سازی در مذاکرات باشد ،استقبال می کنیم. تا به امروز من نمی توانم هنوز چیزی را پیش بینی کنم.
تونر در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:رئیس حزب اتحاد دمکراتیک سوریه اعلام کرده است که هیچ عضوی از حزب وی به مذاکرات ژنو دعوت نشده است،گفت: دعوت از گروههای مختلف از طرف استفان دی میستورا صورت گرفته است و من برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه شما را به وی رجوع می دهم. بدیهی است که نشستی هم در ریاض در عربستان سعودی برای تعیین گروه نماینده مخالفان دولت سوریه در این مذاکرات برگزار شده است. من می توانم بگویم که این نشست ماه گذشته در ریاض برگزار شد و نمایندگان یکصد وشانزده گروه در آن شرکت کرده بودند و آنها کمیته عالی را ایجاد کردند.سازمان ملل هم فهرست طرف های دعوت شده به این مذاکرات را ارائه کرده بود. اما پیش بینی من این است که حزب اتحاد دمکراتیک سوریه در این مذاکرات شرکت نخواهد شد.
وی در پاسخ به سوال همین خبرنگار که پرسید:لاوروف وزیر خارجه روسیه خواهان مشارکت حزب اتحاد دمکراتیک سوریه در مذاکرات ژنو شده است، گفت: ما از نظرات مختلف در این رابطه و اینکه آیا این حزب
تونر: ما از ترکیب فعلی گروه مخالفان دولت سوریه حمایت می کنیم و از اقدامات دی میستورا و گزینه های وی حمایت می کنیم.
مشارکت داده شود یا نشود، آگاهیم. ما از ترکیب فعلی گروه مخالفان دولت سوریه حمایت می کنیم و از اقدامات دی میستورا و گزینه های وی حمایت می کنیم. بیانیه وین فرآیندی را تعریف می کند که ما بر اساس آن از هر دو طرف می خواهیم که در این مذاکرات مشارکت کنند تا به راه حلی برای انتقال سیاسی در سوریه دست پیدا کنند. نشست این هفته آغاز گفتگو بین دو طرف است. در یک طرف رژیم حضور دارد و در طرف دیگر مخالفان دولت سوریه حضور دارند.
وی گفت:ما خواهان این موضوع نیستیم که موضوعاتی چون آتش بس،توقف بمباران غیرنظامیان با بمب های بشکه ای و دسترسی به مناطق تحت محاصره سبب شود که موانعی بر سر راه این مذاکرات به وجود آید.البته از طرف دیگر ما این موضوع را درک می کنیم که این مسائل سبب نگرانی شدید مخالفان دولت سوریه هستند.ما خواهان تحرکاتی در رابطه با این مسائل هستیم اما ما نمی خواهیم که این فرآیند متوقف شود.دی میستورا خودش در این رابطه صحبت کرده است.این آغاز فرآیندی است که می تواند به چندین ماه هم کشیده شود.با توجه به چالش ها یی که وجود دارد باید چارچوبی زمانی برای این فرآیند تعیین شود.ما بسیار خوش بین هستیم و ضرورت دارد که این فرآیند آغاز شود.ممکن است مسائل زیادی در این راه طولانی روی دهند.ما به مذاکره نیازمندیم.ما باید از این فرصت کمال استفاده را ببریم.اگر ما دو طرف را در روز جمعه در ژنو جمع کنیم آنگاه گامی مهم و روبه جلو برداشته ایم.ما گفته ایم که باید اقداماتی اعتماد ساز صورت پذیرد و نیاز به آتش بس مشاهده می شود و باید زمینه دسترسی به مناطق تحت محاصره فراهم شود.ما باید از این فرصت کمال استفاده را ببریم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: دولت انگلیس بیانیه ای منتشر کرده است که در آن از دولت سوریه و حمایت روسیه در عملیات در شیخ مسکین انتقاد کرده است.در این بیانیه اعلام شده است که این موضوع به مذاکرات آسیب وارد می کند، ادعا کرد: پاسخ من این است که امیدواریم که این موضوع روی ندهد. ما انتظار نداریم که این تصور در اذهان مقامهای سوریه ایجاد شود که چون شاهد پیشرفت هایی در میادین نبرد هستند، دیگر نیازی به پیگیری مذاکرات صلح ندارند و به نوعی راه حلی نظامی برای مسئله سوریه وجود دارد. روس ها چه در نهان و چه به صورت علنی اعلام کرده اند که راه حل برای موضوع سوریه انتقال سیاسی است. بنابراین ما باید به سرعت تلاش کنیم که آنها با نفوذ خود بر اسد تلاش کنند که این مذاکرات به جلو حرکت کند. روس ها سالهاست که بر روی نگه داشتن اسد در قدرت در سوریه سرمایه گذاری و تلاش کرده اند. آنها در ماههای اخیر تلاش های زیادی در این رابطه کرده اند. فعالیت های اخیر آنها نشان داد که آنها خواهان تقویت اسد و مبارزه با داعش(گروه تکفیری صهیونیستی) هستند. در کنار این موضوع آنها از حامیان فر آیند انتقال سیاسی بوده اند. آنها یکی از طرف های مهم در گروه کشورهای حامی سوریه هستند.آ نها سهم مهمی در این فرایند دارند.لازم است که این فرآیند به جلو حرکت کند. ترکیه هم نگرانی های زیادی درباره موضوع سوریه دارد. آنها مرزهایی طولانی با سوریه دارند.آنها نگرانی زیادی درباره اینکه آیا این فرآیند به جلو حرکت خواهد کرد یا نه دارند. اما باید توجه داشت که کنار گذاشتن حزب اتحاد دمکراتیک سوریه موضوعی بوده است که دی میستورا خواهان آن بوده است. ما همچنان خود را متعهد به این موضوع می دانیم که فرآیند انتقال سیاسی در سوریه به جلو حرکت کند.ما معتقدیم از زمانی که این فرآیند آغاز و در پاییز شکل گرفت باید طرف ها را جمع کنیم و سبب تسریع در برگزاری مذاکرات شویم.
تونر در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانه ها در آلمان شمار مسافرت عوامل افراطی به سوریه افزایش پیدا کرده است. چه تمهیداتی را با ترکیه برای بستن مرزهایش داشته اید،گفت: من این گزارشها را ندیده ام. ما بر روی موضوع سفر عوامل افراطی به منطقه که موضوعی مهم و پیچیده است،کار می کنیم. زمانی که شما به حملات تروریستی اخیر در پاریس در ماه دسامبر و جاهای دیگر نگاه می کنید خطیر بودن این موضوع بیش از پیش برای شما روشن می شود. ما با ترکیه به روش های مختلف در تماس هستیم و با آنها تعامل می کنیم تا امنیت را در سراسر مرزهای این کشور با بستن نود و هشت کیلومتر باقیمانده از مرزهای این کشور با سوریه برقرار کنیم تا داعش(گروه تکفیری صهیونیستی) بیش از این از مرزهای این کشور برای ورود به سوریه و بازگشت از آنجا استفاده نکند. این تمرکز گفتگوهای دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا و در زمان سفرش به ترکیه بود. این موضوع همچنین تمرکز مذاکرات بایدن معاون رئیس جمهور به ترکیه بود. آنها مرزهای خود را تقویت کرده اند اما هنوز کارهای زیادی باقیمانده است که باید انجام شود. ما به خوبی می دانیم که ترکیه اندازه این مشکل را به خوبی درک می کند. ما می دانیم که آنها خواهان بسته شدن مسیر ورود این عوامل افراطی به سوریه هستند.لازم است که آنها مرزهای خود را مسدود کنند و این یک چالش است و ما در تعامل با آنها هستیم و معتقدم که ما باید این چالش را به خوبی در نظر بگیریم.
این سخنگو در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: یعلون وزیر جنگ اسرائیل دیروز از ترکیه خواست که حمایت از تروریسم را متوقف کند و واکنش شما چیست،گفت: ما در برهه های زمانی مختلف اعلام کرده ایم که ما سندی در اختیار نداریم که نشان دهد این ادعاها و اتهامات را درباره ترکیه ثابت کند که نفت داعش(گروه تکفیری صهیونیستی) را قاچاق می کند. هیچ شواهدی در این رابطه وجود ندارد. ما هیچ نشانه ای دال بر این موضوع ندیده ایم. ما با این ارزیابی مخالفیم. ما شواهدی در اختیار نداریم که این اتهامات را ثابت کند. من نمی گویم که قاچاق در این مناطق صورت نمی گیرد اما این موضوع از نظر اقتصادی معنایی ندارد. این موضوع بیشتر منطقی به نظر می رسد که داعش(گروه تکفیری صهیونیستی)نفت خود را در محل تولید آن یعنی چاههای نفت به دلال ها و واسطه ها بفروشد.
تونر درباره سفر اخیر جو بایدن معاون اوباما به ترکیه گفت: من برای کسب اطلاعات بیشتر شما را به دفتر جو بایدن و کاخ سفید رجوع می دهم اما وی مذاکرات خوبی در ترکیه با مقامات این کشور داشت.آنها درباره آنچه که ترکیه و دیگر اعضای ائتلاف باید برای مقابله با داعش (گروه تکفیری صهیونیستی) انجام دهند با هم گفتگو کردند. پیشرفت هایی در این رابطه صورت گرفته است اما هنوز باید کارهای بیشتری انجام شود.
این سخنگو در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید: دانمارک قانونی را به تصویب رسانده است که بر اساس آن اموال ارزشمند مهاجران از آنها گرفته می شود، واکنش شما چیست، گفت: من برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه شما را به مقامات دانمارک رجوع می دهم.ب رخی از کشورهای اروپایی قوانینی را در نظر گرفته اند که با موضوع مهاجران خارجی و تاثیر آن بر اقتصاد و زندگی شهروندانشان مقابله کنند. ما شاهد هجوم وسیع آوارگان به اروپا بوده ایم. آنچه که ما از مدتها پیش گفته ایم این بوده است که درباره نحوه رفتار با این مهاجران که به خاطر خشونت ها آواره شده اند تصمیم گیری کنند و به روشی هماهنگ و انسانی با آنها رفتار کنند.
تونر درباره اجرایی شدن قانون محدودیت در صدور روادید و در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:خبرنگار نیویورک تایمز در تهران، پیشتر مجبور نبود برای رفتن به دفتر این روزنامه در نیویورک روادید بگیرد، زیرا هلند از جمله کشورهایی است که مشمول قانون لغو متقابل روادید با آمریکاست. اما قوانین جدید به این معناست که دارندگان روادید سی و هشت کشور دنیا که قبلا بدون روادید به آمریکا سفر می کرده اند و تابعه دوملیتی با یکی از کشورهای ایران، عراق، سوریه یا سودان دارند یا اینکه از ابتدای ماه مارس دو هزار و یازده به یکی از این کشورها سفر کرده اند، اکنون مجبورند برای سفر آمریکا روادید بگیرند. گفت:این سوال کاملا منصفانه ای است.لازم است در اینجا به چند نکته توجه شما را جلب کنم. اول اینکه به محض اینکه دولت آمریکا این قانون جدید را اجرایی کرد مسافرانی که شامل این قانون می شوند که روزنامه نگاران هم بخشی از آن هستند باید برای گرفتن روادید اقدام کنند تا اجرایی سازی این قانون تکمیل شود. هر فردی که نیاز فوری به دریافت روادید دارد ما وی را به نزدیکترین کنسولگری یا سفارت خود در جهان راهنمایی میکنیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید:چینی ها در رابطه با کره شمالی موافق صدور قطعنامه ضد این کشور هستند تا وضع تحریم های جدید گفت:ما ضرورتا نمی خواهم تمامی ابزارها را کنار بگذاریم. ما معتقدیم که در صورت ضرورت تحریمها ضد کره شمالی باید تقویت شوند. نکته مهم این است که توافق بین آمریکا و چین درباره اینکه کره شمالی باید راهش را تغییر دهد وجود دارد.