ایران به دنبال افزایش صادرات گاز به اروپا
تلاش ایران برای یافتن راههای جدید استخراج و صادرات گاز
وال استریت ژورنال: ایران درصدد افزایش صادرات گاز طبیعی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، روزنامه وال استریت ژورنال چاپ آمریکا نوشت ایران به دنبال افزایش شدید صادرات گاز طبیعی خود است.
وال استریت ژورنال در نسخه اینترنتی خود در گزارشی نوشت مقامات صنعت گاز ایران تمایل دارند ظرف دو سال، گاز طبیعی ایران را به اروپا صادر کنند.
یک مقام بلندپایه ایرانی اعلام کرد اکنون که تحریم های ضد ایرانی غرب برداشته شده است، این کشور برای یافتن راه هایی جدید استخراج و صادرات ذخایر عظیم گاز طبیعی خود از جمله توسعه تأسیسات با هدف به مایع تبدیل کردن گاز و انتقال آن به اروپا طی دو سال تلاش می کند.
ایران بزرگترین ذخایر گازی را در جهان در اختیار دارد اما مدت زمان زیادی است که همانند رقبایش از قبیل روسیه و قطر از زیرساخت های لازم برای صادرات برخوردار نیست. روسیه و قطر خطوط لوله بین المللی و همچنین تأسیسات تبدیل کردن گاز طبیعی به گاز مایع را در اختیار دارند که به آنها اجازه می دهد بتوانند گاز را از طریق کشتی صادر کنند.
علیرضا کاملی مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز ایران در مصاحبه ای اعلام کرد تهران برای یافتن چندین گزینه به منظور کمک به خود در «پیوستن به باشگاه بین المللی ال ان جی» می کوشد.
یکی از طرح های ایران شامل از سر گیری فعالیت های بر روی پیشرفته ترین طرح ال ان جی موسوم به «ایران ال ان جی» است که در زمان تحریمهای سخت گیرانه غرب تا چهل درصد تکمیل شده بود و تحریم ها سبب شد در سال دو هزار و دوازده ادامه اجرای این طرح متوقف شود.
کاملی همچنین گفت تکمیل شدن این طرح به سه تا چهار سال زمان نیاز دارد.
وی خاطرنشان کرد شرکتش همچنین در حال برگزاری مذاکراتی با شرکت های اروپایی از جمله اسلو Oslo و همچنین گلار ال ان جی Golar LNG Ltd به منظور احداث تأسیسات شناور بر روی آب است که می تواند گاز را به مایع تبدیل کند.
به گفته کاملی ، تکمیل چنین طرحی «به کمتر از دو سال زمان نیاز دارد.» شرکت گلار در این باره اظهار نظر نکرده است.
کاملی افزود زمانی که این تاسیسات ال ان جی ساخته شوند صادرات «به اروپا مطمئنا مدنظر قرار خواهد گرفت.»
شرکت هلنیک پترولیوم -بزرگترین پالایشگاه یونان- هفته گذشته برای خرید نفت از شرکت ملی نفت ایران موافقت کرد که نخستین فروش نفت خام ایران به یک کشور اروپایی از زمان لغو تحریمهای ضد ایرانی محسوب می شود.
دیگر شرکتهای اروپایی از تلاش برای انعقاد قراردادهای جدید چند میلیارد دلاری با ایران همزمان با سفر حسن روحانی رئیس جمهور ایران به اروپا در این هفته خبر می دهند که با هدف احیای روابط تجاری و سیاسی ایران با اروپا انجام شده است.
مقامات اتحادیه اروپا اعلام کرده اند ایران می تواند یکی از تأمین کنندگان کلیدی گاز طبیعی اروپا باشد و به کشورهای عضو اتحادیه اروپا در کاهش اتکایشان به روسیه کمک کند.
یک مقام اروپایی با اشاره به ارزیابی های داخلی کمیسیون اروپا -شاخه اجرایی اتحادیه اروپا- اعلام کرد اما این افق دو ساله «خیلی واقع گرایانه به نظر نمی آید.»
این کمیسیون سال گذشته در حال کار کردن بر روی احیای روابط در بخش انرژی با ایران بوده است یعنی زمانی که مشخص شد احتمالا تحریم های اعمال شده بر ایران برداشته خواهند شد. کمیسیون اروپا قصد دارد ارزیابی های خود را در این باره در ماه فوریه با ایران در میان بگذارد تا این احتمالات بررسی شود.
ایران مقادیر کمی از گاز خود را به جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه صادر می کند که حجم آن در سال حدود نه میلیارد متر مکعب تخمین زده می شود.
یک مقام ایرانی دیگر سال گذشته اعلام کرد ایران می تواند در درازمدت حدود سی میلیون متر مکعب گاز به اتحادیه اروپا صادر کند. این تخمین در راستای ارزیابی های اتحادیه اروپا قرار دارد که براساس آن، اتحادیه اروپا تا سال دو هزار و سی می تواند سالانه بین بیست و پنج تا سی و پنج میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد کند البته اگر تأسیسات ال ان جی در ایران تکمیل شود.
اکنون زمان دشواری برای احداث طرح های جدید در زمینه ال ان جی محسوب می شود که در مجموع میلیاردها دلار هزینه دارند و ساخت آنها به سال ها زمان نیاز دارد. کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی به شدت بر بهای ال ان جی تأثیر داشته است.
فراتر از همه اینها پیش بینی می شود شمار زیادی از تأمین کنندگان جدید ال ان جی تا پایان این دهه بتوانند وارد بازار صادرات ال ان جی شوند. بهای ال ان جی در آسیا -که بازار اصلی این سوخت محسوب می شود- سقوط کرده است.
جان هال رئیس شرکت مشاوره ای انگلیسی آلفا انرژی اعلام کرد پایین بودن قیمت می تواند سبب تهییج مصرف کنندگان صنعتی برای این سوخت شود.
او همچنین گفت: «ظرف دو سال، فضا برای وارد شدن یک بازیگر دیگر در اروپا هموار می شود.»
کاملی تصریح کرد شرکت ملی گاز ایران همچنین قصد دارد بر روی زیرساخت های گازی از قبیل شبکه های توزیع، کارخانه ها یا احداث خط لوله ها سرمایه گذاری کند.
این مقام ایرانی همچنین گفت انتقال گاز ایران از طریق ترکیه در مجموع مسیر کوتاه تری برای انتقال آن به اروپا محسوب می شود اما احداث زیرساخت های کافی برای افرایش صادرات گاز از نظر اقتصادی «عملی به نظر نمی رسد.»
ایران همچنین از صادرات گاز به کشورهای همسایه در منطقه خلیج فارس به ویژه کویت و امارات متحده عربی سخن می گوید که ذخایر گازی قابل توجهی در اختیار ندارند و می توان گاز ایران را با احداث خطوط لوله کوتاه به این کشورها منتقل کرد.
عربستان سعودی -رقیب سیاسی اصلی ایران در خاورمیانه- یک بازار منطقه ای احتمالی برای ایران محسوب می شود که در تلاش برای تغییر روند استفاده از نفت خام برای بخش صنعتی اش است. عربستان سعودی ذخایر گازی در اختیار دارد که بر اساس قیمت کنونی گاز، تولید آن برای ریاض بسیار گران تمام خواهد شد.
کاملی همچنین گفت: عربستان سعودی یک مشتری بالقوه بزرگ محسوب می شود. آنها چاره ای ندارند جز آن که به ایران روی بیاورند.
کاملی افزود احیای روابط تجاری می تواند به کاهش تنش ها کمک کند. انتقال گاز می تواند به بهبود روابط سیاسی بین دو کشور کمک کند.