معاون وزیر جهاد کشاورزی:
27 هزار چاه غیرمجاز مسدود شده است
300 هزار حلقه چاه غیرمجاز شناسایی شده اما تاکنون فقط 27 هزار حلقه چاه مسدود شده است.
علی مراد اکبری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه وزارت نیرو آمار دقیقی از چاههای غیرمجاز در کشور ندارد افزود: چاههای غیرمجاز 20 میلیارد متر مکعب آب را خارج می کند که با انسداد این چاهها می توانیم ذخایر راهبردی منابع آب کشور را به میزان 115 میلیارد متر مکعب جبران کنیم.
وی گفت: براساس برنامه ریزی های انجام شده در برنامه ششم توسعه اقتصادی اجتماعی، با انسداد چاههای غیرمجاز قرار است یازده میلیارد متر مکعب آب احیا شود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی افزود: با تغییر الگوی کشت و اجرای طرح های نوین آبیاری و بهینه کردن مصرف آب در بخش کشاورزی در برنامه ششم توسعه باید سطح آب سفره های زیرزمینی را به تعادل برسانیم.
اکبری تصریح کرد: در شناسایی چاههای غیرمجاز مشکلی وجود ندارد و مکان دقیق این چاهها قابل شناسایی است اما انسداد این چاهها با همکاری دستگاههای اجرایی و قانونی امکان پذیر است.
وی چاههای غیرمجاز حاشیه رودخانه ها را از دیگر مشکلات دانست و گفت: در حاشیه تمام رودخانه های بزرگ کشور زاینده رود، سفیدرود، کرخه و دیگر رودخانه ها چاههای غیرمجاز با نام " فلمن" ایجاد شده است تعداد این چاهها بسیار زیاد است اما برنامه شفافی برای کنترل و مدیریت آنها نداریم.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی هشدار داد: اگر فکر اساسی برای مقابله با چاههای غیرمجاز نکنیم با مشکل بسیار جدی در کشور به لحاظ فرونشست زمین و خسارت به زیرساخت های شهری خواهیم بود.
*شالیزارهای گیلان و مازندران بازسازی و نوسازی می شود
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی از اجرای طرح بازسازی و نوسازی شالیزارها در استان های گیلان و مازندران خبرداد.
علی مراد اکبری با اشاره به اینکه محدود کردن سطح زیر کشت برنج در دیگر استانها به جز گیلان و مازندران از برنامه های وزارت جهاد کشاورزی است افزود: براساس ارزیابی های انجام شده میزان مصرف آب در هر هکتار شالیزار در حدود 15 تا 20 هزار متر مکعب است که عدد قابل توجهی است.
وی گفت: بنابراین برای مدیریت مصرف آب کشت برنج در استان های خوزستان، فارس و اصفهان محدود شده است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی افزود: اگر حتی سطح زیرکشت برنج را در دیگر استانها 50 هکتار فرض کنیم با حذف کشت این محصول حدود 2 میلیارد متر مکعب آب صرفه جویی شده است.
اکبری گفت: برای صرفه جویی در مصرف آب در شالیزارهای استان گیلان و مازندران نیز طرح بازسازی و نوسازی زهکش ها و تکمیل کانال های آبرسانی 3 و 4 پیش بینی شده است.
وی افزود: با کشت بذرهای اصلاح شده پرمحصول و اجرای طرح های زهکشی به راحتی می توانیم 2 تا 3 کشت برنج در شالیزارهای گیلان و مازندران انجام دهیم تا کسری تولید برنج جبران شود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: طرح 5 ساله بازسازی و نوسازی شالیزارهای گیلان و مازندران قرار است در 150 هزار هکتار اجرا شود.
اکبری افزود: برای اجرای طرح بازسازی و نوسازی شالیزارهای گیلان و مازندران یک و نیم میلیارد دلار معادل 5 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا تمام زیرساختهای اصلاح و 280 هزار هکتار از زهکش ها نیز بازسازی شود.
وی در باره ابزارهای اجرای طرح نکاشت برنج در استان ها به جز گیلان و مازندران گفت: در حال حاضر برای اجرای طرح، قانون نداریم و نیاز به لایحه قانونی داریم اما وزارت جهاد کشاورزی به کشاورزانی که در این استان ها برنج کشت کنند از لحاظ تامین نهاده ها کمکی نخواهد کرد.