فاسدترین و سالم ترین کشورها ، در گزارش شفافیت بین الملل
شفافیت بین الملل از گسترش فساد اقتصادی به ویژه در برزیل و مالزی ابراز نگرانی و انتقاد کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از برلین ،این سازمان در عین حال اذعان کرده که ارزیابی و اندازه گیری دقیق میزان فساد در کشورها اساسا غیرممکن است چرا که این پدیده غیرقانونی است و کتمان می شود.
شفافیت بین الملل در گزارش جدید خود مشکلاتی را که برخی از کشورهای نوظهور اقتصادی در مبارزه با فساد دارند، برجسته کرده است.
براساس این گزارش ، رابین هودس، مدیر بخش تحقیقات در سازمان شفافیت بین الملل مستقر در برلین، اعلام کرد: کشورهای عضو گروه بریکس ( پنج قدرت نوظهور اقتصادی شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) که در رشد اقتصاد جهان نقش موثری را ایفا می کنند، سال گذشته آشکارا درگیر فساد بودند و در شاخص مدنظر شفافیت بین الملل نمره پائین تر از پنجاه به دست آوردند.
برزیل ، رتبه نخست در فساد
امسال در گزارش شفافیت بین الملل" برزیل " بیشترین سقوط را در جدول رده بندی فساد داشته و با پنج نمره کاهش و هفت پله نزول در مکان هفتاد و ششم جدول قرار گرفته است.
هودس تاکید کرد رسوایی مالی شرکت بزرگ پتروبراس و آشفتگی هایی که این ماجرا حیات سیاسی برزیل را متلاطم کرد، اصلی ترین علت سقوط برزیل در جدول رده بندی شفافیت بین الملل بود.
گفته می شود شرکت نفتی دولتی برزیل به مدت چندین سال به دست کم بیست و پنج تن از نمایندگان پارلمان برزیل، شش سناتور و سه فرماندار، رشوه های قابل توجه داده است.
روسیه ، رتبه بالا در فساد دولتی!
در میان کشورهای عضو گروه بریکس" روسیه" با قرار گرفتن در رتبه یکصد و نوزدهم بدترین جایگاه را در جدول شفافیت بین الملل از آن خود کرده است.
چین، همچنان غیرشفاف !
"چین" در این جدول در رده هشتاد و سوم، هند هفتاد و ششم، و آفریقای جنوبی در رده شصت و یکم قرار گرفته است.
شفافیت بین الملل در گزارش خود اعلام کرد گر چه برخی از سیاستمداران بلندپایه و برخی از مسئولان پائین رتبه این کشور به علت فساد بازداشت شده اند، اما روشهایی که افراد به علت فساد تحت پیگرد قرار می گیرند باید با شفافیت بیشتری همراه شودو مقامات پکن در قوانین ملی خود حرکت قابل توجهی انجام نداده اند.
سعودی، امارات و بحرین، فاسدترین های عرب
اما در خصوص کشورهای عربی ،پایگاه اینترنتی آسیا پالس گزارش داد، براساس اعلان سازمان بین المللی شفافیت، تشدید فساد سیاسی وافزایش مفاسد مالی و اقتصادی در بین دولتمردان کشورهای عربی به ویژه عربستان سعودی ، امارات متحده عربی و بحرین طی دهه اخیر تاثیر زیادی در گسترش اعتراضات و نارضایتی مردم از حکام عرب داشته است .
بر اساس این گزارش در این کشورهایی که دولت در قبال عملکرد خود در برابر مردم پاسخگو نیست و آزادی بیان در چارچوب قانون وجود ندارد میزان مفاسد مالی و اقتصادی به بالاترین حد ممکن رسیده است .
مالزی و فساد نخست وزیر !
در میان کشورهای آسیایی نیز باید گفت اتهاماتی که در سال گذشته بر ضد نجیب رزاق نخست وزیر مالزی مطرح شد توجه مسئولان شفافیت بین الملل را به خود جلب کرد. در سال دو هزار و پانزده مالزی در جدول شفافیت بین الملل با چهار پله سقوط در جایگاه پنجاه و چهارم قرار گرفت.
سامانتا گرانت، هماهنگ کننده امور آسیا در شفافیت بین الملل گفت: در عین حال درخواست ها برای استعفای نجیب رزاق پس از آن افزایش یافت که روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت بازرسان مالزیایی کشف کرده اند بیش از ششصد میلیون یورو توسط بنگاههای مالی دولتی، بانکها، موسسات مالی و شرکتهای وابسته به حسابهای شخصی نجیب رزاق منتقل شده است. برخی رسانه های مالزی تاکید کرده اند این موضوع سوء استفاده، رشوه به نخست وزیر نبوده !بلکه این " هدیه ای شخصی" است که خاندان عربستان سعودی به نخست وزیر داده است !؟
کره شمالی وسومالی ، بدترین ها !
در گزارش جدید شفافیت بین الملل کره شمالی و سومالی به اتفاق بدترین با هشت نمره بدترین کارنامه را به دست آورده اند. سودان با پانزده امتیاز در جایگاه یکصد و شصت و پنجم، افغانستان با یازده امتیاز در رده یکصد و شصت و ششم، عراق با شانزده امتیاز در رتبه یکصد و شصت و یکم و سوریه با هجده امتیاز در جایگاه یکصد و پنجاه و چهارم قرار گرفته است.
دانمارک و فنلاند، رتبه های اول در شفافیت
اما کشورهای اسکاندیناوی رتبه های اول جدول رده بندی شفافیت بین الملل را تصاحب کرده اند: دانمارک نود و یک امتیازی، پیش از فنلاند و سوئد که به ترتیب نود و هشتاد و نه امتیاز به دست آورده اند، در صدر قرار دارد.
شهروندان علیه فساد، روندی مثبت و موثر
خوزه اوگاز، رئیس پرویی شفافیت بین الملل با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: سال دو هزار و پانزده نیز بسیاری از کشورها شاهد تظاهرات شهروندان بر ضد فساد بودند و این در روند مبارزه با فساد در جهان یک نشانه مثبت تلقی می شود.
برای نمونه، مردم گواتمالا و چند کشور دیگر با حضور در خیابانها مخالفت شدید خود را با فساد که در بخشهای مختلف دولت و نهادهای وابسته به آن ریشه دوانده است، اعلام کردند و موجب شدند برخی مقامات کشورشان به جرم فساد به زندان بیفتد.
موسسه های مالی، یکی از مجاری فساد !
از سوی دیگر باید توجه شود که فسادهای بانکی مرتبط با پولشویی دیگر فقط در جزایر کوچک که از آنها به عنوان بهشت های مالیاتی یاد می شود، اتفاق نمی افتد بلکه صندوق های اعتباری مشکوک و فاسد نیز که در شهرهای بزرگ جهان فعالیت می کنند، در این امر دخیل هستند.
ساز و کار سازمان شفافیت بین الملل
شفافیت بین الملل برای تقویت مبارزه با فساد بر ضرورت مداخله و تلاش بیشتر بازارهای مالی بزرگ در اتحادیه اروپا و آمریکا تاکید کرده است. کارشناسان این سازمان بر این عقیده هستند که شرکت های چند ملیتی فعال در بخش بانکی و بازارهای مالی بزرگ می توانند به گونه ای عمل کند که برخی نخبگان و مسئولان اقتصادهای نوظهور با کمک های پنهانی خود، امکان پولشویی را پیدا نکنند و نتوانند پول هایی را که از راه نادرست و غیرقانونی به دست آورده اند در بانک ها و موسسات مالی ذخیره کنند.
این سازمان هر سال گزارشی را درباره فساد در جهان منتشر می کند و در آن ضمن ارزیابی وضعیت فساد در یکصد و شصت و هشت کشور جهان فاسدترین و سالمترین کشورها از رتبه صفر تا صد رده بندی می کند.
این موسسه جهانی، تحقیقات و جدول رده بندی خود را درباره فساد در جهان با استناد به اطلاعاتی که دوازده نهاد بین المللی از جمله بانک جهانی، بانک توسعه آفریقا یا مجمع جهانی اقتصاد جمع آوری کرده اند، ارائه می کند.