رئیس جمهور با اشاره به اینکه ایران و عربستان دو کشور مهم مسلمان و همسایه هستند گفت: همواره از گذشته، خواهان روابط خوب و برادرانه با عربستان بودهایم.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در رم در پاسخ به پرسشی درباره تنش میان ایران و عربستان و تاثیر آن بر مذاکرات سوریه افزود: در برخی مقاطع مشکلاتی با عربستان داشته ایم که نمی خواهم به این موضوعات بپردازم اما در اتفاق اخیر آن چیزی که اتفاق افتاد آن بود که یک عالم دینی و مذهبی در عربستان اعدام و سربریده شد و این جای بسیار بسیار تاسف و محکومیت شدید داشت.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: آن عالم نه در کار ترور، نه در کار فعالیت مهم خطرناک و نه علیه امنیت عربستان کاری کرده بود و فقط سخنرانی میکرد و حرف می زد و می گفت که باید مردم از حقوق مساوی برخوردار باشند و مذهب نباید عاملی باشد که مردم از حقوق سیاسی و اجتماعی محروم شوند.
آقای روحانی گفت: مجازات این فرد اعدام نیست و آن هم سرش را ببرند و این کار بسیار غلطی بود که انجام شد و مردم ما نیز عصبانی شدند و این کار را محکوم کردند و دولت نیز این اقدام را محکوم کرد.
رئیس جمهور افزود: کشورهای مختلف حتی کشورهای غربی و اروپایی نیز این اقدام را محکوم کردند و در ایران عده ای از روی احساسات به سفارت عربستان حمله کردند و در بخش هایی از این سفارت آتش سوزی شد که از نظر ما این اقدام محکوم بود و اولین نفری که این اقدام را محکوم کرد من بودم.
آقای روحانی با بیان اینکه از طرف ما تمام اقداماتی که باید در پی این حادثه صورت می گرفت تمام شده است گفت: ما حمله به سفارت را محکوم کردیم افرادی را که بر خلاف قانون این اقدام را انجام داده اند شناسایی کرده و به قوه قضاییه تحویل دادهایم و محاکمه خواهند شد.
رئیس جمهور گفت: اما کارهای عربستان غیرقابل توجیه است و ما می دانیم عربستان در منطقه برنامه هایی داشت که ناموفق بود و به همین دلیل عصبانی است و دنبال پوششی برای شکست های خود است.
آقای روحانی خاطرنشان کرد: کشوری که به همسایه خود حمله می کند و 10 ماه است مردم یمن زیر بمباران این کشور هستند اما نتیجه ای نگرفته و بیش از همیشه تاریخ نزد مردم یمن منفور شده است و در عراق، سوریه و لبنان نیز اهدافش ناموفق شده، عصبانی است و آدم عصبانی راههای مختلفی دارد تا آرام شود که ما در ایران می گوییم باید آب خنک بخورد تا آرام شود.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه عربستان باید راههای دیگری برای آرام شدن خود پیدا کند گفت: ما خواهان ادامه تنش با عربستان نیستیم و هر اختلاف جدید کار را سختتر می کند.
آقای روحانی گفت: ما اهداف بزرگ در منطقه داریم که مهمترین آن برقراری صلح و امنیت است که به نفع ماست.
رئیس جمهور تصریح کرد: عراق و سوریه باید امن شوند و تروریست ها از منطقه بیرون رانده شوند.
آقای روحانی خاطرنشان کرد: مشکل اصلی در منطقه، داعش، خشونت، تروریسم و جنگ منطقه ای عربستان علیه یمن است که باید متوقف شود .
رئیس جمهور گفت: ما علاقهمند به کاهش تنش با عربستان هستیم تا به مسائل اصلی بپردازیم.
* عذرخواهی صد باره عربستان از ملتهای اسلامی کم است
رئیس جمهور تصریح کرد: عربستان اگر صدها بار از ملتهای مسلمان عذرخواهی کند باز هم کم است.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در رم در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه یکی از دولتمردان سعودی عذرخواهی رسمی دولت ایران را خواستار شده است گفت: آن کسی که بحث عذرخواهی را مطرح کرده با مسائل دیپلماتیک و سیاسی آشنا نیست.
وی با طرح این پرسش که ما با چه منظور باید عذرخواهی کنیم تصریح کرد:آیا چون شیخ نمر را سر بریدهاند؟ مردم یمن را میکشند؟ به تروریستها در منطقه کمک میکنند و به علت سوء مدیریت هزاران نفر در مراسم حج کشته شده اند ما باید عذرخواهی کنیم؟
رییس جمهور تاکید کرد: اگر در عربستان باز هم کار ضد حقوق بشری انجام شود و مردم بی گناه را مانند شیخ نمر سر ببرند از تروریسم حمایت و به کشور همسایه حمله کنند باز هم مانند همیشه آن را محکوم میکنیم.
آقای روحانی گفت: در عین حال ادامه یا افزایش تنش میان دو طرف را خواستار نیسیتم و امیدواریم آنان نیز به منافع خود و جهان بیندیشند.
وی تصریح کرد: البته میفهمم که در داخل عربستان اختلافات بسیار زیاد است و میدانم که سران عربستان با هم تفاهم ندارند و میان آنان درگیری های فراوانی وجود دارد و شرایط آنان را درک میکنم.
رئیس جمهور تاکید کرد: شرایط خاصی بر عربستان حاکم است اما در شرایط سخت باید تصمیمات درست و سختی گرفته شود تا پایانش به نفع دو طرف باشد.
آقای روحانی ابراز امیدواری کرد: مسئولان عربستان بتوانند مسیر درستی را انتخاب کنند.
رئیس جمهور در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا فرانسه میتواند نقشی برای ایجاد آشتی میان ایران و عربستان ایفا کند گفت: همه میتوانند کمک کنند همچنان که کشورهایی هم هستند که میان تهران و ریاض در رفت و آمدند.
آقای روحانی افزود: چون پایان تنش را به نفع دو کشور و منطقه می دانیم از هر اقدام سازنده و مثبتی استقبال میکنیم.
* با خاطره خوشی رم را ترک میکنم
رئیس جمهور همفکری و هماهنگی در مسائل مهم جهانی را از جمله خاطرات خوش سفر هیئت ایرانی به ایتالیا خواند و گفت: امروز با خاطره بسیار خوشی رم را ترک می کنم.
اقای حسن روحانی در ادامه نشست خبری در رم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با وجود عملکرد متعهدانه ایران در نبرد با خشونت و تروریسم علت متهم کردن ایران به حمایت مالی از تروریسم در جهان چیست گفت: مبارزه ما با خشونت و قربانی بودن مردم ایران در زمینه خشونت موضوع بسیار واضحی است چرا که می دانید پس از پیروزی انقلاب اسلامی گروهکهایی در داخل ایران به ترور مردم میپرداختند و بیش از 17 هزار نفر از مردم کشور ما قربانی تروریسم و ترور بودند.
وی افزود: همه میدانید که جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر با گروهکهایی مثل القاعده، داعش، بوکوحرام و سایر گروههایی که علیه امنیت منطقه اقدام کردند مخالفت کرد و به بسیاری از کشورهایی که درخواست کمک داشتند نیز کمک کردیم.
رئیس جمهور نمونه روشن کمک ایران به کشورها در زمینه مبارزه با تروریسم را کمک به دولت و مردم عراق خواند و تصریح کرد: ما برای اینکه مردم عراق بتوانند شهرهای اشغال شده خود را باز پس گیرند و آنها را حفظ کنند به عراق کمک کردیم.
آقای روحانی خاطرنشان کرد: ایران کشوری است که برضد تروریسم مبارزه میکند و اقدامات همه جانبه ای را نیز در همین راستا انجام داده که این اقدامات را به عنوان رسالت و وظیفه خود میداند.
وی افزود: ایران حاضر است با همه کشورها در این زمینه همکاری کند و یکی از بحثهای ما با مقامات ایتالیایی نیز همکاری علیه تروریسم بوده است.
رئیس جمهور همچنین در پاسخ به این سوال که چه خاطرهای از سفر ایتالیا به تهران خواهید برد؟ گفت: من خاطره های بسیار زیادی از علاقه و عشق دو ملت به یکدیگر، استقبال بسیار صمیمانه و گرم دولت و مردم ایتالیا از هیئت سیاسی ایران و همچنین خاطره همفکری و هماهنگی در مسائل مهم جهانی و بحثها در این زمینه را با خود به تهران می برم.
وی یادآور شد: از جمله این خاطرهها تصمیم برای ارتباط قوی تر در آینده دو کشور و ادامه این ارتباط است.
آقای روحانی با بیان اینکه آینده همکاریهای ایران و ایتالیا را کاملا روشن و بهتر میبینم تصریح کرد: امروز با خاطره بسیار خوشی رم را ترک میکنم و امیدوارم این خاطرات ما بهتر شود.
* دوست دارم در مورد مسائل داخلی درایران صحبت کنم
رییس جمهور گفت: نظراتم راجع به انتخابات را در ایران اعلام کردم و همیشه دوست دارم راجع به مسائل داخلی در داخل ایران صحبت کنم تا بیرون.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در رم افزود: ما انتخابات بسیار مهمی در پیش رو داریم و در این انتخابات نمایندگان دهمین دوره مجلس شورای اسلامی که مرکز قانونگذاری ماست و نمایندگان پنجمین دوره خبرگان رهبری انتخاب می شوند.
وی تصریح کرد: انتخابات مجلس خبرگان رهبری مهم است چرا که اگر در شرایط آینده مسئله ای پیش بیاید، برای رهبری آینده تصمیم گیری می کند.
رئیس جمهور گفت: اولین بار است که دو انتخابات مهم در یک روز برگزار می شود البته پیش از این برگزاری دو انتخابات در یک روز را داشتیم ولی اینکه انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در یک روز انجام شود برای اولین بار است و در آینده هم طبق قانون به این روش ادامه خواهد یافت.
آقای روحانی اظهار داشت: نظراتم راجع به انتخابات را در ایران اعلام کردم و همیشه دوست دارم راجع به مسائل داخلی در داخل ایران صحبت کنم تا در بیرون و درایران راجع به انتخابات صحبت خواهم کرد .
رئیس جمهور تصریح کرد: پیش بینی من اینست که انتخابات آینده، انتخابات بدی نخواهد بود، ممکن است اختلاف نظرهایی وجود داشته باشد.
وی در ادامه به فرایند بررسی صلاحیت داوطلبان در ایران پرداخت و افزود: مرحله نخست، هیئت های اجرایی بوده که این مرحله انجام شده است، مرحله دوم هیئت های نظارتی بوده که تصمیم گیری می کنند و این مرحله هم تمام شده است و مرحله سوم هم نظر نهایی شورای نگهبان است که این مرحله باقی مانده است.
آقای روحانی گفت: بسیار امیدوارم شورای نگهبان که یک نهاد بسیار مهم در جمهوری اسلامی ایران است به رفع نگرانی هایی که وجود دارد، اقدام کند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد: مردم با حضور گسترده در این انتخابات شرکت کنند و بعد از این انتخابات بتوانیم با قدرت بیشتری در داخل و در منطقه و جهان راهمان را ادامه دهیم .
* کلید برقراری روابط غیرخصمانه با امریکا در واشنگتن است
رئیس جمهور گفت: امکان برقراری روابط غیرخصمانه میان ایران و امریکا وجود دارد اما کلید این کار متاسفانه در واشنگتن است و در تهران نیست.
آقای روحانی در نشست خبری در پایان سفر به ایتالیا در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه خبری فاکس نیوز که پرسید در ایتالیا استقبال گسترده ای از شما صورت گرفت آیا فکر می کنید چنین استقبالی از شما روزی در امریکا صورت گیرد و اینکه هنوز دولت امریکا به جمهوری اسلامی ایران بدبین است اما صنعتگران و سرمایه گذاران امریکایی بی صبرانه منتظر حضور در ایران هستند، آیا فکر می کنید درحال حاضر آنها چیز بزرگی را از دست می دهند؟ که وی پاسخ داد: برقراری روابط غیرخصمانه امکانپذیر است اما کلید این کار در واشنگتن است نه در تهران، اگر این کلید در تهران بود من حتما از آن استفاده می کردم اما متاسفانه در واشنگتن است و آنها باید از این کلید استفاده کنند.
رئیس جمهور گفت: دولتمردان امریکایی باید مخاصمات و فشار بر مردم ایران را کنار بگذارند اما تا یک نکته کوچکی پیش می آید بلافاصله در کنگره یک تحریم جدید علیه ایران وضع می کنند، هنوز یاد نگرفته اند دنیای امروز دنیای فشار و تحریم نیست و آن دوران سپری شده است.
آقای روحانی افزود: امیدوارم در آینده نمایندگانی در کنگره جمع شوند که درباره روابط آینده بهتر بیندیشند تا شرایط بهبود یابد.
رئیس جمهور گفت: درحال حاضر و در شرایط موجود اگر سرمایه گذاران امریکایی و مدیران اقتصادی بخواهند در ایران سرمایه گذاری کنند از نظر ما بلامانع است و ما هیچ مشکلی نداریم.
آقای روحانی افزود: برای اینکه سرمایه گذاران امریکایی به ایران بیایند، فناوری وارد کشور کنند تا محصولات مشترک تولید کنیم از طرف ما مانعی وجود ندارد حالا اگر مقررات داخل امریکا مشکل دارد آن را خودشان می دانند به همین علت هم هست که می گویم کلید برقراری روابط غیرخصمانه در واشنگتن است.
رئیس جمهور گفت: از نظر ما موضوع روابط اقتصادی با امریکا حل شده است البته چیزهایی در برجام و در توافق آزاد شده از قبیل صادرات برخی کالاهای سنتی ایران به امریکا مانند فرش و پسته، همچنین در زمینه خرید هواپیما از آنها ممنوعیت برداشته شد بنابراین قدم های کوچکی برداشته ایم.
آقای روحانی تاکید کرد: در عین حال اگر آنها بخواهند سرمایه گذاری کنند از نظر ما بلامانع است.
رئیس جمهور افزود: ما امیدواریم مسئولان امریکایی به آینده منطقه بهتر بیندیشند.
آقای روحانی گفت: امریکایی ها به خوبی می دانند بدون نقش، حضور و نظر ایران مسائل حل و فصل نمی شود منطقه خاورمیانه منطقه بسیار حساسی است، آنچه من دلم می خواهد این است که امریکایی ها دست از دشمنی و تخاصم بردارند و به جای گذشته به آینده فکر کنند.
رئیس جمهور افزود: البته در داخل امریکا مشکلاتی وجود دارد، امریکایی ها نظر واحدی ندارند همین الان شاهد آن هستیم بین کنگره و دولت خیلی جاها تفاوت نظر وجود دارد و لابی اسرائیلی و ایپک تاثیرگذار است. اگر این شرایط برداشته شود شاهد وضع بهتری خواهیم بود.
* اروپا با مشکلات فراوان سیاسی، اقتصادی و انسانی روبهروست
رئیس جمهور در پایان این مصاحبه در پاسخ به پرسش خبرنگار پرستیوی که نظر وی را درباره بحران های مالی و سوء مدیریت انسانی در اروپا جویا شده بود گفت: اروپا مشکلات فراوانی از جمله در حوزه اقتصادی دارد ضمن اینکه اتحادیه اروپا در درون خود نیز با مسائل فراوانی روبهروست.
آقای روحانی با بیان اینکه اتحادیه اروپا برای مسائلی که برای یک عضو پیش می آید با مشکلاتی مواجه می شود افزود: برخی از اعضای اتحادیه شرایط خاصی دارند مانند اینکه یونان با شرایط خاصی روبهروست و انگلیس با دیدگاههای جدیدی درباره اتحادیه اروپا صحبت می کند و مشکلاتی مانند مهاجرت به اروپا پیش روی این قاره است.
رئیس جمهور گفت: می بینیم اروپای قدرتمند با ورود چند صد هزار و یا چندمیلیون مهاجر با مشکلاتی مواجه می شود در حالی که ما در ایران فقط از افغانستان سه میلیون مهاجر داریم و از آنها پذیرایی می کنیم و هیچ سر و صدا و یا فریادی بلند نکردیم که سه میلیون مهاجر آمدند، چه کار کنیم.
آقای روحانی افزود: اروپا با مشکلات فراوان سیاسی ، اقتصادی و انسانی دست و پنجه نرم می کند.